•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako znaÄajna, ili bilo Å¡ta Å¡to se tiÄe sveta kinematografije, možete nam poslati vaÅ¡a viÄ‘enja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 reÄenica, reÄi poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima sliÄne neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

DKSG: Program za maj

Sreda 4.5. u 18.00, Bistro

Dan „Ratova zvezda“ u DKSG

Susret ljubitelja Äuvene sage

4 maj (May the Fourth) – dan Ratova zvezda! U opuštenoj atmosferi Bistroa DKSG, posetioci će uz piće moći da se povežu i diskutuju jer je susret zamišnjen kao „speed dating“ fanova Äuvene filmske sage. PriÄaćemo o razlozima zbog kojih volimo „Ratove zvezda“ – režiji, muzici, ženskim superheroinama i svemu što zanima posetioce.

UÄestvuju: Stevan Filipović - režiser, Jelena Jokanović - potpredsednica društva „Sakurabana“ i Milan Sv. ÄurÄ‘ević - kompozitor

Sreda 4. 5. u 20.00, Kamerna scena Velike sale

Otvoreno pozorište &

Radionica studija glume „ÄŒetvrti zid“

Luiđi Pirandelo:

TAKO JE (AKO VAM SE TAKO ÄŒINI)

Repriza

Igraju: Dunja Veselinović, Siniša Vulić, Jovana Gvozdić, Vukašin Mitrović, Isidora PajÄin, Vanja Simeunović, Marija Tubić, Martin Halupa, Miloš Jovanić, Hristina Petković, Ognjen Popović, Angelina StanÄeski, Aleksa Tadić

Režija: Nemanja Savković

Saradnik: Aleksandra Veljković

„Svet nesreće je zatvoren i u sebe okrenut svet, i kod Pirandela drama ne jednom nastaje kada drugi pokušavaju da prodru u jedan sa mnogo truda graÄ‘en i uspostavljen sistem odnosa koji treba da zakloni i da ublaži osnovnu nesreću

oko koje je naÄinjen, i da ga nespretnim rukama razore. (...) Pirandelo je poslednji veliki dramatiÄar koji je ljudsku nesreću u njenom najdrhtavijem i najopipljivijem obliku uzimao ozbiljno i pokušao da od nje naÄini sredstvo koje nam pomaže da doÄ‘emo do nekih važnih istina o našem životu.”

Jovan Hristić

4.5 - 15.5. Hol Biblioteke

Izložba knjiga

Autor izložbe: Rastko Marković

SNOVI SU PORUKE LjUDSKE PODSVESTI

U našim nesvesnim radnjama, omaškama u govoru, kao i u snovima, on je video Äitav jedan skriveni svet. Svet podsvesti. Svet koji nam je pomogao da razumemo ljudsku dušu i koji nam pomaže da razumemo sebe. OsnivaÄ pokreta psihoanalize i najveći poznavalac tamne strane Äovekove liÄnosti Sigmund Frojd, roÄ‘en je u maju, mesecu u kome se prisećamo njegovog dela.

ÄŒetvrtak 5.5.

Gostovanje DKSG 5. i 6. 5.

BALKANIMA

Studentski kulturni centar Niš i Niški kulturni centar

ÄŒetvrtak 5. 5. u 21.00, Letnja scena

ELVIS JR. KURTOVICH

Elvis Jr. Kurtovich je sarajevsko-beogradska grupa koju predvodi Goran Petranović Rizo. Na nastupima, pored svojih dobro poznatih pesama Haile Selasije, Dabogda crk’o rokenrol, BašÄaršy hanumen, Jugo 45, bend izvodi i najveće hitove grupe Zabranjeno pušenje: Nedjelja kad je otišao Hase, Fikreta, Pišonja i žuga, Hadžija il bos, DjevojÄice kojima miriše koža, te njihovi koncerti prerastaju u veseli i energiÄni New Primitivs Show. Pored tri predratna albuma, grupa je 2000. godine izdala album Welcome to the Beautiful World of New Primitivs, a poslednji Koševo zove objavljen je 2011. i na njemu su gostovali dr Nele Karajlić i Prljavi inspektor Blaža. KlasiÄnu rokersku Äetvorku Äine: Gizmo (bubnjevi), Skoki (bas gitara), Maslo (gitara) i Rizo (pleše i peva).

ÄŒetvrtak 5.5. u 20.00

Klub-knjižara Magistrala

VLADIMIR KECMANOVIĆ / roman OSAMA

UÄestvuju: Zoran Panović i autor

„ZnalaÄki i maestralno, Kecmanović svoj književni svet programski uklapa u Andrićevu tradiciju, a možda i najveća sliÄnost Kecmanovića sa Andrićem jest u njegovom dubinskom razumevanju tragizma istorijske sudbine bosanskih muslimana.“

Muharem Bazdulj

Vladimir Kecmanović (Sarajevo, 1972) objavio je romane: Poslednja šansa, Sadržaj šupljine, Feliks, Top je bio vreo, Sibir, Kainov ožiljak (s Dejanom Stojiljkovićem), zbirku priÄa Zidovi koji se ruše, esejistiÄko-biografsku knjigu Das ist Princip!, s istoriÄarem Predragom Markovićem Tito, pogovor. Dobitnik je stipendije fondacije Borislav Pekić i nagrada Ivo Andrić, Branko Ćopić, Meša Selimović, kao i nagrade Andrićevog instituta iz Andrićgrada. PrevoÄ‘en je na engleski, francuski, nemaÄki, ukrajinski i rumunski jezik, a njegova dela su imala filmske, TV i dramske adaptacije. Prevod romana Top je bio vreo (The canon was Red Hot) nominovan je za nagradu Dublin Impact.

Petak 6.5.

Petak 6, Subota 7, Nedelja 8. 5. Mala sala u 20.00

TI MENE NOSIŠ

r: Ivona Juka

ul: Lana Barić, Nataša Janjić, Voja Brajović

Hrvatska, 2015, 154’

Dora je zanemarena devojÄica koja mašta da postane fudbalski menadžer. U njen život se iznenada vraća otac s kojim neoÄekivano razvija blizak odnos. Ives nema predaha, jer joj jutra zapoÄinju brigom o ocu koji ima Alchajmerovu bolest. Njen život je ispunjen brojnim sitnim obavezama koje je iscrpljuju, a planovi za lepši život su sve više izvan dohvata. Nataša je uspešan TV producent koja oÄekuje svoje prvo dete. Zlokobne slutnje o zdravstvenom stanju se potvrÄ‘uju i zapoÄinje njeno suoÄavanje sa neizvesnom budućnošÄ‡u.

