•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

DKSG - Jun 2016, program

Dom kulture „Studentski grad“

PROGRAM ZA JUN 2016.

Dom kulture Studentski grad sa svojim radionicama i programima biće gost susreta studentskih kulturnih centara koji se održavaju od 13. do 18. 6. u SKC Niš.

Utorak 14. 6.

Predstavljanje produkcije AFC-a i festivala „Balkanima”

Sreda 15. 6.

Nastup radionice „Hor Studenjak”

Nastup radionice „Ritam Studentskog grada”

Subota 18. 6.

Prezentacija radionice savremenog plesa Novi studio „Traganje za pokretom”

DKSG na festivalu DEV9T

DKSG sa svojim programima gostuje na umetničkom festivalu Dev9t u Ciglani od 10. do 18. 6.

Sreda 1. 6.

Sreda 1. 6. Galerija, 17.00–21.00

ZATVARANjE XVIII BIJENALA STUDENTSKE GRAFIKE SRBIJE UZ AKTIVIRANjE INTERAKTIVNE INSTALACIJE GRUPE SILKSKRIN

Dođite da crtate i kombinujete zanimljive slike pomoću interaktive instalacije! Napravite i odštampajte sopstvenu digitalnu grafiku koju možete pokloniti dragim osobama, ukrasiti radni i životni prostor! Prethodno crtačko znanje nije neophodno.

Sreda 1. 6. u 19.00,
Klub-knjižara Magistrala

Ekološke teme

GRAD KAO EKOSISTEM

Trendovi razvoja veštačkih i prirodnih ekosistema

Govori: Zagorka Stević Gojkov

Gradovi su nastali iz potrebe ljudi za životom u zajednici kao najviši dometi kolektivnog življenja. Gradovi su moralne i mentalne predstave sveta u kome živimo, centri razvoja civilizacije i kulture, ali i središta zagađenja i degradacije životne sredine. Najveći deo ljudske populacije živi u gradovima, i prema izveštaju Ujedinjenih nacija, do 2030. godine u gradovima će živeti pet milijardi ljudi.

Sreda 1. 6. u 20.00, Velika sala

Univerzitet Singidunum

Fakultet za medije i komunikacije

Projekat studenata

PRIKAZ ESENCIJALNE IDEJE ODRASTANjA KROZ PRIZMU DELA MALI PRINC

Studentski tim

Autorka projekta: Nina Grbić

Organizator: Marko Mandić

PR menadžerka: Katarina Radovanović

Menadžerka scene: Milica Jovanović

Administrativna menadžerka: Itana Golubović

Animatori: Vanja Seničić, Rastko Petrović

Cilj projekta je prikazati ideju odrastanja iz više različitih uglova. Izvođenje bi, takođe, trebalo da navede publiku i da preispita opšta mesta dela Mali princ.

1–15. 6. Hol Biblioteke

Izložba knjiga

MISLIM, DAKLE POSTOJIM – 420 godina od rođenja Dekarta

Autor izložbe: Rastko Marković

Francuski filozof, naučnik, matematičar, putnik i ezoteričar Rene Dekart (1596–1650) smatra se začetnikom racionalizma. Vreme u kome je živeo bilo je uzbudljivo razmeđe dveju epoha. Dekartova učenja izražavaju težnje mlade buržoaske klase koja se rađa. Svoju čuvenu metodologiju zasnovao je na načelima: sve treba primati kritički i kao istinito uzeti samo ono što je jasno i razgovetno uočljivo, svaki problem treba raščlaniti, zaključivati od jednostavnijeg prema složenijem i tako postepeno doći do spoznaje, na kraju proveriti i pregledati da li je bilo propusta u izvođenju.

Četvrtak 2. 6.

Četvrtak 2. 6. u 20.00, Klub-knjižara Magistrala

DžORDž ORVEL

(25. 6. 1903. Bengal, Indija –
21. 1. 1950. London)

PUT ZA VIGAN/NIKO I NIŠTA U PARIZU I LONDONU (L.O.M. 2015, 2016) //

ŽIVOTINjSKA FARMA/1984 (Kontrast izdavaštvo, 2016)

Živimo u svetu u kome niko nije slobodan, u kome su samo retki bezbedni, u kome je gotovo nemoguće biti iskren i ostati živ.

Džordž Orvel, Put za Vigan

Džordž Orvel (pravo ime Erik Artur Bler), engleski pisac i novinar, bio je vizionar i kritičar opresivnih režima i zapadnih vojnih i informacionih intervencija u svetu. Poznat po utopijsko-distopijskom karakteru svojih knjiga, svetsku slavu koristio je za preispitivanja autoriteta, izjašnjavajući se kao anarhista. Svetski poznati romani Životinjska farma i 1984 i danas su kod mladih izvor argumenata protiv autoritarizma i inspiracija za društveni aktivizam. Pored ova dva, predstavićemo i dva našoj publici manje poznata Orvelova romana, Put za Vigan i Niko i ništa u Parizu i Londonu. Roman 1984 je baš te godine doživeo ekranizaciju u režiji Majkla Redforda, sa Džonom Hartom i Ričardom Bartonom u glavnim ulogama.

Četvrtak 2. 6. u 20.00, Mala sala

Country Blues

Mićunov ćošak

Etnomuzikolog Alan Lomax prvi put je snimio Leadbelly-ja u zatvoru. Nekoliko godina kasnije Leadbelly se ponovo obreo u kaznionici, opet zbog ubistva. Ovaj put Lomax je došao s guvernerom Teksasa; robijaš im je otpevao Goodnight Irene, a ganuti političar potpisao je ukaz o pomilovanju. Son House i Bukka White nisu bili te sreće: oni su svoje kazne, takođe zbog ubistva, odslužili do kraja. Izgleda da je tako bilo i sa Leadbelly-jem – romantičnu priču o milosti izmislio je Lomax da bi unapredio karijeru svog štićenika. Među kantri bluzerima bilo je i drugačijih, očaravajuće pitomih ljudi; Blind Willie McTell i Gary Davis bejahu sveštenici. Neki su dobro upoznali iskušenje a čeznuli za iskupljenjem; unutrašnja raspetost dala je snagu njihovom bluzu. Još je bitnija muzička veština, a nju je, kažu, Robert Johnson dobio u zamenu za svoju dušu. Isto se pričalo i za druge, a Pete Wheatstrow se potpisivao kao „đavolov nećak”, i tu se očigledno radilo o marketingu. Šou-biznis i mitologija jesu deo ove muzike, ali ona živi od (lične) istine; kako reče Willie Dixon, bez istine nema bluza.

Četvrtak 2. 6. u 20.00, Velika sala

Univerzitet Singidunum

Fakultet za medije i komunikacije

Projekat studenata

BAJKE I NjIHOVI ALTERNATIVNI ZAVRŠECI

Studentski tim

Autorka projekta: Jana Bjelica

Organizatorka: Hristina Orlić

PR menadžerka: Milica Lazarov

Menadžerka scene: Jovana Medarević

Administrativna menadžerka: Ksenija Milutinović

Animatorka: Bojana Lutovac

Cilj projekta jeste da objedini i predstavi tradicionalne bajke na netradicionalan način, koji bi u koraku s današnjim vremenom i društvom prikazao svima poznate junake u nešto modernijim okolnostima. Program je sastavljen od kratkih skečeva koji bi trebalo da podsete publiku na dobro znane priče i predstave im njihove nove završetke, kao i likove bajki koji time dobijaju nešto drukčiji karakter.

Četvrtak 2. 6. u 21.00, Velika sala

ALISA U ZEMLjI ČUDA

Studentski tim

Autorka projekta: Monika Simić

Organizatorka: Viktorija Jovanović

PR menadžerka: Jana Ljubičić

Menadžerka scene: Anđela Trojanović

Administrativna menadžerka: Kristina Guberinić

Animatorka: Jovana Marković

Projekat je zamišljen kao igrani performans s audio-vizuelnom animacijom, gde će glumci, pevači, plesači i instrumentalisti prikazati scenu čajanke iz dobro poznate bajke Alisa u zemlji čuda.

Petak 3. 6.

Petak 3. 6. u 20.30, Letnja scena

SALSA Y PUNTO

SALSA Y PUNTO je internacionalni latino bend sastavljen od vrhunskih izvođača sa Kube i Srbije. Salsa vuče korene iz afričke rumbe, koju su na tlo Amerike doneli crni robovi. Mnogi popularni muzički ritmovi koje danas poznajemo imaju isti koren: samba, rumba, ča ča, merenge, džez... Salsa koju danas slušamo i uz koju plešemo nastala je u Njujorku, u emigrantskoj četvrti zvanoj Bario, gde su latino emigranti, većinom Kubanci i Portorikanci, kroz muziku i ples pokušavali da ublaže nostalgiju za rodnim krajem. Takva salsa kasnije se vratila na Kubu, u Portoriko, Dominikansku Republiku, ali se i proširila po svetu, a večeras stiže i do vas u vaš DKSG!

Petak 3, subota 4, nedelja 5. 6. u 19.00 i 21.00, Mala sala

DOBRA ŽENA

Režija: Mirjana Karanović, Srbija, 2016, 90’

Nakon trideset godina braka Milena saznaje istinu o užasnoj prošlosti svog naizgled idealnog muža, zbog čega je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same ili će ostaviti sve ono što je dotad stekla u životu i započeti novo poglavlje, što je u njenim godinama prilično zastrašujuće.

Subota 4. 6.

Subota 4. 6. u 12.00, Studio 28

RADIONICA DOKUMENTARNOG FILMA
IVANE TODOROVIĆ

Otvoreno za sve zainteresovane / ulaz slobodan

Radionica dokumentarnog filma kroz praktičan rad upoznaje polaznike s metodama rada u dokumentarnom filmu gde je snimatelj(ka) i reditelj(ka). Polaznici će kroz različite vežbe tokom pet dana moći da istraže, snime i režiraju svoju priču u kratkoj dokumentarnoj formi. Časovi će biti održavani vikendima (4, 5, 11, 12. i 19. juna) od 12.00 do 16.00 u okviru Radionice filmske režije Akademskog filmskog centra DKSG.

Ivana Todorović je autorka iz Beograda koja se bavi društveno angažovanim dokumentarnim filmovima koje je režirala, snimala, koproducirala u Beogradu i Njujorku. Berlinale Shorts competition, Rotterdam International Film Festival, Traverse City Festival, The Palm Springs International Shortfest samo su neki od festivala na kojima su se filmovi ove autorke prikazivali. Za svoj autorski rad Ivana Todorović nagrađivana je na festivalima širom sveta – u Srbiji, Americi, Italiji, Kanadi, Rusiji, Grčkoj, Engleskoj. Osim što pravi filmove, Ivana drži i radionice na univerzitetima, festivalima i u obrazovnim centrima širom sveta.

www.ivanatodorovic.com

Ponedeljak 6. 6.

Velika galerija, od 6. do 21. 6.

Otvaranje u ponedeljak 6. 6. u 19.00

NIKOLA GRULOVIĆ, BUĐENjE PODSVESTI

Zašto crno? Zašto belo? Zašto nas bole čula koja bi trebalo da opušteno uživaju kao u nekoj od naručenih „umetničkih” bajki u kojima tako rado učestvujemo i kojima se tako sujetno divimo? Šta je to što ne želimo da vidimo, čujemo ili barem oslušnemo? I zašto je ova umetnost prosto brutalna prema nama koji samo želimo da se spokojno uljuljkamo u svakodnevicu, slepi i gluvi za sopstvenu suštinu, na poziv da osvestimo sve naše „crno” i sve naše „belo”?

Vineta Marinović, iz teksta u katalogu izložbe

Nikola Grulović (1982) završio je osnovne studije u Banjoj Luci na Akademiji umjetnosti – odsek za slikarstvo i postdiplomske studije u Beogradu na Fakultetu primenjenih umetnosti – odsek za zidno slikarstvo.

Ponedeljak 6. 6. u 21.00, Letnja pozornica

20.000 DANA NA ZEMLjI

Režija: Ijan Forsajt, Džejn Polard

VB, 2014, 95’

Ova dokumentarno-fiktivna biografija rokenrol zvezde, muzičara, pesnika, pisca i scenariste Nika Kejva nije nastala slučajno. Ijan i Džejn prethodno su snimili seriju kratkih filmova (14 u trajanju od po 40 minuta) povodom reizdanja kompletnog opusa Nick Cave and The Bad Seeds. U njima bivši i sadašnji članovi benda, saradnici i kolege, kao i obožavaoci svih uzrasta, komentarišu omiljene pesme sa svih 14 studijskih albuma te grupe i značaj koji su one imale i imaju u njihovim životima, oživljavajući tako rečima sve inkarnacije jedne od najčudnijih ličnosti savremene svetske rok scene – Nika Kejva.

Ponedeljak 6. 6. u 19.00, Mala sala

Mozaik geopolitike

ISLAMSKI HARTLEND – NOVO GEOPOLITIČKO SREDIŠTE

Izrastanje islamskog sveta iz „Srca Zemlje” na horizontu 21. veka

Govori: Milomir Stepić

Vodeći srpski stručnjak iz domena geopolitičke nauke Milomir Stepić u predavanju će protumačiti i objasniti zašto je islamski svet dramatično povećao svoj uticaj i značaj u globalnim odnosima. Sa stanovišta klasične, moderne i postmoderne geopolitike predavač će ukazati na položaj, mesto i ulogu islamskog sveta u distribuciji planetarne moći. Predavanje će biti bogato ilustrovano kartama i dijagramima koji ukazuju na transkontinentalnu i evropsku budućnost islama.

Utorak 7. 6.

Utorak 7. 6. u 20.00, Klub-knjižara Magistrala

Naš gost – BOŽIDAR MANDIĆ

Predstavljanje romana PERTLE (Službeni glasnik, 2015)

Učestvuju: Petar Arbutina, Mića Vujičić i Božidar Mandić

Božidar Mandić, konceptualni umetnik, književnik, perfomer, osnivač komune Porodica bistrih potoka, dobitnik je ovogodišnje nagrade Tradicija avangarde „Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov”, za ukupno životno delo, a posebno za retrospektivnu izložbu Natrag i roman Pertle.

Roman Pertle je priča o detinjstvu i mladosti braće Miroslava i Božidara Mandića. U autorefleksivnom tonu, sa sećanjima i delovima biografija novosadskih avangardnih umetnika, knjiga je svedočanstvo o avangardi, naličju političkog liberalizma s kraja 1960ih, deliktu mišljenja, procesima i zatvorskim kaznama. Pertle su i vodič kroz novosadsku modernu umetnost tih godina, a Tišma, Kopicl i Žilnik neki su od likova.

Rođen je u Novom Sadu 1952. Umetničko delovanje počeo je kao protagonista novosadske konceptualne scene. Neizlagački koncepti grupa KOD i Januar–februar–mart doveli su ga do ideje o svakodnevnom ostvarivanju iskustava, koja je bila moguća samo u prirodi. Seli se 1977. u selo Brezovicu, podno Rudnika, gde je utemeljio prvu srpsku ekološko-umetničku komunu. Objavio je 15 knjiga i realizovao 12 samostalnih izložbi.

Utorak 7. 6. u 20.00, Velika sala

Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini

(Zvečan – Kosovska Mitrovica)

Dramski odsek

Ispit četvrte godine glume u klasi redovnog profesora Jovice Pavića i
saradnika Borjanke Ljumović

(Gluma 8)

Po motivima teksta Radomira Putnika:

POSLEDNjI TRENUCI KRALjA ALEKSANDRA I KRALjICE DRAGE

Igraju: Mihajlo Stojković, Martina Kitanović

Drama se dešava u poslednjim trenucima života kralja Aleksandra i kraljice Drage, u noći između 28. i 29. maja.

Sreda 8.6.

Sreda 8. 6. u 21.00, Velika sala

KAD MUZIČARI ŠOKIRAJU

Režija: Dubravko Jagatić

Hrvatska, 2006, 90’

Skandali na domaćoj rokenrol sceni, ljubavi, mržnje, u(z)roci, posledice, uloga medija u svemu tome. Radnja je smeštena na stejdževe i bekstejdževe jugoslovenske i hrvatske rok scene krajem prošlog veka. Od Satana Panonskog, preko Siniše Vuce, Dina Dvornika, Riblje čorbe ili Zabranjenog pušenja, pa do LET-a 3.

Sreda 8. 6. u 19.00, Klub-knjižara Magistrala

Globalno nasilje

TERORIZAM

Da li su teroristi žrtve Zapada?

Govori: Zoran Milošević

Terorizam se smatra jednom od najvećih opasnosti savremenog sveta. Može se reći da strah od terorizma zauzima visoko mesto na širokoj skali savremenih strahova. Uzroci mnogih incidenata s tragičnim posledicama, koji se događaju širom sveta, tumače se terorističkim akcijama. O tome kakav je zapadni stav prema terorizmu koji potiče s područja koja su bila ili ostala pod vesternističkom dominacijom govoriće politikolog Zoran Milošević.

Četvrtak 9. 6.

Četvrtak 9. 6. u 19.00, Mala sala

Predstavljanje knjige „Globalna Afrika” Zorana Ćirjakovića

Istorija globalizacije u Podsaharskoj Africi i uzbudljiva slika njene savremenosti opterećene apsolutnom bedom, ugroženošću kao načinom života i neprestanom borbom za opstanak. Zbog čega su stanovnici „crne Afrike” najveći gubitnici u procesima globalizacije? Od hronične bede do nevladine države, od ekonomije opstanka do kultne ekonomije, od „crne Afrike” na Zapadu do Zapada u „crnoj Africi”, od muzike sveta do globalnog seksa, o životu ispod dna i o patnji i smehu.

Zoran Ćirjaković je predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.

Četvrtak 9. 6. u 21.00, Letnja scena

Elvis JR. Kurtovich

Elvis Jr. Kurtovich je sarajevsko-beogradska grupa koju predvodi Goran Petranović Rizo. Na nastupima, pored svojih dobro poznatih pesama Haile Selasije, Dabogda crkô rokenrol, Baščaršy hanumen, Jugo 45, bend izvodi i najveće hitove grupe Zabranjeno pušenje: Nedjelja kad je otišao Hase, Fikreta, Pišonja i Žuga, Hadžija il’ bos, Djevojčice kojima miriše koža, te njegovi koncerti prerastaju u veseli i energični New Primitivs Show. Posle tri predratna albuma, grupa je 2000. godine izdala album Welcome to the Beautiful World of New Primitivs, a poslednji Koševo zove objavljen je 2011. i na njemu su gostovali dr Nele Karajlić i Prljavi inspektor Blaža. Klasičnu rokersku četvorku čine: Gizmo (bubnjevi), Skoki (bas-gitara), Maslo (gitara) i Rizo (pleše i peva).

Četvrtak 9. 6. u 20.00, Klub-knjižara Magistrala

Gradovi u književnosti
NjU DELHI

Predavanje Miroljuba Stojanovića

„Svakako gubitnik u književnom duelu s Bombajem, Nju Delhi je za razumevanje indijskih književnih strujanja nezaobilazan grad. Otkad je Ahmed Ali 1940. na enegleskom jeziku objavio čuveni roman Sumrak u Delhiju, književnu inspiraciju ovom gradu, među ostalima, duguju grandiozna Anita Desai, Kušvant Sing i, naravno, Salman Ruždi.”

