•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Da li su stari filmovi maštovitiji od onih koji se snimaju danas?

Iako to nije teško zaključiti u vremenima kada se svaki drugi film bavi nekim super junakom, novo istraživanje je pokazalo da su stariji filmovi zaista bili daleko kreativniji od bilo čega što se snima u današnje vreme.

Ali, kako objektivno izmeriti kreativnost? Iako verovatno ne postoji savršen način da to učinite, istraživači su koristili tagove na stranici IMDB (Internet Movie Database) i proverili više od dva miliona naslova. Naime, kada unose neki novi film, ljudi s IMDB-a moraju da koriste ključne reči kako bi se mogli povezati sa nekim prethodnim filmovima koji dele nešto zajedničko sa novim naslovom.

To su, na primer, žanrovi, lokacije ili važni elementi u priči. Svaka se ključna reč boduje u zavisnosti od toga koliko je retko korištena, a ako se neka ključna reč retko ponavlja, dobija više bodova. Naravno, ovakav bi pristup mogao naići i na kritike onih koji smatraju da kreativnost ne možete meriti pukim pretresanjem sadržaja.

"Uvek slušamo o tome kako je period od 1929. do 1950. "zlatno doba Holivuda". Veliki filmovi sa velikim zvezdama. Ali, ako pogledate koliko su originalni doći ćete do zanimljivog zaključka da je reč o prilično neoriginalnom periodu", rekao je vođa istraživanja Samit Srinivasan.

To nije iznenadilo poznavaoce kinematografije koji znaju da je filmove u to vreme snimala šačica filmskih studija, a najveći među njima godišnje su se upuštali u samo nekoliko zaista velikih projekata.

Tokom pedesetih godina prošlog veka, započeo je raspad velikih studija, a tada je započeo i velik broj kreativnih i nezavisnih produkcija. U tom se periodu pojavljuje američki novi talas, evropski art house, francuski novi talas, spaghetti westerni i japanska kinematografija koja unosi niz novih i dotad neiskorištenih tehnika.

Recimo akcioni filmovi redefinisani su 1962. kada se pojavio prvi film o Džemsu Bondu, ali SF filmovi pak ne doživljavaju preveliki rast originalnosti.

Istraživanje je pokazalo i da ljudi, kada je reč o filmovima, vole nove ideje, ali te ideje ne smeju biti "prerevolucionarne".

"Ako je nešto prečudno, teško je to svariti, ali ako je prepoznato, deluje dosadno", dodaje Srinivasan.

Ukratko, istraživanje je pokazalo da je najoriginalniji period bio između pedesetih i osamdesetih godina prošlog veka sa posebnim naglaskom na šezdesetima. Međutim, jedan od učesnika istraživanja, matematičar Erez Liberman Ejden, smatra i da u obzir treba uzeti pristrasnost onih koji su unosili ključne reči. Naime, moderna publika verovatno ne može da detektuje neke suptilnosti ili razlike u filmovima "zlatnog doba Holivuda" pa mnogi naslovi na prvi pogled deluju identično.

Ali, bilo kako bilo, Ejiden dodaje da je reč o kvalitetnoj startnoj poziciji i odličnom povodu za razmišljanje o ovom pitanju.

Website:vijesti.me
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....