•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dalibor Matanić: Blagoslov je biti u žiriju LIFFE-a

Petog dana 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, 19. septembra u Leskovačkom kulturnom centru, na konferenciji za novinare govorili su članovi žirija glavnog takmičarskog programa - glumica Jana Stojanovska i reditelji Srđan Dragojević i Dalibor Matanić.

Jana Stojanovska je o glavnoj takmičarskoj selekciji rekla: „Moj utisak je da imamo jako šarolik program, različite žanrove i teme, od veselih komedija do teških trilera. Ali ima dosta lepih poruka i izazovnih tema, o kojima može da se priča i debatuje“.

Reditelj Srđan Dragojević, koji će poslednjeg festivalskog dana biti i gost programa „U krupnom planu“, pohvalio je ovogodišnju selekciju LIFFE-a: „Izuzetan rad selektora Ognjena Sviličića, njegov izbor je zaista dobar. Slovenačka kinematografija je krenula u jednom novom, drugačijem smeru, hrvatski film ima dva nova glasa, nove autore, i to je za jednu kinematografiju velika stvar. Srpski filmovi su takođe jako interesantni i veoma različiti. To pokazuje kvalitet srpskog filma da ima sve – i filmove za publiku i arthouse festivalski film, koji ravnopravno opstaju na našoj filmskoj sceni. Neće nam biti lako da donesemo odluku“.

Reditelj Dalibor Matanić je istakao: „Biti u žiriju festivala filmske režije je neka vrsta blagoslova, zato što ne stižem da gledam filmove iz regije. Mjenja se vreme, mjenjaju se generacije, počeo se dizati nivo kvaliteta. Svi filmovi koje smo gledali su dobri. U današnjem ubrzanom vremenu blagoslov je da se priča o filmovima, režiji i glumcima, da se susreću ljudi iz regije koji nešto znaju o tome“.

Poslednjeg festivalskog dana, u utorak 20. septembra, publika će u 19h u Narodnom pozorištu Leskovac moći da pogleda ostvarenje „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, nakon čega sledi ceremonija svečanog zatvaranja festivala i dodela nagrada. Po završetku ceremonije, biće prikazan dokumentarno ostvarenje „Film davne budućnosti“. U Dvorani LKC-a od 21h, na programu je film “On the count of three “ Džeroda Karmajkla, koji se prikazuje u okviru selekcije “Divlji film”.

U pratećem programu festivala, u 12 časova u Digitalnom kulturnom centru biće održana radionica Ognjena Sviličića „Herojevo putovanje – od Otilije do Froda“, a u 19 časova u bioskopu LKC-a zakazana je tribina „U krupnom planu“ s proslavljenim rediteljem Srđanom Dragojevićem. Na LIFFE online platformi, poslednjeg festivalskog dana publika će moći da prati konferenciju za novinare i festivalski podcast.

Organizator Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije.

Foto: Fadil Šarki

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...