•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Den of Thieves (2018)

Rano je jutro i još je mrak dok se oklopno vozilo kreće predgrađem Los Anđelesa po imenu Gardena. Naoružana ekipa kreće u akciju tokom čuvareve pauze za kafu u prodavnici krofni. Veoma su oprezni i taktički se kreću, pa je očigledno da su ovi momci profesionalci, a verovatno i bivši vojnici. Međutim, pucnjava kreće, pa je već četiri tela na zemlji dok se ekipa odvozi u oklopnom vozilu prema aerodromu. „Big Nick“ O’Brien (Gerard Butler, koji izgleda kao da je upravo pojeo Russella Crowea), grubi i glasni šef glavnog kriminalističkog odseka policije u Los Anđelesu, ubacuje krofnu mrtvog čuvara u usta dok, satima kasnije, pregleda mesto zločina. Zašto prolaziti kroz sve ovo kako bi se ukralo prazno oklopno vozilo? I može li film u kojem glumi Gerard Butler, neosporeni kralj filmskog đubreta, zapravo biti nekako dobar?

Vođa pljačkaške grupe je Ray Merrimen (Pablo Schreiber), pravi profesionalac koji je upravo pušten na uslovnu slobodu, a njegov tim čine uglavnom bivši marinci, osim novog člana, Donnieja (O’Shea Jackson Jr.), vozača za bekstvo. Međutim, Big Nick to već zna. On sumnja da Merrimen stoji iza nekoliko većih pljački tokom godina, ali je taj lik jednostavno previše dobar, pa nikada ne ostavlja dokaze – čak ni tokom ovog nedavnog nesrećnog slučaja s oklopnim vozilom. Nakon što pokuša da izvuče informacije iz nezrelog Donnieja, on čeka Merrimenov sledeći potez, proučavajući ga, pokušavajući da uplaši ovog eksperta operativca dok se kod kuće njegov brak raspada. Ukoliko vam sve ovo zvuči poznato, to je zato što je to osnovni zaplet klasika „Heat“ Michaela Manna, koji je „Den of Thieves“ besramno prekopirao, jedva se približavajući originalu i njegovoj jasnoj eleganciji ili operativnoj tenziji koja je stvorena između likova koje igraju Al Pacino i Robert De Niro.

Režiser Christian Gudegast, kojem je ovo ujedno i debitantski film, nije iznad eksplicitnog kopiranja Mannovog dela: pažnja posvećena oružju i industrijskom alatu, krivudavi tuneli i autoputevi, prizori okeana, sintetička muzička podloga. Međutim, film je grublji, kičastiji, zajedljiviji, nižeg kvaliteta; Merrimen i Big Nick su bivše fudbalske zvezde iz suparničkih škola, a veza između njih dvojice se više svodi na takmičenje u mokrenju u svlačionicama nego na egzistencijalnu vezu. (Zapravo, ovo će postati preterivanje u pogledu homoeroticizma veze između policajca i pljačkaša.) Ipak, Gudegast, koji je scenario napisao sa kreatorom „Prison Break“ serijala, Paulom Scheuringom, uspeva da održi interes tokom većeg dela filma koji traje 140 minuta, pritom skrećući pažnju sa jednog na drugi lik, uključujući Big Nicka, Merrimena, Donnieja, kao i Merrimenovu desnu ruku, Ensona (Curtis „50 Cent“ Jackson). Ovaj film obiluje stagnantnim mačizmom, ali je dovoljno jak da mu to pođe za rukom. Najbolje scene u ovom filmu su dueli opasnih momaka čije su volje suprotstavljene, refleksi tokom pucnjava, i preciznost: genijalna konfrontacija bez reči između Big Nicka i Merrimana u streljani; neizbežna vrhunska pucnjava na rampi na prepunom autoputu.

Za divno čudo, Butlerov nastup je ujedno najbolja i najmrskija izvedba škotskog glumca. Njegov samozadovoljni, znojni, zli policajac u kožnoj jakni je ona vrsta sprovodioca zakona koje publika želi da vidi nadmudrenim. Tome u prilog ide i to što Merriman ima intrigantnu metu kao svoj sledeći ulov: on planira da udari na odsek za uništavanje novca Federalnih rezervi i da izvuče 30 miliona dolara u vidu starih, pohabanih novčanica od 100 dolara koje više nisu u opticaju pre nego što od njih ostanu samo tanke tračice. Oklopno vozilo će odigrati svoju ulogu u ovoj pljački. Međutim, u stilu bega u jednom od „Ocean’s“ filmova, „Den of Thieves“ ovaj plan drži u tajnosti od gledalaca.

Žanr:akcija, krimi, drama
Godina:2018
Reziser:Christian Gudegast
Scenario:Christian Gudegast
Uloge:Gerard Butler, Pablo Schreiber, O'Shea Jackson Jr.
Uzrast:R
Studio:Diamond Film Productions, G-BASE, Tucker Tooley Entertainment
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:140 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....