Ponedeljak 9.5.

Ponedeljak 9.5. u 20.00 Klub – knjižara Magistrala

VJ omaž velikom umetniku - PRINCE

VJ - Mićun Ristić

Ponedeljak 9. 5. u 19.00, Mala sala

O uspehu u životu na Dan pobede u Drugom svetskom ratu

KAKO DA ZNAM ŠTA JE USPEH!

Ili, emocije u službi uspeha

Psihologija uspeha – drugi deo

Govori Nikola Krstić

Ko ne žudi uspehu! Malo ko ne želi sebe da usreći uspešnim životom. Ipak, uspeh nije lako dostižan, mogućnosti su nejednako rasporeÄ‘ene, kao i pojedinaÄne sposobnosti prevladavanja liÄnih slobosti i zastoja. Odatle je moderna i postmoderna psihologija sve više orijentisana na naÄine postizanja uspeha i njegovog što trajnijeg održavanja. O tome kakve su šanse mladih ljudi za dosezanje uspešnog života govoriće psiholog Nikola Krstić.

Utorak 10.5.

Utorak 10.5. u 20.00, Velika sala

Studentski kulturni centar Novi Sad

& Mikser Hous & Fast forward

Lars fon Trir:

DOGVIL

Igraju: Branislav Trifunović, Milica Majstorović, Tamara Aleksić

Elektro-rak grupa “Vrum”

Režija: Kokan Mladenović

Dogvil se ne dogaÄ‘a nekom drugom, a i na trenutke priliÄno buÄna muzika koja se izvodi uživo sugeriše da je sve to što se dogaÄ‘a u priÄi, zapravo tu, realno je. Tu su negde nasilje, propadanje kulture, iskljuÄivost i zatvorenost, skriveni iza fasade dobrote i tolerancije.

Ovde se govori protiv ovdašnjeg uništavanja kulture, diskriminacije manjina, nasilja u porodici, tvrdoglave samoizolacije. Predstava Dogvil je scenski Äin krupne društvene važnosti, krik sa margina i odraz neuništive potrebe umetnika, da se opiru razjedajućoj uÄmalosti i dokrajÄavanju preostalih živih organa društva.

Utorak 10.5. u 20.00

Klub-knjižara Magistrala

VOLT VITMEN

(31. 5. 1819 – 26.3.1892)

Inserti iz filma Pitera Vira Društvo mrtvih pesnika

UÄestvuju Bojana Aćimović i Vladislava Gordić Petković

Kada je umro Vitmen, najuticajniji ameriÄki pesnik, novinar, prevodilac i esejista, njegovo telo bilo je izloženo javno, gde se od njega oprostilo hiljadu ljudi. Pisao je otvoreno o seksualnosti, smrti, prostituciji, koristeći neobiÄne slike i simbole. Ukinuo je granicu izmeÄ‘u pesniÄkog i svakodnevnog govora, uvodeći jezik novina, popularne nauke... u dugi stih, bez metra i rime. Poznata zbirka Vlati trave nastajala je od 1850, objavljena je 1855, a menjana je do pesnikove smrti. Umesto imena autora na knjizi je stajao Vitmanov portret. Ezra Paund je za Vitmena rekao:

He is America.

Predstavićemo nedavno objavljeno reizdanje Vlati trave u prevodu Ive Andrića,Tina Ujevića i Tihomira VuÄkovića, kao i ostala izdanja iz edicije Veliki prevod

Sreda 11.5.

Sreda 11. 5. u 21.00, Letnja scena

LIRA VEGA

Lira Vega je bend koji postoji od kraja dvadesetog veka, u poÄetku ÄetvoroÄlana rok postava, vremenom evoluira u duet (Zoja BorovÄanin i Vladimir ÄorÄ‘ević) koji 2015. godine izdaje treći studijski album DUHOVI (Lampšade Media). Bend iza sebe ima skoro dvodecenijsko iskustvo i uprkos nevelikom broju izdanja, predstavlja trajnu vrednost domaće alternativne scene. Dvojac na sceni izvodi pesme sa aktuelnog, kao i najveće hitove sa prethodna dva albuma u novim aranžmanima, sa elektronskom matricom.

Sreda 11. 5. u 20.00, Mala sala

Animirana sreda

ANIMANIMA 2015 – POGLED IZVAN EVROPE

U takmiÄarskom programu meÄ‘unarodnog festival animacije ANIMANIMA 2015 u ÄŒaÄku prikazano je Äetrdeset filmova iz dvadeset zemalja. MeÄ‘u autorima su bila i neka od već dobro poznatih imena globalne animacijske scene: Konstantin Bronzit, Mihaela Pavlatova, Adam Eliot, Andreas Hikade, Pjotr Dumala… ali i Äitav niz autora mlaÄ‘e generacije Äiji talenat uveliko blista i dokazuje se na festivalim širom sveta. Program kojim se Animanima predstavlja beogradskoj publici je panorama vanevropskog animiranog filma.

Najavom uz program u trajanju od 66 minuta, kao i osvrtom na trenutnu situaciju na domaćoj sceni animiranog filma, dirigovaće umetniÄki direktor festivala Milen Alempijević.

LjUBAVNA PRIČA, Režija: Evan Grotjan, SAD, 2015, 5:00, 2D i 3D kompjuter

PALM ROT, Režija: Rajan Gilis, SAD, 2014, 7:30, crtež na papiru

SVINjA, Režija: Stiven Subotnik, SAD, 2015, 4:00, crtež na papiru, crtež na celu

IZMEÄU VREMENA, Režija: Ru Kuvahata, Maks Porter, SAD, 2014, 15:00, objekti

PONOS STRATMORA, Režija: Einar Boldvin, SAD, 2014, 8:30, crtež na papiru

PROIZVODNA LINIJA, Režija: Soheil Sadegi, Iran, 2015, 2:00, 3D kompjuter

INSECTICHILD, Režija: Kim Junkjung, Koreja, 2015, 10:00, crtež, 2D kompjuter

ČUVAR PLIME, Režija: Aliks Dankan, Novi Zeland, 2014, 9:44, lutke, rotoskopija

MESEÄŒAR, Režija: Teodor Ušev, Kanada, 2015, 4:20, crtež na papiru

Sreda 11. 5. u 19.00, Klub-knjižara Magistrala

Psihološke teme

ANTROPOLOGIJA SN0VA

O uticaju snova na život

Govori Bojan Jovanović

Istraživanje prepleta snova i jave u prelivnim zonama sveta i tame oduvek je bilo predmet zanimanja ne samo psihologa, antropologa i psihijatara, nego i obiÄnog sveta. Osim što imaju simboliÄku i evokativnu funkciju, snovi mogu biti i duboko motivaciono struktirani. Ugledni etnolog i antropolog B. Jovanović govoriće o ulozi snova u svakodnevnom životu

ÄŒetvrtak 12.5.

