•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Die Another Day (2002)

Umri drugi dan (eng. Die Another Day) je britanski akcioni triler iz 2002. To je 20. film o Jamesu Bondu, četvrti i poslednji s Pierceom Brosnanom u glavnoj ulozi. U filmu, Bond je izdan nakon ubistva opasnog severnokorejskog pukovnika, nakon čega ga zarobljavaju. Konačno pušten u razmeni zatvorenika, mora slediti tragove kako bi otkrio ko ga je izdao, ali saznaje da je osoba koju traži isti severnokorejski pukovnik kojeg je navodno ubio. Bonda tada izdaje isti agent MI6-a koji ga je trebao čuvati, a mora zaustaviti mogući rat između Severne i Južne Koreje.

Umri drugi dan su producirali veterani Michael G. Wilson i Barbara Broccoli. Osim toga što je bio dvadeseti Bond filma, Umri drugi dan objavljen je na 40-godišnjicu izlaska prvog filma, a u filmu se nizom referenci odaje počast prethodnim filmovima iz serijala.

Umri drugi dan na mnogo se načina razlikuje od standardne Bond formule. Prolog završava s Bondom koga severnokorejska vojska zarobljuje i muči četrnaest meseci.

Film je zaradio dosta loše kritike na korejskom poluostrvu i u ostatku sveta. Severnokoreanci su bili nezadovoljni jer im je zemlja prikazana kao brutalna i žedna rata. Mnogi Južnokoreanci bili su uvređeni romantičnom scenom u budističkom hramu.

Jedan od predmeta kritike bila je velika količina proizvoda koji su se našli u filmu pa su mediji kao BBC, Time i Reuters koristili igru reči "Buy Another Day" (Kupi drugi dan). Navodno je 20 kompanija platilo 70 miliona dolara kako bi se njihovi proizvodi našli u filmu, što je rekord svih vremena, iako je USA Today objavio kako se ta brojka vrti na oko 100 miliona dolara. Broj kompanija koje su se oglašavale u sledećem filmu, Casino Royale, pao je na samo osam. Budući da su se pojavila dva slična proizvoda, postoje dve verzije filma. U Sjedinjenim Državama, Bond se brije aparatom za brijanje Norelco Spectra, u ostatku sveta koristi Philishave Sensotec.

Iako bazična radnja i naslov ne potiču iz nekog romana o Jamesu Bondu, ovo je prvi film od Dozvole za ubistvo iz 1989. koji uključuje dosta elemenata iz Bond knjiga. Na primer, severnokoreanski zlikovac pukovnik Tan-Sun Moon ima slično ime kao pukovnik Sun, zlikovac iz istoimenog romana Kingsleyja Amisa o Bondu.

Pojavljuje se nekoliko elemenata iz Flemingovog originalnog romana Operacija Svemir. U tom romanu, nacista menja identitet i postaje popularni britanski multimilioner. Zatim donira milione kako bi konstruisao "Moonraker" projektil koji bi tobože trebao služiti za britansku zaštitu, ali zapravo služi za uništenje Londona. Osim toga, klub za mačevanje zvan Blades, pojavio se kao kartaški klub u Operaciji Svemir. Lik Mirande Frost trebao se zvati Gala Brand, kao i Bond devojka u originalnom romanu Operacija Svemir. Deo sadržaja ovog filma preuzet je iz filma Dijamanti su večni (dijamanti koji služe za satelitsko oružje; negativac kojeg je Bond navodno ubio vraća se posle kao milioner) kao i iz filma Čovek sa zlatnim pištoljem (Ikar je oružje koje koristi sunčevu energiju kao i Solex Agitator u Zlatnom pištolju).

Umri drugi dan bio je prvi film od Živi i pusti druge da umru u kojem se nije pojavio Desmond Llewelyn, koji je umro u automobilskoj nesreći 1999. godine, samo nekoliko dana nakon premijere filma Svet nije dovoljan. Umesto njega, ulogu Q-a preuzeo je John Cleese. Međutim, jasno je da on glumi drugog lika (koji je predstavljen kao Q-ov pomoćnik "R" u Svet nije dovoljan). Q čak izjavljuje kako je naučio od svog prethodnika da se nikada ne šali o svom poslu, što je rečenica u počast Desmondu Llewelynu koji u filmu Goldfinger kaže Bondu da se nikad ne šali na račun svog posla.

Žanr:akcija, avantura, krimi
Godina:2002
Reziser:Lee Tamahori
Scenario: Ian Fleming
Uloge:Pierce Brosnan, Halle Berry, Rosamund Pike
Uzrast:PG-13
Award:5 osvojenih
Studio: Eon Productions
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:133 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...