Miroljub Stojanović

Petak 10. 6.

Petak 10. 6. u 21.00, Amfiteatar/Klub-knjižara Magistrala
u saradnji s Likovnim programom DKSG

ILIJA LUDVIG

Ilija Ludvig rođen je 1976. u Beogradu. Iz muzičke anonimnosti izronio je 2007. godine, pojavivši se na kompilaciji popdepresije Jutro će promeniti sve. Ilija svira gitaru i peva, ima stendap nastup tokom koncerta, izražava se i kroz pesme i vizuelno. Muziku koju stvara, kako kaže, živi kao ono dolazeće, neostvareno prijateljstvo, strpljivo upisujući u nju pesme, kao dokument tog iščekivanja, odisejski trag istinske ljubavi. Kao predgrupa nastupiće akustični sastav iz Beograda Krilat i beo. Karijeru započinju po podzemnim prolazima i ulicama grada, kao ulični muzičari, da bi se ubrzo preselili u odaje „Bigza”, gde počinju da rade na autorskim pesmama. Pevaju pesme srca, koje govore o prijateljstvu, ljubavima, gradu, zemlji, teškim trenucima i blistavim stanjima duhovne slobode.

U Galeriji će u 20.00 biti otvorena izložba radova Ilije Ludviga Yes I follow my father’s trade.

Galerija, od 10. do 18. 6.

Otvaranje u petak 10. 6. u 20.00

ILIJA LUDVIG, YES I FOLLOW MY FATHER’S TRADE

Odrastajući okružen očevim crtežima, pogleda ispunjenog crnilom (tuša) koje je čeličnim perima urezivano u papir, linijom preko linije, do tačke cepanja, u tom bezbojnom svetu bez reči, Ilija je znao da neizmerna majčinska ljubav i bratovljevo kinjenje nisu slučajni, da je uticaj prevelik, da se i on, kao i mnogi pre njega, našao u tom drevnom kovitlacu psihomitoloških predstava, da je proces identifikacije neminovan i da se u tome mora ići do kraja, u materiji, u telu, dajući činu crtanja svu snagu i surovost inicijacije (čak je i sam L. jednom prilikom izgovorio: „Mračan sam ja, ali njegovo je crno u p.m.!”). Ali nova vremena zahtevaju i nove rituale. Zato Ilija ide dalje, korak dalje, „digitalizujući” svoje radove, svodeći ih na čiste ravni, oduzimajući im crnilo i težinu, i kao u nekom konačnom magijskom obredu, prevodeći ih u virtuelno, u ne-papir, i on sam biva oslobođen, osvešćenog uticaja. Radovi ostaju enkriptovani, dostupni samo uz određeni program, mašinu, kao dokument tog oslobađanja. Sve crnilo je izbledelo. Pero i tuš ostaju izolovani, u očevom ateljeu, kao znak nekog drugog vremena, nekih drugih, očevih ruku.

Ilija Ludvig (1976), osim što se bavi crtanjem, krajem milenijuma obreo se i u Plavom pozorištu, kao glumac i muzičar. Ispisao je poeziju i filozofsko-poetske eseje, samom sebi je dao otkaz kao veb-dizajneru kako bi se fokusirao na muziku – jedinu konstantu, u kojoj se na kraju spojilo sve urađeno i voljeno. Poželimo mu sreću na tom putu!

Nakon otvaranja izložbe sledi muzički nastup Ilije Ludviga u Amfiteatru, u 21.00. Kao predgrupa nastupiće akustični sastav Krilat i beo. U slučaju kiše koncert će biti održan u Klubu-knjižari Magistrala.

Petak 10. 6. u 20.00, Velika sala

Studentski kulturni centar Niš

HODAČI

Igraju: Katarina Stojanović, Emilija Milošević, Miloš Unić, Aleksandar Stevanović, Petar Ščepihin, Miloš Rušitović, Julija Petković, Marijana Vitas

Autorski projekat: Đani-Gregori Fornea

Predstava Hodači nastala je kao projekat francuskog umetnika Đanija Gregorija Fornea, koji je stvarao u Srbiji. Pisao je tekst na osnovu anegdota, uticaja i problema s kojima se susreću mlade Nišlije dok se kreću kroz grad. Na taj način ispisuje se hronika života Niša i stvara pozorišni tekst. Ti mladi ljudi su u hodu. To su oni, hodači.

Petak 10, subota 11, nedelja 12. 6. u 19.00 i 21.00, Mala sala

OTADžBINA

Režija: Oleg Novković, Srbija, 2016, 110’

Pre petnaest godina Maca je izgubila dete nesrećnim slučajem i muž ju je napustio. Sada radi kao kafanska pevačica u lokalu svog venčanog kuma Boleta. Njen muž Jovan napušta iskušenički život u manastiru jer oseća da mu je dato da obavi neki zadatak među ljudima i da se iskupi. Maca oseća da se svet menja, puna je mržnje, plaši se Božje kazne, stalno se moli i posti. Jovan misli da je pronašao Boga u slaboumnoj devojčici Milici.

Subota 11. 6.

Subota 11.6. u 17.00, Velika sala

Konferencija Kulturvakcinacija

Prva konferencija Kulturvakcinacija Udruženja Bulevar umetnosti, u saradnji s Domom kulture Studentski grad, biće održana u subotu 11. juna u 17 časova u Velikoj sali DKSG.

Radi promovisanja kulturno-umetničkih institucija, koje u svom planu i programu imaju kulturno-umetničke oblasti posvećene mladima, predstavnici institucija kulture imaće priliku da publiku upoznaju s njihovim radom i da ih motivišu da postanu deo njih, bilo aktivnim učestvovanjem u projektima, bilo praćenjem zbivanja u toj oblasti.

Detalje konferencije moći ćete da pratite na sajtu Bulevara umetnosti i DkSg, kao i na njihovim stranicama na Fejsbuku.

Zakoračite u svet umetnosti i kulture i ostavite svoj trag u njemu!

Ponedeljak 13. 6.