Četvrtak 12.5. u 20.00, Klub-knjižara Magistrala

DAN KADA JE NESTAO MAJLS EVANS

Džez i filmska naracija

Predstavljanje knjige u izdanju redakcije filmskog programa DKSG

UÄestvuju: Milen Alempijević, autor i Igor M. Toholj, urednik filmskog programa

Kada se kaže džez na filmu, uobiÄajeno se asocijacije stvaraju oko filmskih ostvarenja koje su tematski okrenute biografijama postojećih ili fiktivnih džez muziÄara, ili onih u kojima je džezu poverena delikatna uloga filmske muzike. MeÄ‘utim, namera studije Dan kada je nestao Majls Evans-Džez i filmska naracija je da u igranim filmovima koji se ne mogu svrstati u neku od pomenutih kategorija otkrije ponekad neveliko, ali znaÄajno prisustvo džeza. ReÄ je o džezu koji nije u prvom planu, koji ne mora da ima odluÄujući uticaj na tok i razvoj filmske priÄe, ali je uvek znaÄajan mikronarativ u njenoj strukturi, dragocen detalj koji nekoj od scena daje osoben fon ili sugeriše važnu karakternu crtu junaka.
Ova studija Milena Alempijevića postavlja sebi zadatak da mnoštvo zanimljivih primera iz ameriÄke i evropske produkcije posredstvom džeza poveže u mrežu znaÄenja, dokazujući da, bez obzira na žanr filma, džez doprinosi podjednako efektno i na uzbudljiv naÄin i kada je sredstvo moćne poruke i kada je samo mali hir scenariste. Studija Džez i filmska naracija donosi odabrane primere u rasponu od pedeset godina kao svedoÄanstvo o tome da su sineasti razliÄitih poetika oduvek nepogrešivo prepoznavali ova dragocena svojstva džeza.

Milen Alempijević

O autoru: Milen Alempijević (ÄŒaÄak, 1965) radi u ÄaÄanskom Domu kulture na mestu urednika Filmskog i video programa i kao umetniÄki direktor meÄ‘unarodnog festivala animacije Animanima. Autor je desetak knjiga razliÄitih žanrova iz oblasti beletristike, kao i knjige eseja o animiranom filmu Umetnost preterivanja. ÄŒlanke i tekstove o filmu i animaciji objavljivao u specijalizovanim Äasopisima (TFT, Filaž, Homo Feliks), u dnevnim listovima i kulturnoj periodici (Polja, Severni bunker, Književni magazin, Koraci). Priredio je dvobroj 183-184 Äasopisa za umetnost i kulturu Gradac posvećen džezu. Autor više multimedijalih predavanja na teme iz oblasti filma, animacije i džeza.

21.00 Projekcija filma

KAO NEKO ZALjUBLjEN

r: Abaz Kjarostami

ul: Rio Kase, Rin Takanaši

Francuska, Japan, 2012, 109’

Stariji Äovek i mlada žena se sreću u Tokiju. Ona ne zna ništa o njemu, on misli da je poznaje. On je poziva u svoj dom, ona mu nudi svoje telo. Mreža koja se isplete izmeÄ‘u njih za 24 sata nema nikakve veze sa okolnostima njihovog susreta.

ÄŒetvrtak 12. 5. u 19.00, Mala sala
DRUGO LICE VIZANTIJE
Predstavljanje knjige dr Radivoja Radića

Knjiga Drugo lice Vizantije slika delove intimne istorije Vizantijskog carstva iz perspektive tzv. “ćuteće većine” tj. obiÄnih ljudi i njihove svakodnevice.

Dr Radivoj Radić je redovni profesor i šef Seminara za vizantologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

U razgovoru uÄestvuju autor i Dušan OmÄikus, istoriÄar.

Petak 13.5.

Petak 13.5. u 19.00, Bistro

/ u saradnji sa filmskim programom DKSG

DALTON TRAMBO I LOV NA VEŠTICE U HOLIVUDU

O lovu na veštice u Holivudu koji je krajem 1940ih pokrenuo senator Džozef Makarti, sudbini pisca i scenariste Daltona Tramboa i njegovih kolega iz takozvane holivudske desetorice ali i neslavnim potezima brojnih holivudskih zvezda govoriće filmski i književni kritiÄar i teoretiÄar Milan VlajÄić.

PANORAMA

Petak 13, Subota 14, Nedelja 15. 5. Mala sala

19.00

OVNOVI

r: Grimur Hakonarson

ul: Sigurdur Sigurjonson, Teodor Juliuson,

Island, 2015, 93’

U udaljenoj dolini na Islandu, Gumi i Kidi žive jedan pored drugog, Äuvajuci svoje ovce. Njihova vekovima stara rasa se smatra jednom od najboljih na ostrvu i braća redovno dobijaju nagrade za njihove neprocenjive ovnove koji nastavljaju tradicionalnu liniju. Iako dele zemlju i naÄin života, nisu progovorili ni reÄ već Äetiri decenije. Kada opasna zaraza napadne Kidijeve ovce, cela dolina je u opasnosti. Vlasti odluÄuju da unište sve životinje u kraju kako bi zaustvili epidemiju. Za farmere za koje su ovce glavni izvor prihoda, to je ravno smrtnoj presudi i mnogi napuštaju zemlju.

Kan 2015. nagrada za režiju u selekciji Izvestan pogled

21.00

TRAMBO

r: Džej RouÄ

ul: Brajan Krenston, Dajana Lejn

SAD 2015, 124’

Godine 1947, Dalton Trambo bio je vrhunski holivudski scenarista, sve dok njega i druge umetnke, zbog svojih politiÄkih uverenja, nisu zatvorili ili stavili na crnu listu formiranu za vreme tzv. Lova na veštice, iniciranog od strane AmeriÄkog senatora Džozefa Makartija. Film Trambo portretiše Daltona Tramboa, dobitnika dva Oskara i izlaže apsurdu nepravdu koja stoji iza crne liste, koja je obuhvatala veliki broj reditelja,scenarista i glumaca u Holivudu.

Subota 14.5.

Velika galerija i Galerija, od 14. do 31. 5.

Otvaranje u subotu 14. 5. u 13.00

XVIII BIJENALE STUDENTSKE GRAFIKE SRBIJE

Izlažu studenti i postdiplomci:

Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda

Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda

Akademije umetnosti iz Novog Sada

Fakulteta umetnosti iz Niša

Fakulteta umetnosti iz ZveÄana

Filološko-umetniÄkog fakulteta iz Kragujevca

Državnog univerziteta, Departmana umetnosti iz Novog Pazara

Gosti Bijenala:

Akademija primenjenih umetnosti, BeÄ, Austrija

Žiri XVIII Bijenala studentske grafike Srbije u sastavu:

Željko LonÄar, diplomirani grafiÄar, predsednik žirija

Jovanka Mladenović, magistar likovnih umetnosti, grafiÄar i

Božidar Zrinski, istoriÄar umetnosti, kustos MeÄ‘unarodnog centra za grafiku, Ljubljana, Slovenija zasedao je 14. aprila, pregledao 166 radova od 117 autora i dodelio Äetiri ravnopravne nagrade Bijenala:

Ivanu Peraku, IV godina, AU Novi Sad

Luki Stoisavljeviću, III godina, FILUM Kragujevac

Dejani ÄurÄ‘ević, III godina, FPU Beograd

Beata Hechatova, Akademija primenjenih umetnosti, BeÄ, Austrija

Pohvale za rad dobili su:

Marijana Janković, III godina, FPU Beograd

Assunta Abdel Azim Mohamed, Akademija primenjenih umetnosti, BeÄ, Austrija

Marina Nektarijević, III godina, FILUM Kragujevac

Nagrada se sastoji u organizovanju samostalne izložbe nagraÄ‘enom autoru u Galeriji Doma kulture „Studentski grad“

Tokom Bijenala u Galeriji posetioci će moći da kreiraju sopstvenu digitalnu grafiku i da je odštampaju na licu mesta kroz korišÄ‡enje interaktivne instalacije koju je osmislila i realizovala umetniÄka grupa Silkskrin iz Beograda.

Bijenale podržali:

Austrijski Kulturni Forum Beograd i Sekretarijat za kulturu grada Beograda

Ponedeljak 16.5.

Ponedeljak 16.5. u 20.00, Klub-knjižara Magistrala

ISTORIJA BLUZA I

U nekoj zabiti u srcu Delte Misisipija W.C. Handy je sedeo pored pruge i razmišljao kako je ovde 20.vek traljavo zapoÄeo, voz je kasnio već osam sati. Iz dremeža ga je trgao glas od kog se stresao: krupan crni Äovek je prebirao po žicama gitare i tulio o teškim vremenima. Desetak godina kasnije Handy je izdao St Louis Blues i proglasio se „ocem bluza“. TaÄno bi bilo da je on otac industrije bluza. Dvadesetih godina, sa ploÄama Mamie Smith, “Ma” Rainey i Bessie Smith bluz je postao nacionalna stvar, dospeo je i u evropske koncertne dvorane. Nešto kasnije, muziÄki biznis je uÄinio vidljivim i bluzere koji su već decenijama lutali jugom i svirali na radilištima, po krÄmama i kolibama u šumi u koje su crni dolazili da igraju. ÄŒovek sa margine društva, u sukobu sa zakonom, poetikom stvari i samim sobom ostavio je moćnu muziku. Charlie Patton, Blind Lemon Jefferson, Leadbelly (…) su i danas meÄ‘u najvećima.

Ponedeljak 16. 5. u 20.00, Velika sala

Beogradsko dramsko pozorište

Vladimir ÄurÄ‘ević:

NE IGRAJ NA ENGLEZE

Igraju: Daniel SiÄ, Ivan Tomić, Marko Živić

Režija: Staša Koprivica

U središtu ÄurÄ‘evićevog, samo prividno “lakog” zapleta, nalaze se trojica urbanih tridesetogodišnjaka, “zaglavljenih” već negde na prvim životnim krivinama - ili zbog inferiornosti prema zaposlenoj supruzi, ili zbog nemogućnosti da se dokaže kroz površne seksualne avanture, ili pak neodoljivog nagona da, koristeći kao “masku” nevine šale, ponižava sopstvene

prijatelje. MeÄ‘utim, isto toliko bitan protagonista drame Ne igraj na Engleze - protagonista koji se istovremeno nalazi i u njima, ali i izvan njih - jeste jedan od suštinskih zloduha ljudske prirode: strast prema kockanju, taÄnije klaÄ‘enju. Pojavni oblik ove opsesivne strasti jeste, za ove junake, klaÄ‘enje na rezultate utakmica razliÄitih nacionalnih fudbalskih liga.

Ponedeljak 16. 5. u 19.00, Mala sala

Tehnike ostvarivanja društvenih uticaja

UVOD U LOBIRANjE

Prva knjiga kod nas o tehnikama, veštini i znanju lobiranja

Predstavljanje autora Nenada Vasića

Govore: Vladan Stanković, Nenad Vuković, Veran StanÄetić i autor

Lobiranje u društvima ekonomske, politiÄke i kulturne tranzicije još uvek nije dobilo mesto i ulogu koje ima u razvijenim demokratskim društvima u kojima je ustaljena praksa pridržavanja normi, procedura i institucionalnog života. Malo je upućen u taktike i tehnike lobiranja radi postizanja zacrtanih ciljeva. Odatle je trotomna knjiga N. Vasića dugo išÄekivano delo i dragoceni doprinos upoznavanju veštine neophodne u situacijama poželjnog ostvarivanja uticaja i interesa.

16.5 – 31.5 Hol Biblioteke

Izložba knjiga

Autor izložbe: Rastko Marković

PSIHOLOGIJA I STVARALAŠTVO

Da li je ludilo genijalnih autora samo mit ili pravilo po kome svaki izuzetan stvaralac ima psihiÄkih problema. Postoje li deca geniji i šta se dešava sa njima kada odrastu i mnoge druge zanimljivosti o izuzetnim umetnicima i nauÄnicima.

Utorak 17.5.

Utorak 17. 5. u 21.00, Letnja scena

VIS Limunada

VIS Limunada plovi kroz period kasnih pedesetih i ranih šezdesetih godina dvadesetog veka. Nastupima oživljava atmosferu evropskih festivala i rivijera, ovekoveÄenu filmovima poput La Dolce Vita, Bonjour Tistesse i Ljubav i moda. Šlager, rani rok i bit muzika prožima se sa melodramatiÄnošÄ‡u omladinskih igranki. Kombinovanjem žanrova i pevanjem na raznim jezicima svoje muziÄko opredeljene naziva Stari val. VIS Limunada, bez nostalgije ali sa žarom, prenosi tu energiju, koja ne gubi na vrednosti Äak i u svetlu složenih protivureÄnosti koje su usledile.

