•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

"Dara iz Jasenovca" potresla Pariz

Film "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića prikazan je u pariskom bioskopu "Grand Reks", gde je naišao na izuzetan prijem kod publike.

Predsednik francuskog Udruženja "Deca Jasenovca" i organizator David Jakovljević rekao je da je želja bila da se Francuzima, donekle, približe strahote kroz koje su Srbi, Jevreji i Romi prolazili u ovom logoru, napominjući da se u tom uspelo i da su utisci sa projekcije izuzetni.

Jakovljević je naveo da je odabrao bioskop koji prima 500 posetilaca da bi prisutnima i na licu mesta prikazao koliku masu predstavlja toliki broj ljudi, koliko su ustaše u jednom danu zaklale "proslavljajući" tako katolički Božić 1941. godine.

"Namera nam je da strahote Jasenovca uvedemo u francuske udžbenike, a materijal za održavanje konferencija u zainteresovanim školama već je pripremljen", rekao je Jakovljević.

Jelena Radenković, član Udruženja "Kraguji", koje je pomoglo organizaciju, rekla je da je pariska projekcija filma bila izuzetno dirljiva.

"Nekoliko prisutnih nije moglo da izdrži do kraja i u suzama su napustili salu", rekla je Radenkovićeva.

Publici su se na projekciji filma obratili i Jelena Buhač Radojčić, koja je inspirisala režisera za lik Dare, kao i Dragan Često, koji je u logoru izgubio više od 70 članova porodice.

Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović prisutnima je podelio šezdesetak primeraka knjige "Ustaška zverstva".

Podeli:



Preporucujemo