•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Darko Bajić: Smrt Gorana Paskaljevića je veliki gubitak za srpsku, evropsku i svetsku kulturu

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Leskovac, sinoć je otvoren 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE koji će se održati do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Nakon svečane ceremonije prikazan je film „Ime naroda“ Darka Bajića van konkurencije, a tokom prve festivalske večeri u Takmičarskom programu prikazani su filmovi „Vrba” makedonskog reditelja Milča Mančevskog i „Polusestra” slovenačkog autora Damjana Kozolea, hrvatski film „Ideš? Idem!” Ljube Zdjelarevića u kategoriji Nezavisnog filma, i specijalna projekcija filma „Uprkos magli” Gorana Paskaljevića, reditelja i ovogodišnjeg laureata nagrade „Živojin Žika Pavlović” koji je sinoć preminuo.

Povodom smrti čuvenog reditelja, umetnički direktor LIFFE-a Darko Bajić je na današnjoj konferenciji za medije istakao da je to izuzetan gubitak za sve: „To je velika tragedija i za srpsku, evropsku, ali i za svetsku kulturu. To je tragedija i za nas koji smo ga poznavali i izuzetno poštovali. On mi je bio prijatelj i ja sam želeo da mu posvetim jučerašnju premijeru. To sam saopštio publici i umesto minuta ćutanja, on je dobio aplauz koji je dugo trajao i koji je predstavljao zahvalnost publike na svim filmovima koje je Goran napravio za nas, a kojih se svi rado sećamo.“

Govoreći o filmu „Ime naroda“ iz ugla reditelja, Darko Bajić je istakao da je motivaciju da prihvati poziv scenariste Milovana Vitezovića i producenta filma Lazara Ristovskog bio lik Svetozara Miletića. „Ono što mi je bilo značajno u istraživanju i odluci da radim film jeste Svetozar Miletić i njegov idealizam koji je imao. On je izuzetno jak borac, a ja volim filmove u kojima junaci dominiraju. Tu su i njegova vezanost za porodicu, ali i žrtva koju je on imao radeći, stvarajući i pokušavajući da zaštiti slobodu Srba, njihovog jezika i crkve u Austrougarskoj monarhiji, tadašnjoj centralizovanoj vele-sili. Sve to me je zainteresovalo da vidim i uporedim šta se sve dešavalo kroz istoriju sredinom i krajem 19. veka, i koliko se to vreme razlikuje, a šta je isto ovom danas“.

O radu kao ko-scenarista filma „Ime naroda“ za koji Milovan Vitezović potpisuje originalni scenario, Kosta Peševski je na današnjoj konferenciji za medije rekao: „Originalni scenario prvobitno je zamišljen za seriju, zbog čega je najpre trebalo da ga svedem u filmsku formu, a nakon toga da zajedno sa Darkom Bajićem radim na njegovoj daljoj adaptaciji jer način na koji je napisan nije trpeo formu savremenog filma“, istakao je Peševski i dodao: „Zbog velikog vremenskog raspona koji obuhvata radnja filma, od detinjstva do smrti Svetozara Miletića, tražili smo formu koja će zadovoljiti kriterijum filma ovako kako je zamišljen, ali i formu savremenog filma. Zato smo napravili bitne intervencije tako što smo težište sa glavnog junaka prebacili na njegovu ćerku Milicu Tomić, jer je ona jedini lik koji spaja dve generacije ljudi koji su se borili za prisajedinjenje Vojvodine.“

Ana Franić, glumica i ovogodišnja članica žirija LIFFE-a istakla je da ne odbija saradnju sa Darkom Bajićem, a o samom filmu i ulozi Anke Miletić koju tumači u filmu izjavila je: „Anka Miletić je žena iz senke, neko ko je stub kuće i bez koga ni borba Svetozara Miletića, ni njihove ćerke Milice Miletić sigurno ne bi bila izvodljiva da u njoj nisu imali ono što ona jeste – stub i stožer koji ih okuplja.“ Franić je istakla da film „Ime naroda“ nije samo istorijski, nego da je ujedno priča o ljubavi na više nivoa. „Ključ vezivanja publike za film je u tome što su Darko Bajić i Kosta Peševski uspeli da, od nečega što je u startu pretendovalo da bude istorijska saga, u stvari naprave pravi ljubavni film koji ne tretira ljubav samo u muško-ženskom odnosu, nego oslikava i ljubav čoveka prema svojoj domovini na najlepši način, kao i ljubav porodice. Mislim da je to publika prepoznala jer se film izdigao iznad nečega što je samo politički ili istorijski kontekst, i govori i o ljubavi, a to ljude radi na ličnom planu“.

Povodom učešća u žiriju, koji pored nje ove godine čine Maja Miloš i Teona Mitevska Strugar, Ana Franić je istakla da joj je zadovoljstvo što će se naći u društvu dve divne dame i rediteljke čiji rad veoma ceni.

Trećeg festivalskog dana, u nedelju 27. septembra u Takmičarskom programu srpsku premijeru imaće film „Koncentriši se, baba” bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice (Narodno pozorište u 19.00), dok će se u Bioskopu LKC održati projekcija filma „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića od 21.00. U okviru iste selekcije na onlajn platformi biće prikazano hrvatsko ostvarenje „Glas“ Ognjena Sviličića. Projekcije makedonskog filma „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“ Teone Mitevske Strugar (17.00) i srpskog „Klip“ Maje Miloš (19.00) održaće se takođe onlajn, u okviru selekcije Pobednici. Na istom mestu u kategoriji Nezavisnog filma biće prikazan film „Mamonga“ Stefana Maleševića (23.00). U programu Studentski film biće prikazani filmovi iz Hrvatske i Slovenije, a u sklopu pratećeg programa održaće se promocija knjige „Piščevo putovanje - Mitska struktura za pisce“ Kristofera Voglera u izdanju Filmskog centra Srbije.

U prilogu izveštaj i fotografije. Foto: KomunikArt

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila