•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dobitnici 88. filmske nagrade Oskar

Noćas je u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu održana 88. dodela nagrade Američke filmske akademije Oskar. Kao što su se mnogi nadali, Leonardo DiKaprio je “pobedio” Majkla Fasbendera, Edija Redmejna, Brajana Krenstona i Meta Dejmona i prvi put u karijeri je osvojio Oskara!

“Povratnik” (The Revenant) je doneo Alehandru Gonzalesu Injarituu i Leonardu DiKapriju Oskare za režiju i glavnu mušku ulogu, ali ne i za najbolji film. Ta titula pripala je drami Toma Makartija, “Pod lupom” (Spotlight). Ostale glumačke nagrade osvojili su Bri Larson (glavna ženska), Alisja Vikander (sporedna ženska) i Mark Rejlans (sporedna muška).

U jednoj od najneizvesnijih trka za najbolji film u skorijoj prošlosti trijumfovala je drama “Pod lupom” (Spotlight), istinita priča o novinarima “Boston glouba” koji su razotkrili lanac sveštenika pedofila u lokalnoj katoličkoj zajednici.

Film je osvojio i “Oskara” za originalni scenario a njegova poruka stigla je sve do Vatikana, gde je pokrenuta temeljna istraga o ovom problemu.

Papo Franjo, vreme je da zaštitite decu i povratite veru – poručio je producent Majkl Šugar.

Leonardo DiKaprio, miljenik javnosti koja je žestoko navijala da glumac konačno uzme Oskara (do sada je bio pet puta nominovan), bio je skromni i zahvalni aktivista prilikom svog govora. Nakon formalnih zahvaljivanja filmskoj ekipi, roditeljima i prijateljima, pomenuo je svoju omiljenu temu:

“Povratnik” je i priča o odnosu čoveka sa svetom prirode, svetom koji nam je 2015. dao najtopliju godinu u zabeleženoj istoriji. Klimatska promena je stvarna i dešava se sada. To je najveća opasnost sa kojom se naša vrsta suočava i moramo zajedno da radimo na njenom zaustavljanju. Moramo da podržimo svetske lidere koji ne govore u ime velikih korporacija i zagađivača, već u ime celog čovečanstva, u ime domorodačkih naroda i milijardi neprivilegovanih koji će ovim biti najviše pogođeni. To moramo da uradimo za decu naše dece i one čije glasove guše pohlepni političari. Hajde da ne uzimamo ovu planetu zdravo za gotovo – poručio je Leo sa pozornice.

Prošlogodišnji trostruki oskarovac (kada je “Čovek ptica” osvojio nagrade za film, režiju i scenario) Meksikanac Alehandro G. Injaritu (52) postao je tek treći reditelj u istoriji – i prvi u poslednjih 65 godina – koji je trijumfovao dve godine zaredom. I on je otišao dalje od pukog zahvaljivanja:

Filip Glas (Leonardov lik) u jednoj sceni kaže svom sinu mešane rase, “Tebe niko ne čuje, oni samo vide boju tvoje kože”. Naša generacija ima divnu priliku da nas oslobodi svih predrasuda i tog plemenskog načina razmišljanja i da se jednom za svagda postaramo da boja kože bude nebitna koliko i dužina kose.

Drugi “sentimentalni” favorit večeri, Silvester Stalone, nije doživeo Leov uspeh. Njega je pobedio Britanac Mark Rejlans koji je osvojio Oskara za sporednu ulogu za besprekornu izvedbu u Spilbergovom “Mostu špijuna”.

Bri Larson, nagrađena za glavnu glumicu, zahvaljujući ulozi majke koja u zatočeništvu odgaja petogodišnjeg sina u jednom od najemotivnijih nominovanih filmova, “Soba”, zasluženo je trijumfovala, kao i njena koleginica iz Švedske, Alisja Vikander(“Dankinja”), u kategoriji sporedne ženske uloge. Alisja je pričala o tome kako je godinama pratila dodelu Oskara sa mamom, pozorišnom glumicom.

Ova nagrada je van svake moje mašte, nikada nisam mislila da ću snimati filmove na engleskom, a kamoli imati šanse za Oskara – izjavila je Vikanderova, koja je prošle godine bila izvrsna i u filmu “Eks mašina”.

Jedan od dirljivijih trenutaka, inače iznenađujuće solidne ceremonije, bio je prvi trijumf italijanskog kompozitora Enia Morikonea (87) na Oskarima. On je nagrađen za muziku iz filma “Podlih osam” Kventina Tarantina i zahvalio se publici na maternjem jeziku, u suzama.