Ponedeljak 13. 6. u 19.00, Velika sala

Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini

(Zvečan – Kosovska Mitrovica)

Dramski odsek

Ispit prve godine glume u klasi docenta Aleksandra Đinđića i saradnika Borjanke Ljumović

(Gluma 2)

Po tekstovima V. Šekspira i L. Lazarevića

Teme: RADNjA, ODNOS, SUKOB

Studenti: Nikola Voštinić, Mira Janjetović, Nevena Kočović, Lazar Nikolić, Nikola Pavlović, Miloš Pantić, Aleksandar Petković,
Jelena Tjapkin, Teodora Tomašev, Milica Filić

Ponedeljak 13. 6. u 19.00, Mala sala

Predstavljanje časopisa

NACIONALNI INTERES

Časopis za nacionalna i državna pitanja

Predstavljanje jubilarnog broja povodom deset godina izlaženja

Učestvuju: Živojin Đurić, Milomir Stepić, Ljubomir Kljakić, Miloš Knežević, autori priloga i gosti

Časopis Nacionalni interes ušao je u drugu deceniju izlaženja. U vremenima krize časopisne produkcije redakcija i urednici Nacionalnog interesa uspeli su da časopis izdavački ustale i uspostave pravilan ritam objavljivanja. Uz to, časopis je proširio saradnički krug, objavio preko 350 tekstova u 24 broja. Primenom naučnih merila u prijemu radova i recenzentskim pristupom u redakcijskoj obradi tekstova, taj časopis iz domena politikologije i drugih društvenih nauka afirmisao se u naučnoj zajednici kao pouzdan oslonac mnogim autorima u objavljivanju originalnih, stručnih i drugih istraživačkih radova.

Utorak 14. 6.

Utorak 14. 6. u 20.00, Klub-knjižara Magistrala

Predstavljanje ALTERNATIVNE ISTORIJE SRBIJE – Čedomir Antić i Predrag J. Marković (Nedeljnik, 2016)

Učestvuju: Veljko Lalić, Čedomir Antić i Predrag J. Marković

Šta bi bilo da smo pobedili na Kosovu? A da nije bilo golgote u Prvom svetskom ratu? Ili da smo pristupili Trojnom paktu?

Žanr kontrafaktualne istorije sve je popularniji i u istoriografiji i u beletristici. Prvi put dva istoričara u Srbiji pišu kontrafaktualnu istoriju Srbije. Autori kažu da su ponosni što su prvi pisci tog žanra u regionu i da će biti zadovoljni ako uspeju da ukažu na tačke u našoj prošlosti od kojih je moglo da se krene drukčijim putevima.

Utorak 14. 6. u 21.00, Letnja scena

veče dj iznenađenja

Ovog juna spremili smo za vas veče najvećih hitova koje će puštati renomirani disk džokeji.

Sreda 15. 6.

Sreda 15. 6. u 20.00, Amfiteatar/Mala sala

Popularna psihologija

OGLEDANjE NARCISA

Samozaljubljenost, egoizam, destrukcija i autodestrukcija

Govori: Nikola Krstić

Životna snaga i optimizam koji obeležavaju mlade ljude u određenim ličnim i društvenim okolnostima znaju da se izobraze u samozagledanost, samozaljubljenost, narcisoidnost. Sve to izaziva poremećaje u komunikaciji s drugima, a naročito na erotskom i seksualnom planu. O tome će na popularan način govoriti Nikola Krstić.

Četvrtak 16. 6.

Četvrtak 16. 6. u 19.00, Mala sala

PANEL-DISKUSIJA o ovogodišnjim rezultatima konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za dodelu sredstava projektima za savremeno stvaralaštvo.

Slobodno učešće u razgovoru, panelisti su članovi komisija i sekretari Ministarstva kulture.

Četvrtak 16. 6. u 20.00, Velika sala

Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini

(Zvečan – Kosovska Mitrovica)

Dramski odsek

Ispit druge godine glume u klasi red. prof.
Milana Plećaša i saradnika Nemanje Savkovića

(Gluma 4)

Jovan Sterija Popović: POKONDIRENA TIKVA

Igraju: Ivana Bartunjek, Gabrijel Bećarević, Stevan Zdravić, Lea Jevtić, Đorđe Kocić, Danica Stanković, Stefan Cikić, Gala Šalipur

16–30. 6. Hol Biblioteke

Izložba knjiga

ISTOČNI I ZAPADNI FILOZOFI

Autor izložbe: Rastko Marković

Koliko su bliski, a ipak različiti, stavovi mislilaca istočnog i zapadnog sveta? Od drevne Grčke i Kine do današnjih dana filozofski stavovi bili su temelj svake civilizacije. Najšire uzeto, zapadni filozofi traže i dokazaju istinu dok se na Istoku istina prihvata kao datost i mislioci su više zainteresovani za traženje balansa. Zapad se više zanima za prava pojedinca a Istok za društvenu odgovornost.

Petak 17. 6.

Petak 17. 6. u 19.00,
Klub-knjižara Magistrala

Promocija strip albuma „Družina Dardaneli” i izložba

„Družina Dardaneli” je alternativna istorijska avantura o naslovnom timu tajnih agenata i svojevrsnih (super) heroja, protagonista srpske i evropske književnosti kao što su Hajduk Stanko, Karađoz, Koštana, grof Vronski, Vukašin Katić, Jovanča Micić, jazavac (pred sudom), Sava Savanović i mnogi drugi, koji se suprotstavljaju zlu oličenom u istim takvim, iz klasika pozajmljenim likovima – Fantomu iz opere, Raskoljnikovu, Jozefu K., Old Šeterhendu, Dami s kamelijama, i interesima moćnika čija su ovi produžena ruka.

O strip albumu govoriće urednik izdavačke kuće System comics Igor Marković, strip autor Dragan Paunović i scenarista Pavle Zelić a posetioci će moći da pogledaju i izložbu posvećenu ovom delu.

Petak 17, subota 18, nedelja 19. 6. u 19.00 i 21.00, Mala sala

NARODNI HEROJ LjILjAN VIDIĆ

Režija: Ivan Goran Vitez

Uloge: Kristijan Jaić, Stjepan Pejić

Hrvatska, 2015, 110’

Drugi svetski rat je u toku, narodnooslobodilački pokret je pred raspadom. Mladi pesnik Ljiljan Vidić priključuje se partizanima i dobija zadatak da napiše pesmu s kojom će partizanski bend pokušati da pobedi na nacionalnom takmičenju talenata. Prva nagrada je nastup na svečanoj večeri, pred samim Hitlerom, gde imaju priliku da ga likvidiraju i privedu Drugi svetski rat kraju.

Nedelja 19. 6.