Utorak 17.5. u 19.00

Klub-knjižara Magistrala

SLOBODNA RAZMENA KNjIGA

Utorak 17, Sreda 18. 5. od 18.00, Studio 28

Radionice filmske režije

SEMINAR ŽELIMIRA ŽILNIKA

Otvoreno za sve zainteresovane / ulaz slobodan

Želimir Žilnik jedan je od najznaÄajnijih reditelja srpske kinematografije. Njegov prvi igrani film Rani radovi nagraÄ‘en je Zlatnim medvedom na Berlinskom filmskom festivalu 1969. godine kao i sa Äetiri nagrade na Festivalu u Puli ali i odmah zabranjen za prikazivanje. Žilnik je pred sudom uspeo da oslobodi film ali više nije mogao da radi u Jugoslaviji i odlazi u NemaÄku gde snima nagraÄ‘ivane kratke filmovi. Već posle premijere prvog celoveÄernjeg filma Raj (1976) koji govori o Crvenim brigadama, morao je da napusti NemaÄku. Po povratku u zemlju režira niz televizijskih filmova i doku drama izmeÄ‘u kojih i Bolest i izdravljenje Bude Brakusa (1980), Stanimir silazi u grad (1984), Bruklin Gusinje (1988), Stara mašina (1999) ... , seriju Vruće plate (1987).

Tako se kalio Äelik (1988), Tito po drugi put meÄ‘u Srbima (1994), Marble Ass (1995), Kud plovi ovaj brod (1998), TvrÄ‘ava Evropa (2000), Kenedi se vraća kući (2003), Kenedi se ženi (2007), Stara škola kapitalizma (2009) samo su neki od mnogobrojnih filmova u kojima Žilnik govori o slomu sistema vrednosti u post-tranzicijskim zemljama centralne i istoÄne Evrope, problemu izbeglištva i migracija u novo nastalim okolnostima proširene Evrope. Dokumentarnim filmom Destinacija Serbistan (2015) on istražuje temu seoba naroda u vreme neoliberalnog kapitalizma i ratova koje on izaziva.

Snimajući filmove Äesto u oskudnim uslovima i gotovo bez ikakvih sredstava Žilnik svojim primerom na ovakvim seminarima I filmskim radionicama podstiÄe i bodri mlade ukazujući da stvaranje filma treba da bude oslonjeno na realan zivot i da u snimanje treba ući bez straha.

Sreda 18.5.

Sreda 18.5. od 21.00 do 24.00, Amfitetar

TREJLERAMA 2

Noć filmskih trejlera

Selektor programa: Filip Ćetković

Sreda 18.5. u 20.00

Klub-knjižara Magistrala

/U saradnji s MuziÄkim programom DKSG/

DžULIJAN BARNS / roman ŠUM VREMENA

Inserti iz dokumentarnih filmova o Dmitriju ŠostakoviÄu uz njegove kompozicije

UÄestvuju: Aleksandar Ilić, Ivana Medić i Zoran Paunović

Najnoviji roman jednog od najvećih pisaca današnjice govori o društvenim, ideološkim šumovima koji ne prestaju, a odnosi se na trenutak u kojem ruski kompozitor ŠostakoviÄ peva svoje pesme pod dirigentskom palicom Josifa VisarionoviÄa Staljina. Šta je Staljin dirigovao a šta je ŠostakoviÄ komponovao i koliko je moguće biti autentiÄan u totalitarnim režimima govori nam profesor svetske književnosti Aleksandar Ilić, ko je bio ŠostakoviÄ i kakvo je njegovo mesto u muzici, a takoÄ‘e i o tome kako se borio s vlašÄ‡u, objašnjava nam muzikološkinja Ivana Medić, kako je sve to preveo i šta o borbi umetnika s vlašÄ‡u misli prevodilac reći će nam Zoran Paunović.

Engleski pisac Džulijan Barns ( Lester, 1946) radio je kao leksikograf na Oksfordskom reÄniku engleskog jezika, kritiÄar i urednik književne rubrike, TV kritiÄar u londonskom Observer-u. Dobitnik je brojnih nagrada. Proglašen je vitezom, pa oficirom francuskog Reda umetnosti i književnosti. Dela: Metrolend, Pre no što me je srela, Floberov papagaj, Zureći u sunce, Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja, Troje, Bodljikavo prase, Pisma iz Londona 1990-1995, Obale Lamanša, Engleska, Engleska, Ljubav, itd, Cepidlaka u kuhinji, Sto od limunovog drveta, Artur & Džordž, Nije to ništa strašno, Puls, Ovo liÄi na kraj, Nivoi života.

Sreda 18. 5. u 19.00, Mala sala

PolitiÄka kultura prava na otpor

NENASILNA BORBA PROTIV RASIZMA

Marin Luter King: afro-ameriÄko iskustvo borbe za ljudska prava

Govori Ilija Kajtez

Amerika je zemlja koja je prošla kroz dugu i iscrpljujuću borbu za otklanjanje rasne diskriminacije i ostvarivanje osnovnih ljudskih prava. U tom pogledu zanimljivi su oblici nenasilnog delovanja civilnog pokreta i istaknutih boraca slobodu i jednakost afroameriÄkog stanovništva. O tome će da govori Ilija Kajtez.

ÄŒetvrtak 19.5.

ÄŒetvrtak 19. 5. u 20.00, Mala sala

Prezentacija projekta

SAJT ARHIVA BELA BALAŽ STUDIJA

www.bbsarchiv.hu

Predstavljaju Sebastian Kodolani i Balint Csolei

Bela Balaž Studio osnovan je na inicijativu mladih filmskih autora u Budimpešti 1959. godine. Pored podrške diplomiranim rediteljima da snime svoj prvi film, Studio je postao mesto gde su u atmosferi filmske radionice nastajali eksperimentalni, konceptualni ali i angažovani dokumentarni filmovi. Studio je 1980ih bio mesto avangardnih istraživanja, eksperimentalnog video arta ali i mesto nastanka disidentski filmova koji su pratili raspad državnog socijalizma u MaÄ‘arskoj.

Sam sajt Arhiva Bela Balaž studija predstavlja poduhvat stavljanja na javni uvid filmskog bogatstva ove, za maÄ‘arsku kinematografiju izuzetno znaÄajne filmske institucije.

U okviru prezentacije, direktno sa sajta biće prikazani inserti iz znaÄajnih filmova Gabora Bodija, Mikloša Erdeljija, Zoltana Husarika, Ištvana Saboa...

FESTIVAL Š.U.N.D.

Od 19. do 22. 5. Donji hol, Amfiteatar, Klub-knjižara Magistrala

Otvaranje 19.5. u 19.30, Amfiteatar

NASTUP INEKS CIRKUS TEATRA

Tokom festivala, Š.U.N.D. će se u Donjem holu DKSG izložiti fotografije, slike, skulpture, grafike, radove iz sfere grafiÄkog dizajna i dizajna prostora. U Amfiteatru će nastupiti trupa Poenzin kao i „Kvaka“ teatar, a u Klubu-knjižari Magistrala biće organizovana dvodnevna radionica posvećena grafiÄkom dizajnu.

U okviru izložbe festivala Š.U.N.D. predstaviće se Plakart iz Skoplja kao i Kombinart iz Šapca.

ÄŒetvrtak 19.5. u 20.00

Klub-knjižara Magistrala

Gradovi u književnosti: TOKIO

Predavanje Miroljuba Stojanovića

uz video i audio prezentaciju

“Magijska privlaÄnost Tokija za japanske pisce (a u novije vreme i za one izvan Japana) nesumnjiva je. U japanskoj književnosti Tokio kao da ima atribucije svetog mesta. Nezaboravne stranice japanske i svetske književnosti Tokiju su posvetili Šjusaku Endo, Jasunari Kavabata, Ogai Mori, Haruki i Rju Murakami, ali i Dejvid MiÄel, Amali Notomb, Martin Kruz Smit i brojni drugi pisci…”

Miroljub Stojanović

P

Petak 20. 5. u 20.00, Velika sala

Pozorište “Boško Buha”

VeÄernja scena

MOJ ŽIVOT, PRIČA O ISIDORI DANKAN

Igraju: Anka Gaćeša, Ivan Mihailović, Strahinja Blažić, Stojan ÄorÄ‘ević, Nemanja Stamatović

Režija: Anka Gaćeša

TragiÄna životna priÄa Isidore Dankan obeležena je pre svega ljubavlju i strašÄ‡u. Svrha njenog postojanja bila je traganje za srećom i slobodom. Nikada nije volela da pravi kompromise, a kada je to radila bivala bi nesrećna. Ples u njen život dolazi prirodno, bez namere da ikad ode. On je neodvojiv deo njenog bića. Glavni kvalitet Isidore Dankan nije bio njen ples, a ni njena lepota, nego to što je ona imala tu neobuzdanu energiju kojom je uspevala da opÄini masu. To bi se u savremenom svetu, kada zvezde niÄu svako malo, zvalo onaj Äuveni „iks“ faktor“. Sa druge strane, Isidora Dankan utemeljila je savremenu igru, bila reformator, prezirala kanon belog baleta, kostime i paÄke. Njen bunt je osnova njene umetnosti. Ovo je predstava o svemu tome. Ponajviše o strasti i buntovništvu. I vrtoglavoj veÄnoj zaljubljenosti u umetnost.

Petak 20, Subota 21, Nedelja 22. 5. Mala sala

19.00/21.00

BUREK

r: Vladan Nikolić

ul: Sergej Trifunović, Bane Trifunović

Srbija, SAD, Kipar, 2016, 90’

Burek je komedija koja za temu ima ekonomsku krizu. Na veoma originalan i duhovit naÄin, glumci iz GrÄke, Srbije, Amerike i sa Kipra, kroz priÄu predstavljaju svako svoj narod, što i Äini srž ovog filma. U svemu tome, svako od tih likova upoznaje nekog novog ko mu menja život. A svi se upoznaju na porciji bureka...

Ponedeljak 23.5.

CIKLUS PREDAVANjA U SARADNjI SA KATEDROM ZA ISTORIJU UMETNOSTI FILOZOFSKOG FAKULTETA U BEOGRADU / U okviru ciklusa biće reÄi o interesantnim temama koje studenti istorije umetnosti istražuju u okviru master i doktorskih studija

Ponedeljak 23. 5. u 19.00, Klub-knjižara Magistrala

MOTIV PESNIKA U SLIKARSTVU

GISTAVA MOROA

Predavanje Jovane Nikolić, istoriÄara umetnosti

Francuski slikar simbolizma, Gistav Moro, u svom stavralaštvu Äesto se bavio motivom pesnika. Na nekim slikama predstavljao je odreÄ‘ene istorijske ili mitološke pesnike, poput Orfeja, Hesioda, Sapfo, a nekada je to bio Pesnik kao arhetip umetnika. Uloga umetnika i znaÄaj umetnosti bili su teme kojima se Moro bavio celog života, o kojima je pisao ali koje je i slikao. Upravo je motivom pesnika prikazivao svoje stavove o ovim temama te je, prateći njegov rad, moguće primetiti promene u idejama i razmišljanju umetnika. Moro je veorvao u moć umetnosti, vrlinu i pravednost i jedan je od retkih intelektualaca koji su do samog kraja 19. veka ostali opstimisti ni po pitanju uloge umetnosti u svetu.

Ponedeljak 23. 5. u 19.00, Mala sala

Mozaik geopolitike

GEOPOLITIÄŒKI ASPEKTI MIGRANTSKE KRIZE

Prostorni aspekti pokretljivosti stanovništva

Pravci useljavanja afro-azijskih migranta u Evropu

Problemi tzv. balkanske rute

Govori Ljubiša Despotović

Migrantska kriza ne spada samo u demografske probleme, nego u brojnim vidovima ispoljvanja oÄituje i zabrinjavajuće demopolitiÄke, geokulturne i geopolitiÄke dimenzije. Stari kontinent Evropa, koji je i doslovno prostor ostarelih populacija, susreće se iskušenjima talasa migranata iz Azije i Afrike. Pokazalo se da su evropska društva i države nespremeni da se suoÄe ogromnim talasom izbeglica koje, sasvim izvesno, nisu u stanju ekonomski da integrišu a pogotovu kulturno da apsorbuju u izglednoj perspektivi. O tome će da govori poznati politikolog Ljubiša Despotović

Od 23. do 27. 5. u 20.00, Velika sala

Savez kulturno-umetniÄkih društava Beograda

& Dom kulture »Studentski grad«

BAP 2016.

56. Festival beogradskih amaterskih pozorišta

Utorak 24.5.

