•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Die Hard 2 (1990)

Umri muški 2 (engl. Die Hard 2) drugi je nastavak filmskog akcijonog serijala Umri muški sa Bruceom Willisom u ulozi policijskog detektiva Johna McClanea.

McLane čeka suprugu na aerodromu Dulles u Washingtonu kad teroristi preuzimaju aerodrom. McLane mora sprečiti teroriste u njihovoj nameri pre nego avion njegove supruge i nekolicina drugih letova koji kruže iznad aerodroma ne ostanu bez goriva i sruše se.

Film je utemeljen na romanu Waltera Wagera, 58 Minutes. Radnja romana slična je filmu: policajac mora sprečiti teroriste koji su zauzeli aerodrom dok mu žena kruži u avionu iznad. Ima 58 minuta pre nego što se avion sruši.

Uz veliki uspeh originala, film je bio finansijski pogodak i zaradio je relativno pozitivne kritike.

Radnja počinje na Badnje veče 1990. godine, tačno godinu dana nakon događaja iz prvog filma (u jednom trenutku McClane spominje kako se našao u sličnoj situaciji sa teroristima "lani"). McClane, sada policajac iz Los Angelesa, nakon pomirenja sa svojom suprugom Holly Gennaro McClane, na aerodromu u Washingtonu čeka njen povratak iz
Kalifornije (izgleda da joj roditelji žive u Washingtonu). Postaje sumnjičav nakon što je ugledao grupu muškaraca, obučenih u vojne uniforme, kako nose paket i nestaju u zabranjenom području, odeljenju za utovar prtljaga. Sledi ih, a okršaj počinje kad McLane ubije jednog od muškaraca, ali ostali uspeju pobeći.

McClane traži upravnika aerodroma, tvrdoglavog kapetana Lorenza, koji odbacuje sumnje i kaže McClaneu kako to "huligani krad prtljag". Međutim, McClane mu se suprotstavlja rekavši kako je jedan od njih nosio Glock 7, retki porcelanski pištolj, dizajniran kako bi prošao kroz detektor metala, nešto što obični lopovi ne bi imali. (U stvarnosti, takvo oružje ne postoji). McClane počinje vlastitu istragu. Uzima otiske prstu plaćenika koga je ubio i faksom ih pošalje Alu Powellu (svom pomagaču iz prvog filma) kako bi ih proveo kroz baze
podataka, uključujući i Interpolovu. Ispada da je vojnik mrtav... McClane počinje da sumnja kako je čovek deo plana kako zauzeti aerodrom.

Kako se vremenske prilike pogoršavaju, okrutni vojni komandant, pukovnik Stuart, planira kako da zadrži avione, njihove putnike i posadu u vazduhu dok ne dočeka despotskog generala iz Srednje Amerike, Esperanzu, koji dolazi na aerodrom nakon hapšenja u vlastitoj zemlji. Stuartova ekipa se uspeva ušuljati u aerodrom kako bi postavila odašiljač koji će nadzirati sve dolaske aviona na aerodrom Dulles. Osim toga, Stuart je postavio svoju bazu u obližnjoj crkvi, okrenutoj tačno prema kontrolnom tornju...

Umri muški 2 je najuspešniji film iz serijala na američkom tržištu. Film je u prvom vikendu prikazivanja zaradio 21.744.661 dolar, a ukupno 117.540.947 dolara u SAD-u. U inostranstvu je zaradio 122 miliona dolara, što je 239.540.947 dolara ukupno. Bio je 7. najveći hit 1990. godine.

Žanr:Akcija, Zlocin, Triler
Godina:1990
Reziser:Renny Harlin
Scenario:Walter Wager, Steven E. de Souza
Uloge:Bruce Willis, William Atherton i Bonnie Bedelia
Award:1 nagrada, 1 nominacija
Zemlja:United States
Jezik:English, Spanish
Trajanje:124 min
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...