•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Danica Maksimović

Danica Maksimović (Reljinci, FNRJ, 25. januar 1953) je srpska glumica.

Kao devojčica u rodnom mestu, bila je član recitatorskih sekcija, a dugo godina se bavila i folklorom.

Glumu je završila na FDU u Beogradu, a prvu ulogu na filmu odigrala je 1980. u filmu „Hajduk“. Uz Tanju Bošković, Milenka Pavlova i Radeta Marjanovića, dugo je bila nosilac pozorišnog repertoara Pozorišta na Terazijama. U karijeri Danice Maksimović, dominatne su uloge tzv. žena sa margine (alkoholičarke, prostitutke, žene sumnjivog morala).

Tokom devedesetih godina Maksimovićeva je sa kolegom Vladanom Savićem, igrala kabare koji se zvao „Godine zapleta“. Autor teksta i pesama bio je Milenko Pajović, a muziku je komponovao Rade Radivojević. Naziv kabarea bio je aluzija na jedinu knjigu nekadašnjeg prvog čoveka SRJ Slobodana Miloševića „Godine raspleta“. Ovaj kabare prkosio je režimu devedesetih, a autori su svesno rizikovali politički progon.

Danica Maksimović bila je predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije, a od 1997. godine uživa status slobodnog umetnika.

Dobitnik je Sterijine nagrade za ulogu u predstavi „Lukrecija iliti ždero“. Najmlađa publika Maksimovićevu pamti po ulozi teta Lije, kojoj je pozajmila glas, u serijalu „Laku noć deco“.

Danica Maksimović igrala je glavnu ulogu u prvoj srpskoj telenoveli „Jelena“. Takođe tumači jednu od glavnih uloga u telenoveli „Zaustavi vreme“.

Filmografija

1976. Džangrizalo

1978. Otac ili samoća

1979. Ti međutim stojiš na velikoj reci

1979. Gospodin Dimković

1980. Hajduk Jelena

1980. Vruć vetar (serija)

1981. Kraljevski voz

1981. Berlin kaput

1981. Sijamci (serija)

1981. Bila jednom ljubav jedna

1981. Dorotej

1981. Svetozar Marković (serija)

1982. Beograd nekad i sad (TV)

1982. Tesna koža

1982. Sabinjanke

1982. Priče preko pune linije

1983. Nabujala reka

1983. Hasanaginica

1983. Ljubavno pismo

1983. Lude godine

1984. Moljac

1984. Šta je s tobom

1984. Formula 1 (serija)

1985. U zatvoru Zaga

1985. Ćao inspektore

1985. Debeli i mršavi

1986. Bal na vodi

1986. Razvod na određeno vreme

1986. Vrteška

1987. The Misfit Brigade

1987. I to se zove sreća (serija)

1987. Tesna koža 2

1987. Hajde da se volimo

1989. Laku noć deco (serija)

1989. Mister Dolar (TV)

1989. Sile u vazduhu (TV)

1989. Dome, slatki dome (serija)

1989. Atoski vrtovi - preobraženje

1991. Kuća za rušenje

1991. Smrt gospođe Ministarke (TV)

1991. Noć u kući moje majke

1991. U ime zakona (serija)

1991. Holivud ili propast

1991. Tesna koža 4

1992. Dama koja ubija

1993. Kaži zašto me ostavi

1993. Bolje od bekstva

1994. Biće bolje

1993-1994. Srećni ljudi (serija)

1994. Policajac sa Petlovog brda 2 (serija)

1995. Nasleđe

1997. Buđenje proleća

1998. Tri palme za dve bitange i ribicu

1998. Rane

1999. Proleće u Limasolu (TV)

2001. Nataša Direktor škole

2002. Noć uz video

2002. Zona Zamfirova

2002. Lisice (serija)

2003. Kazneni prostor (serija)

2004. Porno teletabis

2004. Jelena (serija)

2005. Mi nismo anđeli 2

2006. Nitrat čorba

2007. Odbačen

2008. Bledi mesec

2008. Zaustavi vreme (serija)

2008. Čarlston za Ognjenku

2009. Čekaj me, ja sigurno neću doći

Pozorište

Lukrecija iliti ždero

Sezona naručenih ubistava

Ko se boji Virdžinije Vulf

Mandragola

Plava ruža

Svetlosti pozornice

Priznanja

Sterijina nagrada za ulogu Lukrecije u predstavi Lukrecija ililti ždero

Zlatni ćuran na danima komedije u Jagodini

Zlatni novčić na festivalu u Vrnjačkoj Banji,za ulogu u filmu „Noć u kući moje majke“

Zanimljivosti

Danica Maksimović je jedna od retkih javnih ličnosti u Srbiji koja je javno priznala da se 1992. godine podvrgla lečenju od alkoholizma.

Dugo godina se bavi humanitarnim radom.

Za ulogu Dare u filmu „Noć u kući moje majke“, morala je da se ugoji osam kilograma.

2009. postala je stalni član žirija takmičarskog šoua Ja imam talenat, nakon dve sezone prikazivanja napustila je šou.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu