•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dirty Harry (1971)

Prvi film iz izuzetno uspešnog serijala filmova o inspektoru Callahanu, legendarnom Prljavom Harryju, reditelja Dona Siegela bio je prava revolucija u Hollywoodu davne 1971. godine, infuzija sveže krvi akcionim "B" filmovima u pomalo posustalo holivudsko viđenje policijskih priča.

Nakon što se proslavio ulogama ćutljivih jahača u filmovima Sergia Leonea, legendarni Clint Eastwood se ovim filmom i njegovim nastavcima do kraja usadio u svest i srca svih ljubitelja kinematografije, odakle nije izašao ni do danas, kada je iza njega Oscarima potvrđena karijera glumca i reditelja.

Ako mu date zadatak hvatanja okrutnih ubica, kao sa lanca da ste pustili pobešnelu zver. On je legendarni Prljavi Harry Callahan, policajac koga ne mogu prestrašiti ni najokoreliji kriminalci, a kamoli birokratski šefovi. Jedini je sposoban obračunati se na pravi način sa onima koji to zaslužuju.

San Francisco živi u strahu, teroriziran nezamislivim zločinima i ucenama ubice koji sebe naziva Scorpio. Policijsku istragu predvodi beskompromisni Harry Callahan (Clint Eastwood), poznat po nadimku Prljavi Harry, inspektor koji ne poštuje nikakva pravila, ne nosi pancirku ni propisano oružje i izgleda kao da uživa u zagorčavanju života svojim nadređenima.

Ali, Callahana iznad svega goni želja za pravdom i kažnjavanjem kriminalaca, iako to ponekad upražnjava na ekstreman način. Kada Scorpio kidnapuje četrnaestogodišnju devojčicu i zatraži od grada 200 hiljada dolara kako bi je vratio, Callahana zaduže za predaju traženog novca.

U akciji je ranjen njegov kolega Chico (Reni Santoni), a Prljavi Harry pređe sve granice dozvoljenog policijskog ponašanja kako bi ipak uhvatio zločinca. Iako je oteta devojčica pronađena mrtva, Scorpio je pušten iz zatvora zbog Callahanovog nepoštovanja procedure. Međutim, Scorpio ne planira prestati sa zločinima...

Iako su u agresivnom nastupu glavnoga junaka, poneki liberalni kritičari u filmu videli opravdanje nasilnog osvetništva, "Prljavi Harry" je zapravo film ispunjen moralnim dilemama ljudi koji moraju preći preko svoga morala kako bi drugi mogli sigurno da žive.

Ovo je jedan od klasika akcionog žanra kome se jednostavno ne može odoleti i koji je mora pogledati.

Žanr:Akcija, Krimi, Triler
Godina:1971
Reziser:Don Siegel
Scenario:Harry Julian Fink
Uloge:Clint Eastwood, Andrew Robinson, John Vernon
Uzrast:R
Studio:The Malpaso Company
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:102 Minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...