Utorak 24.5. u 20.00

Klub-knjižara Magistrala

IMRE KERTES

(9.11.1929 - 31.3.2016) - omaž

Jedini maÄ‘arski pisac ovenÄan Nobelovom nagradom, Imre Kertes je roÄ‘en u Budimpešti. Kao dete je deportovan u logore Aušvic i Buhenvald. Prevodio je NiÄea, Horfmanstala, Frojda, Rota, Vitgenštajna, Kanetija... Obeležen kao Jevrejin i u nacistiÄkoj i u komunistiÄkoj MaÄ‘arskoj, iselio se u NemaÄku. Najpoznatije delo Besudbinstvo objavio je 1975. Nobelov žiri je istakao da je njegovo delo upeÄatljiv portret ultimativne istine o tome koliko ljudsko biće može biti okrutno. Napisao je i Fijasko, Kadiš za neroÄ‘eno dete, IzviÄ‘aÄ, Engleska zastava, Galiotov dnevnik, DrugaÄiji ja: hronika metamorfoze, Holokaust kao kultura, Tren tišine dok vod za streljanje ponovo puni puške, Prognani jezik, Likvidacija. Osim nekoliko prevoda po Äasopisima, na srpski jezik su prevedeni Besudbinstvo (preveo Aleksandar Tišma), Kadiš za neroÄ‘eno dete, Dosije K i novela u knjizi Jedan dogaÄ‘aj (zajedniÄka knjiga sa Peterom Esterhazijem).

Sreda 25.5.

Sreda 25. 5. u 19.00, Klub-knjižara Magistrala

Dubinska psihologija

LIÄŒNOST I SEKSUALNOST

Da li su erotika i seksualnost najsnažniji nagoni života

O teorijskom razlazu Sigmudna Frojda i Karla Gustava Junga

Govori Dušan Pajin

Saradnja Frojda (1856-1939) i Junga (1875-1961) otpoÄela je 1906. i Jung je neko vreme bio jedan od Frojdovih najodanijih saradnika u psihoanalitiÄkom pokretu. Razlaz i neslaganja otpoÄela su u blažem vidu oko 1909. da bi kulminirala u septembru 1913. Jedna od osnovnih razlika Frojda i Junga bila je vezana za shvatanje seksualnosti u razvoju Äoveka i razumevanju Äovekove liÄnostu i kulture, pošto je Jung odbacivao Frojdovu panseksualnost. Neslaganja i razlazi su se javili i u drugim aspektima i tumaÄenjima psihe i psihološkog razvoja Äoveka.

Posle 1913. Jung će postepeno razvijati shvatanja umnogome razliÄita od psihoanalize i uobliÄiti ono što je ostalo poznato kao analitiÄka psihologija. Teme i pitanja oko kojih je poÄeo razlaz su bila znaÄajna i za psihoanalizu i za analitiÄku psihologiju, a njihovo razmatranje

Sreda 25. 5. u 20.00, Mala sala

Prezentacija projekta

SAJT ARHIVA AKADEMSKOG FILMSKOG CENTRA

Predstavljaju Sebastian Kodolani, Balint Csolei i Miodrag Milošević

Akademski kino klub osnovan je na inicijativu studenata Beogradskog univerziteta 1958. godine (od 1976. godine deluje u Domu kulture Studentski grad pod imenom Akademski filmski centar). Jedan od najznaÄajnijih kino klubova u Jugoslaviji ostavio je kroz rad i filmove autora, veliki trag u istraživaÄkom i eksperimentalnom filmu Jugoslavije i Srbije. Arhiv nastao kroz skoro 60 godina postojanja je znaÄajno mesto na mapi svetske eksperimentalne i avangardene filmske baštine. Sve velike retrospektive jugoslovenskog eksperimentalnog filma koji je veoma cenjen u svetu, ukljuÄuju i filmove iz Srbije koji su autori pohranili u arhivu. Dostupnost ovog filmskog blaga jedan je od kljuÄnih preduslova za dalja istraživanja srpskog eksperimentalnog filma. Autorski tim Kodolani – Scolei koji je kreirao veb sajt Arhiva Bela Balaž studija, pomaže u uspostavljanju veb sajta Arhiva AFC-a u želji da se eksperimentalni film u regionu što bolje promoviše u svetu.

ÄŒetvrtak 26.5.

ÄŒetvrtak 26.5. u 20.00

Klub-knjižara Magistrala

Šta nam danas znaÄi Šekspir? (II deo)

VILIJAM ŠEKSPIR

(1564 -1616)

UÄestvuju: pozorišni reditelj i osnivaÄ Šekspir festivala Nikita Milivojević, Dragana Stefanović i Radmila Nastić //uz video klipove iz filmskih verzija Hamleta, Magbeta i Bure, scene iz Perikla Nikite Milivojevića i odlomak iz projekta Our School Was a Stage i scenarija On Shakespeare’s Deathbed uÄenika gimnazije u Gornjem Milanovcu

ÄŒetvrtak, 26.5. u 20.00, Mala sala
ODJECI REBETIKA IZVAN GRÄŒKE I U DRUGIM UMETNOSTIMA

Još od tridesetih godina prošlog veka rebetiko je sniman i u Americi. Naravno, zainteresovao je i tamošnje muziÄare, a kasnije je inspirisao monoge, od Leonarda Koena do hip hop grupe Alitiz. Šezdesetih je nekoliko filmova, poÄev od „Grka Zorbe“, postiglo svetski uspeh delom i zbog muzike zasnovane na rebetiku. I u novije vreme „grÄki bluz“ inspiriše umetnike raznih profila. David Prudom, Francuz, je 2013. godine za strip o ranim herojima ove muzike dobio i književnu nagradu. Posebna priÄa su naši – muziÄari, slikari, plesaÄi... – koje nadahnjuje rebetiko. Na kraju će zeibekiko, ples duše, odigrati Jelena i Zoran Vasiljević, osnivaÄi KUD-a Jorgakis Olimpios – Beograd.

Uz goste iznenađenja, govore Jelena, Zoran i Mićun.

Petak 27.5.

Petak 27.5. u 19.00, Klub-knjižara Magistrala

Lana Tafi – edukacija mladih o falsifikovanim lekovima i predstavljanje istoimenog edukativnog stripa

Opasnost od falsifikovanih lekova po ljudski život je ogromna, od Äega nije zaštićena nijedna zemlja, pa ni naša. TakoÄ‘e, nažalost, ova pojava sve više utiÄe i na mlade. Oni u kontakt sa ovim proizvodima dolaze preko Interneta i društvenih mreža, koristeći ih uglavnom u rekreativne svrhe, ali nesvesni da time ozbiljno i dugoroÄno ugrožavaju svoje zdravlje. Kako bi se deci, tinejdžerima i studentima pojasnila ova tema na pristupaÄan i zanimljiv naÄin, napravljen je edukativan strip „Lana Tafi“ u formi interaktivne igre – priÄe sa više krajeva.