Nedelja 19. 6. u 14.30, Klub-knjižara Magistrala

SASTANAK RADIONICE PROŠIRENO POLjE
UZ DžEM SEŠN SVIRKU

Pozivamo sve učesnike i publiku ovogodišnje radionice Prošireno polje – treća smena na druženje u nedelju, 19. juna na Svetski dan Proširenog polja. Donesimo sveske koje smo počeli da iscrtavamo i kolažiramo pre šest meseci da pokažemo jedni drugima, i trećima, šta smo kreirali i dokle smo dogurali na putu do izložbe koja će biti za šest meseci! Pozdravlja vas organizacioni tim radionice Prošireno polje: Dragana Nikoletić, Aleksandrija Ajduković, Pavle Ćosić (Kornet) i Maida Gruden (DKSG).

Nedelja 19. 6. u 18.00, Velika sala

Tribina Umeće zavođenja

Tim Pričajmo o tome u saradnji sa DKSG organizuje tribinu Umeće zavođenja koja je posvećena razumevanju osnovnih ljubavnih osećanja: dopadanja, zaljubljenosti, ljubavi i strasti. Kako prići osobi koja vam se dopada, kako pokazati svoja osećanja, kada odustati od zavođenja... Mladi bi rekli da je to priča o muvanju, oni malo zreliji da je to priča o zavođenju. Mi kažemo da je to priča o početku koji možda dovede do ljubavi. Posebnu pažnju posvetićemo temi koja je u našoj zemlji i dalje pomalo neprijatna, a to je kako naći dečka/devojku kada ste istopolno orijentisana osoba i kako je biti biseksualac/-ka u Srbiji. U susret letu, romansama i želji da budemo grljeni i voljeni.

O zavođenju će govoriti Vladimir Miletić psihoterapeut, Ivan Dabetić kolumnista i urednik Adrije dejli magazina, Bojana Obradović, koordinatorka tima Pričajmo o tome i rebt psihoterapeut pod supervizijom.

Ponedeljak 20. 6.

Ponedeljak 20. 6. u 21.00, Letnja pozornica

ROCK THE TRUMPET / GUČA

Režija: Sali Saliji

Srbija, Turska, 2014, 72’

Dokumentarni film o muzičkom festivalu u Guči, jednom od najdivljijih događaja te vrste u svetu. U filmu se pojavljuju Lazar Ristovski, Miroslav Ilić, Boban Marković, Dejan Petrović, Vladimir Đurić Đura i mnogi drugi.

Ponedeljak 20. 6. u 19.00, Mala sala

Povodom prve posete predsednika Kine Srbiji

Savremena Kina

KINA I REŠAVANjE MEĐUNARODNIH TERITORIJALNIH SPOROVA

Kinesko stanovište o Južnom kineskom moru

Govori: Ivan Zarić

Kina je velika zemlja koja ima dugačke kopnene granice, ali i pacifičku obalu. Kao džinovska demografska i prostorna činjenica Kina je, takođe, i geokulturni fenomen više milenijuma stare civilizacije. U dodiru s drugim narodima i kulturama Kina, međutim, nije prolazila bez sukoba i sporova. I danas, u uslovima stalnog rasta ekonomske, političke i vojne moći, Kina je opterećena nesporazumima i sporovima u nekim graničnim oblastima. Pre svega, to se odnosi na Južno kinesko more, gde se susreću bitni kineski interesi i interesi rivala, globalne velesile – Amerike. O tome će govoriti ekspert za vojnopomorsku strategiju Ivan Zarić.

Utorak 21. 6.

Utorak 21. 6. u 21.00, Letnja scena

Nežni Dalibor

Nežni Dalibor iza sebe ima tri studijska albuma: Sredstva i veštine (2008), Normalan život (2011) i Nežni Dalibor (2013). Bend je diskografski debitovao sa singlom Značajan događaj na kompilaciji Jutro će promeniti sve (2007) u sastavu Ivica Marković (gitara i vokal), Branimir Bogdanović (bubanj) i Ljubomir Vučković (bas i vokal). Održali su veliki broj koncerata širom regiona, nastupali na svim značajnijim festivalima kao što su EXIT, Terraneo, Taxirat, Glimps u Belgiji i WAVES u Beču. Krajem 2011. godine bendu se na gitari, sintisajzeru i specijalnim efektima pridružio Davor Sopić, a krajem 2012. i novi bubnjar Dragan Jovanović Gagi. Koncertom u Domu kulture Studentski grad bend predstavlja nadolazeći album U slojevima. Do sada su, kao uvertira u nov materijal, objavljena tri singla: U slojevima, Vikendi i Prvomajska.

Utorak, 21. 6. u 20.00, Mala sala

Jazz Me Blues

U Nju Orleansu bluz se živeo. Legendarni Buddy Bolden ga je i svirao na trubi još pred kraj 19. veka. Nadovezivali su se King Oliver, Louis Armstrong, Sidney Bechet. Svi su pratili velike bluz pevačice dvadesetih i tridesetih godina i dali bitan doprinos pretvaranju seoskog u klasičan bluz. Jelly Roll Morton svirao je klavir u bordelima Storivila, uveren da je od regtajma „španske stvari” i bluza sam stvorio džez; među prvima ga je preneo u Čikago i Njujork. Uskoro se pojavio nov način sviranja bluza na klaviru, bugi-vugi. Prihvatili su ga pevači i plesači; krajem tridesetih potpalio je nacionalno „ludilo”. Tokom ere svinga džez se mešao s popom; vezu s korenom održao je Count Basie – mogao je da sa tri prsta svira sve vrste bluza. Charlie Parker ga je prebacio u bibap. U virtuoznom izvođenju Satchmo-a, Duke-a, Bird-a (…) bluz je preobražen u finu umetnost, a ostao podjednako autentičan kao onaj ruralni, kad se tek pomolio iz folklora.

Utorak 21. 6. u 20.00, Klub-knjižara Magistrala

Radionica kreativnog pisanja

Predstavaljanje radova ovogodišnje radionice Kreativnog pisanja u DKSG koju vodi Ivana Milankov

Sreda 22. 6.

