•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Da li će Dune biti sledeći Blade Runner 2049 ili Lord of the Rings

Dune ima potencijal da bude sledeća velika franšiza u medijskom okruženju. Ali potencijal je klјučna reč tamo. Warner Bros. je sastavio glumačku ekipu sa A-liste koju je predvodio Timothee Chalamet pod upravom Denis Villeneuve-a kako bi pružio moderno ažuriranje na velikom ekranu klasičnog naučno-fantastičnog romana Frank Herbert-a. Čini se da bi ovo moglo da ide na jedan od dva načina. Da li će na kraju biti više kao Blade Runner 2049, ili možda gledamo sledeći Lord of the Rings?

Pre nego što zaronite u sitne sitnice, vredi napomenuti da bilo koja rasprava o bioskopskom potencijalu sada ima neke ogromne nepoznate. Bioskopi su teško pretrpeli 2020. godinu, AMC je na ivici bankrota. Regal se ponovo ugasio na neodređeno vreme. Filmski stvaraoci lobiraju u Kongresu za finansijsku pomoć za spasavanje bioskopa kakve poznajemo. Iskreno, dok stignemo na trenutni datum izlaska Dune, izložbeni posao kakav znamo možda više neće biti stvar. Ali ovaj komad nudi špekulativni pogled na izglede za film pod pretpostavkom da će bioskopi i dalјe postojati širom sveta. Ako se bioskopi uruše, treba voditi mnogo širu raspravu o tome šta to znači za budućnost ove industrije.

U ovom slučaju, Denis Villeneuve je vezan i za Dune i za Blade Runner 2049. Ali to nije jedina sličnost između ova dva naslova. Oba su, na svoj način, volјena naučno-fantastična naslova koja 80-ih nisu baš pošteno propraćena. Dune je adaptirao David Linch i nije se pretvorio u startera franšize na koji je pozicioniran. Iako se na neki način smatra kultnom vrstom klasika. Blade Runner je, s druge strane, bio opojni naučnofantastični film koji je režirao Ridley Scott, sada najavlјen kao remek-delo, što u najmanju ruku nije baš bio finansijski uspeh.

Decenijama kasnije, Warner Bros. je odlučio da svet Blade Runnera vredi ponovo da se poseti. Harrison Ford se vratio. Ryan Gosling i Jared Leto su dovedeni da dodaju zvezdanu moć. Denis Villeneuve, zasluživši veliku verodostojnost filmovima poput Sicario-a i Arrival-a, dobio je ogroman budžet od oko 150 miliona dolara da to ostvari. Rezultat je bio Blade Runner 2049, kritički najavlјeno, opsežno naučno-fantastično remek-delo koje traje skoro tri sata. Međutim, finansijski je to bila katastrofa, koja je zaradila samo 260,5 miliona dolara na globalnoj blagajni.

Na papiru, uzeto po nominalnoj vrednosti, Blade Runner 2049 je zaradio 260 miliona dolara decenijama nakon originalne adaptacije Ridley Scott filma Philip K. Dick-ov „Da li Android sanja o električnim ovcama?“ nije uspeo da se poveže sa publikom na blagajnama, impresivan je. Problem je što je, s obzirom na njegov budžet i marketinšku potrošnju, nastavak bio katastrofa za studio. Ne postoje dva načina za to. Nijedna količina kritike i majstorstva filmaša to ne može da zaobiđe.

Kada je Dune u pitanju, zaista postoje sličnosti sa Blade Runner 2049, kako kada je reč o reditelјskoj stolici, tako i kada je reč o izvornom materijalu u odnosu na potencijalnu publiku. A da se i ne spominje da Warner Bros. ponovo pokušava opet nešto što nije uspelo prvi put. Ali urađena su poređenja sa The Lord of the Rings, koji predstavlјa najbolјi scenario u ovom slučaju.

Peter Jackson imao je zadatak da adaptira master delo J.R.R Tolkien-a "The Lord of the Rings" za veliko platno krajem 90-ih / početkom 2000-ih. Budući da je trilogija nastala kao čudovište na blagajnama i senzacija dobitnika Oskara, lako je zaboraviti da većina lјudi širom sveta, izuzev žestokih lјubitelјa fantazije, nije mnogo brinula o Frodo-u i Srednjoj Zemlјi pre 2001. godine. Jackson-ova ambicija i izvršenje sa The Fellowship of the Ring, The Two Towers and The Return of the King, koji će osvojiti nagradu za najbolјi film, je što je lјude nateralo da brinu.

Sa finansijske tačke gledišta, filmskim gledaocima je bilo mnogo stalo. The Lord of the Rings trilogija zabeležila je više od 2,9 milijardi dolara širom sveta, a filmovi su ukupno osvojili 17 Oskara. To je na kraju otvorilo put trilogiji Hobit. Opšti konsenzus fanova i kritičara je da se ti filmovi nisu poklapali sa nivoom LOTR-a. Ipak, filmofili su se pojavili još jednom masovno, i trilogija je na blagajnama zaradila još 2,9 milijardi dolara.

U ovoj fazi je teško odrediti na koju stranu linije će Dune reboot da krene. Prednost možda ide ka Lord of the Rings, s obzirom da će to publici ponuditi novi početak nove franšize. Blade Runner 2049 je, u međuvremenu, bio nastavak filma iz 80-ih koji nije bio na nivou nečega poput Star Wars, u smislu njegovog kulturnog prodora. Bilo kako bilo, neka verzija kako uspeh ili neuspeh mogu da izgledaju za Dune mogu da se dobiju ako se pogledaju ovi prethodni primeri iz istorije bioskopa.

Ono što Dune zaista vuče na to, osim što je na čelu jedan od najcenjenijih filmskih stvaralaca, je ogromna glumačka postava voljena od publike. U njemu glume, pored Timothee Chalamet-a, Jason Momo-a, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgard, Dave Bautista, Zendaia, David Dastmalchian, Chang Chen, Charlotte Rampling i Javier Bardem-a. To je otprilike onoliko koliko je složeno.

Warner Bros. je odlučan u nameri da ovom filmu pruži najbolјe moguće šanse na bioskopskom tržištu. Bioskopi su suočeni sa neizvesnom budućnošću. U najmanju ruku, kratkoročno je, kako je Studio naučio i opekao se sa Tenet-om, trenutno teško je doći do novca sa bioskopskih blagajni. Teško je znati kako će filmski posao izgledati za godinu dana, ali studio je odlučio da odloži izlazak do sledeće jeseni, obavezujući se na bioskopsku trku. Oni veruju, i možda s pravom, da imaju na raspolaganju franšizu od milijardu dolara. Dune u bioskope stiže 1. oktobra 2021. iz kompanije Warner Bros.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...