Ovaj projekat je okupio referentne državne i meÄ‘unarodne institucije u Evropi i Srbiji koji se bore protiv falsifikovanih lekova, a na samom stripu su radili mr.farm. Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije koji je pored pisanja scenaria bio i voÄ‘a projekta, i Boris Nenezić, diplomac Akademije primenjenih umetnosti Univeziteta u Beogradu i uspešan ilutrator i strip autor, dok je koncept definisao dr Domeniko Di ÄorÄ‘o iz Italijanske agencije za lekove.

Subota 28.5.

Subota 28. 5. u 12.00, Velika sala

Otvoreno pozorište & Talija

Kreativna radionica glume

AVANTURISTI

Prezentacija radionice polaznika mlađeg uzrasta od 4 do 9 godina

Autorski projekat: Ljiljane i Darka Joksimovića

DinamiÄna priÄa o deÄaku koji tokom svog odrastanja, prolazeći kroz brojne avanture sa svojim drugarima, otkriva svet oko sebe. Deca su aktivno uÄestvovala u radu na predstavi i istinski sticala znanja, kako o stvaralaÄkom procesu u teatru, tako i

Nedelja 29. 5. u 15.00,Velika sala

Otvoreno pozorište & Talija

Kreativna radionica glume

PUT OKO SVETA

Prezentacija radionice polaznika starijeg uzrasta od 10 do 18 godina

Autorski projekat: Ljiljane i Darka Joksimovića

Predstava je adaptirana komedija Branislava Nušića Put oko sveta JovanÄe Micića. Putujući po svetu sa novosteÄenim prijateljima MaÄ‘aricom Maruškom i Crnogorcem Budom, JovanÄa upoznaje razne ljude i obiÄaje. Ipak, u svakoj zemlji nailazi na svoje zemljake pa tako u Francuskoj igra kan-kan uz trubaÄe, u Španiji jede bosanski lonac, u Americi ga zarobe indijanci poreklom iz Leskovca, u Rusiji uÄestvuje na vojnoj paradi sa srpskim dobrovoljcima. Svaka država je predstavljena autentiÄnom muzikom i koreografijom sa svog podnevlja.

Za kostim, šminku i masku će se pobrinuti tim profesionalnih šminkera iz Narodnog pozorišta.

Ponedeljak 30.5.

Ponedeljak 30. 5. u 21.00, Letnja scena

SMREK SI!

Bend je osnovan 2009. godine u Beogradu. Repertoar je zasnovan na hitovima bendova koji više nisu koncertno aktivni (EKV, Azra, Idoli, Hendrix, The Doors i sliÄni), sa nekolicinom pesama još uvek aktivnih autora. Smrek Si! imaju preko petsto nastupa, veći deo u klubovima i raznim festivalima širom Srbije i Crne Gore. ÄŒlanovi benda imaju i veliko iskustvo steÄeno sviranjem u drugim aktuelnim bendovima što doprinosi kvalitetu zvuka i što ih zapravo izdvaja iz velike grupe sliÄnih bendova. Postavu Äine: Živko GrÄić bubanj, Dejan Rešanović bas gitara, Nenad Trifuljesko gitara i vokal, Marko Sredić gitara i vokal, Ivan Jurišić gitara. Bend je delio binu sa nekim od najvećih naših bendova: Negativ, Letu štuke, Leb i sol, SARS, Riblja Äorba, JU grupa, Van Gog, Partibrejkers, ElektriÄni orgazam, Kerber, Rambo Amadeus, KKN i drugi.

Ponedeljak u 30. 5. u 19.00, M ala sala

Kulturološke teme

POVRATAK IZ ZEMLjE ZMAJEVA

ReÄnik tehnologije 33 godine posle

Predstavljanje zbornika Instituta za filozofiju

UÄestvuju: Dušan Bošković, Aleksandar Petrović, Miloš Knežević i drugi autori priloga

ReÄnik tehnologije je knjiga manuskript koja se 1981. pojavila u izdanju Äasopisa Vidici i ustalasala kulturno i politiÄko mnjenje na beogradskom univerzitetu i šire. U ReÄniku tehnologije su, zapravo, anticipirani dogaÄ‘aji koji će otprva ophrvati i najzad razoriti složenu jugoslovensku zajednicu. U Institutu društvenih nauka održan je tematski skup a potom je objavljen i zbornik u kome su podrobno osvetljeni dogaÄ‘aji tada oÄitovani kao afera nedisciplinovane i bundžijske studentske kulture.

Utorak 31.5.

Utorak 31. 5. u 20.00, Velika sala

Narodno pozorište u Beogradu

Jovan Sterija Popović:

RODOLjUPCI

Igraju: Slobodan Beštić, Anastasia Mandić,

Suzana Lukić, Pavle Jerinić, Nela Mihailović, Hadži Nenad MariÄić, Nikola Vujović, Predrag Ejdus, Branko Jerinić, Bojan Krivokapić

Režija: Andraš Urban

U predgovoru za Rodoljupce Sterija je zapisao da “dokle se god budemo samo hvalili, a slabosti i greške prikrivali donde ćemo hramati i nećemo ni za dlaku biti bolji”, da “nevaljali i pokvareni pod vidom rodoljubija svaku priliku za svoju sebiÄnost upotrebljavaju”, da je “sebiÄnom dovoljno kad je samo njemu dobro i kad prostaka može na svoju ruku da preokrene, a za dalje se ništa ne brine”.

Rodoljupci su proglašeni za najbolju predstavu na ovogodišnjim 45. Danima komedije u Jagodini.

BIBLIOTEKA

KOBSON RADIONICA

Treba vam pomoć u pisanju seminarskih i diplomskih radova?
Prijavite se na KoBSON radionicu!

Biblioteke u Srbiji su se organizovale da vam pomognu u pisanju akademskih radova (seminarskih, diplomskih, specijalistiÄkih, master i doktorskih radova), obezbedivši vam besplatan pristup elektronskoj bazi podataka sa nauÄnim i struÄnim Äasopisima i knjigama iz svih nauÄnih oblasti.
ObuÄeni bibliotekari su tu da vam pomognu da se lakše snalazite u obilju podataka i da vas nauÄe kako da koristite dragocene izvore koje vam KoBSON obezbeÄ‘uje preko akademske mreže.
Radionica o korišÄ‡enju KoBSON-a održaće se u drugoj polovini juna, nakon formiranja grupe.

Za prijavu poslati podatke (ime, prezime, godina studija, fakultet) na: biblioteka@dksg.rs

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....