Sreda 22. 6. u 20.00, Mala sala

U gostima: Kolektiv Satibara film

#TESKOBA #DOSADA #ROKENROL #SMRT

Kolektiv Satibara film od 2008. godine kreira i uređuje pokretne slike svih vrsta, s idejom saradnje koja prevazilazi prvenstvo kapitala prilikom snimanja filma, kako ekonomskog tako i simboličkog. Kolektiv zato podjednako uključuje i profesionalce i amatere, a bazira se na neprofitnoj i alternativnoj ekonomiji proizvodnje filma, te na niskobudžetnom i bezbudžetnom filmu s alternativnim i subverzivnim formama i temama. Osnivači Satibara filma (Siniša Dugonjić, Siniša Jelovac, Valentina Kovač, Marina Radmilac, Ivan Velisavljević i Ivan Zlatić) smatraju samoobrazovanje i komunikaciju u oblasti filma presudnim za afirmaciju filmske kulture i filmskih sloboda i zastupaju neotuđivo pravo na filmsko stvaralaštvo svakog ljudskog bića nezavisno od boje kože, pola, seksualnog opredeljenja, stručne spreme ili filmskog ukusa.

U sklopu prezentacije Satibare biće prikazani filmovi i muzički spotovi Marine Radmilac i Siniše Dugonjića:

TESKOBA EKSPRES, igrani, 24’

Muzički intermeco: Nimani Teenage Riot, „Devojka iz LDP-a”, 3’

Muzički intermeco: Gymnastics, „Screaming”, 3’

POJAČALO I GITARA, igrani, 40’

Muzički intermeco: Lidija, „Alone”, 2’ 30’’

ONI TAKO MRTVI ŽIVE GODINAMA, igrani, 16’

Specijalna projekcija:

Pretpremijera eksperimentalnog filma Siniše Dugonjića PSYCHOMAGIC MANUAL – FRAGMENTS (Satibara film, 15’), snimanog u Maroku, prema magijskom priručniku Alejandra Jodorowskog.

Sreda 22. 6. u 21.00, Letnja scena

Otvoreno pozorište

Novi studio

TRAGANjE ZA POKRETOM

Prezentacija radionice savremenog plesa

Igraju: Anđela Popović, Draženka Čelebićanin, Sunčica Simić, Vojkan Protić, Marija Radoman, Sanja Đuričić, Vanja Ristić

Autorka prezentacije: Sanja Cvrkotić

Prezentacija radionice savremenog plesa i fizičkog teatra Traganje za pokretom, u okviru koje su učesnici bili u prilici da osveste i osnaže svoje telo, da se upoznaju s različitim plesnim tehnikama i iskažu svoju kreativnost i stvaralačku individualnost. U procesu improvizacije, bavili su se pitanjem šta je to savremeni ples i rečnikom pokreta iskazali svoj odnos prema njemu.

Galerija, od 22. 6. do 9. 7.

Otvaranje u sredu 22. 6. u 19.00

BRANKO ĐUKIĆ, PRETVARANjE POLUPRAVE U DUŽ

Datumi i godišnjice suočavaju nas s prolaznošću, pa postajemo svesniji postojanja, smrtnosti i drugih nepromenljivih karakteristika života. Svest da će nam se život neizbežno završiti, a mi tu nećemo moći ništa da učinimo, svest da smo sami u svom postojanju – uvek je bilo nešto što se kao poetika provlačilo kroz sve moje radove. Poziv da posle 20 godina, povodom nagrade koju sam dobio na Bijenalu studentskog crteža, na istom mestu (u galeriji Doma kulture Studentski grad u Beogradu) ponovo napravim izložbu, samo je još više zagolicao moju težnju da vizuelno prikažem prolaznost, a ovaj put je povežem i sa mestom. Izložba je konceptualnog tipa i osim na sećanjima zasniva se i na spoljašnjim i unutrašnjim promenama sopstvenog tela, koje će biti dočarane zvukom i slikom, pomoću video-projekcija, gifova, instalacija, fotografija i klasičnih crteža.

Branko Đukić (1966) završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Sreda 22. 6. u 19.00, Klub-knjižara Magistrala

Savremena Kina

KINA – NOVI PUT SVILE

Geoekonomska i geopolitička trasa od Dalekog istoka do Evrope

Značaj nove globalne komunikacije za Balkan
i Srbiju

Govori: Nikola Jokanović

Kina je velesila u ekonomskom, političkom i kulturnom usponu. Mnogoljudna zemlja pridržava se načela povećanja moći na strateškim pravcima pružanja u okeanskom pacifičkom regionu, ali i duž kopnenih osa Evroazije. Na kraju zapadnog kraka kineskog protezanja nalazi se Stari kontinent s Balkanskim poluostrvom. U evropskim planovima investiranja u Evropi značajna je i Srbija. O važnosti kineskih ekonomskih interesa u regionu svedoči i prva poseta predsednika Kine Srbiji.

Sreda 22. 6. u 18.00, Čitaonica E

KOBSON RADIONICA ZA STUDENTE

Radionica je posvećena pretraživanju KOBSON-a, elektronske baze naučnih stručnih časopisa i knjiga, dostupne preko akademske mreže. Dragocena je pomoć studentima u pripremi i pisanju akademskih radova (seminarskih, diplomskih, specijalističkih, master i doktorskih).

Radionicu vodi: Aleksandra Popović, načelnik Sektora za naučne informacije i razvoj Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”.

Subota 25. 6.

Subota 25. 6. u 17.00, Amfiteatar
u saradnji s Filmskim programom DKSG

U okviru Festivala Dok ’n’ ritam

Predstavljanje knjige tekstova Marka Pogačara JUGOTON GORI

Učestvuju: Bojan Marković i Marko Pogačar

Taj glazbeni dnevnik, kako ga zove autor, predstavlja malu istoriju epskog perioda muzičke scene Jugoslavije. Perioda kada se budila nova snaga, novi horizonti, novi vidici, a sva sila kreativne energije slivala u muziku. U knjizi vidimo kako su jugoslovenski bendovi, i na evropskom nivou vredni pažnje, oblikovali život jednog pesnika, koji se rađa u vreme zenita te muzičke industrije. Kroz refleksije o numerama ex-YU bendova/Azra, Haustor, EKV, Idoli, Pekinška patka, KUD Idijoti, Disciplina kičme.../ pronicljivo se objašnjava jedno vreme, jedno društvo i jedna ideologija kojih više nema.

Marko Pogačar (Split, 1984), nezaobilazno mesto regionalne pesničke scene, objavio je četiri knjige pesama, tri knjige eseja, knjigu kratkih priča. Urednik je u književnom časopisu Quorum i dvonedeljniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez. Nagrađivan za poeziju, prozu i esejistiku, Pogačar je preveden na 30 jezika.

Ponedeljak 27. 6.

CIKLUS PREDAVANjA U SARADNjI S KATEDROM ZA ISTORIJU UMETNOSTI FILOZOFSKOG FAKULTETA U BEOGRADU

Ponedeljak 27. 6. u 19.00, Klub-knjižara Magistrala

DARVINIZAM U VIZUELNOJ KULTURI EVROPE U XIX VEKU

Promišljanja Čarlsa Darvina u XIX veku o istoriji i raznolikosti sveta, uključujući i teoriju evolucije, doprinela su velikim promenama u nauci, društvenoj misli i religijskim verovanjima ljudi. Na predavanju će biti analizirani načini na koje je funkcionisao darvinizam u vizuelnoj kulturi XIX veka, pre svega u evropskom kulturnom krugu. Biće reči o motivima u slikarstvu i skulpturi, koji su bili podstaknuti teorijom evolucije, kao, na primer, učenje o arhetipovima, animalni dinamizam, transcendentalni evolucionizam, monizam, borba polova i borba za opstanak.

Predavanje Olge Žakić, istoričarke umetnosti

Ponedeljak 27. 6. u 19.00, Mala sala

Uvod u lobiranje

MEĐUNARODNI LOBISTIČKI SISTEMI

Uporedno iskustvo: mesto i uloga lobiranja, lobista i lobistologije u savremenoj Srbiji

Razgovor povodom knjige Nenada Vasića

Učestvuju: Dragan Đukanović i autor, s gostima

Kako izgleda i u čemu se sastoji lobiranje u razvijenim zemljama, a kako u tranzicionim društvima u kojima političke strukture nisu toliko razvijene niti postoje procedure, legislativa i norme lobističke aktivnosti i ponašanja. O tome će govoriti u našoj sredini zasada retki naučni poznavaoci te materije.

Sreda 29. 6.

Sreda 29. 6. u 19.00, Klub-knjižara Magistrala

Balkanski mozaik

SPOLjNOPOLITIČKI IZAZOVI MAKEDONSKE DRŽAVE

Izvori savremene unutrašnje ekonomske i političke krize

Govori: Mitko Arnaudov – Skoplje, Makedonija

Makedonija je dvonacionalna postjugoslovenska nezavisna država u kojoj, uz druge etničke grupe i nacionalne manjine, u najvećem broju koegzistiraju Makedonici i Albanci. Odnosi ta dva naroda na političkom nivou nisu najbolji, štaviše opterećeni su mnogim tenzijama i sukobima. Ni unutarmakedonski međupartijski i liderski odnosi takođe nisu najbolji. Kriza u koju je poslednjih meseci zapala Makedonija ukazuje na moguće pogoršanje, pa i eskalaciju destrukcije postojeće državne strukture. Na tu opasnost ukazaće naš gost iz Skoplja.

Četvrtak 30. 6.

Četvrtak 30. 6. u 19.00,
Amfiteatar/Klub-knjižara Magistrala

Predstavljanje romana Poslednja kap Dragana Jovićevića

Ovaj originalni koktel postapokaliptične fantastike, akcione melodrame i vampirskog horora držaće vas u neizvesnosti do samog kraja, ispunjenog neočekivanim obrtima.

Dragan Jovićević je novinar, urednik kulturne rubrike u nedeljniku NIN, autor knjiga Krugovi i kletve i Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike i scenarija za nekoliko filmova.

Biblioteka

Prozor Šangaja

ŠKOLA KINESKOG JEZIKA

Predavač: Marina Pop-Cenić

Od oktobra počinje novi ciklus časova u školi kineskog jezika. Škola je besplatna, broj polaznika je ograničen, mogu se prijaviti isključivo redovni studenti osnovnih studija. Ne mogu se prijaviti postdiplomci i zaposleni. Zainteresovani mogu poslati svoje podatke na e-mail biblioteka@dksg.rs (poslati ime i prezime, kontakt telefon i e-mail, fakultet, broj indeksa). Polaznici će naknadno biti obavešteni o tačnom datumu početka nastave. Upis je u toku.

Preporučujemo za čitanje

Otići ću jednog dana ne rekavši sve / Žan d’Ormeson; prevela s francuskog Ljiljana Mirković, Beograd, Clio, 2015.

„Ovaj se roman može čitati kao knjiga o pustolovinama, kao neka vrsta pesme u prozi o večitim dilemama, kao ljubavna priča, kao obraćanje korenima. Pisac nas vodi kroz italijanske gradove i sela, grčka ostrva, azijske vrleti i hramove svih ispovesti, ali i kroz veliku književnost; slušamo izuzetnu muziku, posmatramo čudesne freske, statue i slike. Kao začin velikog znalca, ubačene su i barokno raspričane anegdote koje pripadaju istoriji.”

(s korica knjige)

Podeli:Preporucujemo

Film "Nije loše biti čovek" - Dušan Kovačević:...
Svečana premijera filma "Nebesa" Srđana Dragojevića
Ladies night događaj uz film Gučijevi 25. novembra od 20...
Totti (One Captain) - italijanska serija o fudbaleru...
Komedija Danisa Tanovića “Deset u pola” u bioskopima u...
Oskarovac Danis Tanović o premijeri novog filma u...
SVETSKA PREMIJERA SERIJE BESA NA PRESTIŽNOM TALLINN BLACK...
Azbuka našeg života - od 03. decembra svakog petka na...
Specijalna projekcija novog filma Srđana Dragojevića
FCS - Selekcija “Nasleđe” od 25. novembra do 9....
Dug moru 2 - petkom od 21h
BOŽIĆ ZA PAMĆENJE NA PICKBOX TV-u!
Besa 2 - od 27. novembra svakog vikenda na Superstar TV
Ladies night događaj uz film ,,Gučijevi“ 25. novembra...
Stiže nam druga sezona hit serije BESA
Glumci filma "Nebesa" na premijeri filma u bioskopu Cine...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 18. do 24....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 25. novembra do 1.decembra
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa za period od 25. novemba...
Muzej savremene umetnosti Vojvodine - Izložba...
Jedanaest filmova autora iz Srbije na 13. Merlinka Festivalu
Srpska premijera filma „Elegija lovora” Dušana...
Dodeljene nagrade na Festivalu nemog filma ĆUTANJE JE ZLATO
Direktor Nisvila najavljuje 200.000 posetilaca
Predstava “Da li da ostanem ili da odem?” premijerno...
Junaci našeg doba 2 - od 23. novembra od ponedeljka do...
Stuart Martin & Guz Khan (Army of Thieves)
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 18. do 24. novembra
Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival...
Branko Đurić i Izudin Bajrović o premijeri komedije...