Suze su obilato tekle (naročito među ženskim zvanicama) i tokom emotivnog nastupa Lejdi Gage koja je, i sama žrtva seksualnog napada, pevala numeru o silovanoj devojci “Till It Happens To You”. Iako se očekivalo da će autorke pesme, Gaga i Dajen Voren, uzeti Oskara, on je otišao ruke Semu Smitu za pesmu “Writing’s On The Wall” iz filma “Spektra”, čime je film o Bondu drugi put zaredom trijumfovao u ovoj kategoriji.

Najbolji strani film je “Šaulov sin”, debi mađarskog autora Lasla Nemeša o Jevreju iz Aušvica primoranom da kremira leševe ostalih logoraša. Međutim, kada otkrije leš dečaka za koga veruje da je njegov sin, odlučuje da mu upriliči pravu sahranu.

Čak i u najmračnijim trenucima čovečanstva postoji neki glas u nama koji nam dopušta da budemo humani. To je nada moga filma– poručio je Nemeš.

Još jedno od iznenađenja večeri bila je nagrada za specijalne efekte koja je, umesto favorizovanim “Ratovima zvezda”, otišla u ruke timu iza filma “Eks mašina” (Ex Machina), inače najjeftinijem ostvarenju od svih nominovanih. (“Mašina” je koštala 15 miliona, ostali između 100 i 200 miliona).

Kris Rok je ispunio očekivanja u ulozi britkog i duhovitog domaćina, pričajući bez zazora o najvećoj kontroverzi koja je pratila ovogodišnje Oskare – izostanku tamnoputih nominovanih glumaca i reditelja.

“Dobrodošli na Oskare, drugačije poznate kao Izbore belih ljudi. Da su nominovali i domaćine, sad biste opet gledali (prošlogodišnjeg voditelja) Nila Patrika Harisa”, počeo je Rok svoj uvodni govor u kome je jasno stavio do znanja da je a) kontrovezu shvatio vrlo ozbiljno i b) da mu je sve to pomalo besmisleno.

“Od 88 dosadašnjih dodela barem 70-ak je imalo sve bele nominovane, pa što se sad baš digla tolika frka? Zato što smo tada imali prave probleme zbog kojih smo protestvovali, bilo smo previše silovani i linčovani da bismo razmišljali o tome ko je nagrađen za fotografiju”.

Rok nije štedeo ni Smitove – Vila, prema nekima nepravedno izostavljenog iz nominacija za ulogu u filmu “Concussion” i njegovu suprugu Džejdu koja je prva javno rekla da će bojkotovati Oskare.

“Možda nije pravedno što je Vil izostavljen ove godine ali nije bilo fer ni što je dobio 20 miliona dolara za ‘Divlji divlji zapad’. A što se Džejde tiče, to je kao da sam ja bojkovtovao Rijanine gaćice, žurku na koju me niko nije ni pozvao”.

Jedini put kada je publici zastala kost u grlu bila je “šala” da će u segmentu In Memoriam da pusti sve crnce ubijene na putu do bioskopa u proteklih godinu dana.

Komičar je pažljivo balansirao između gneva i humora a najozbljnije je ostavio za kraj: “Želimo jednaku šansu, želimo da crni glumci dobiju isti tretman i to ne samo jednom – Leo svake godine ima neku dobru ulogu!”

Ali, sve u svemu, prve rekacije tvitosfere su bile mahom pozitivne, čak i kada je izveo blago cinični odgovor na gest domaćice Elen Dedženeris od pre dve godine koja je naručila pice za prisutne. Rok je ovoga puta prodavao publici kolačiće grupe mladih izviđačica u kojoj su njegove ćerke (i skupio preko 65.000 dolara).

“Mislim da su Afro-američki glumci u mnogo boljoj poziciji zahvaljujući onome što je Kris Rok uradio večeras”, zaključio je nagrađeni epizodni glumac Mark Rejlans.

Šest Oskara “Pobesnelom Maksu”

Ukupni pobednik večeri ipak je apokaliptično-akcioni film “Pobesneli Maks: Auto-put besa” Džordža Milera koji je uzeo šest statueta, doduše u tehničkim kategorijama: za montažu, scenografiju, kostim, šminu & frizuru, montažu zvuka i miks zvuka.

Spisak dobitnika Oskara

Spisak glavnih dobitnika na 88. dodeli Oskara, nagrada američke Akademije za film i nauku, na ceremoniji dodele u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu:

Najbolji film: “Pod lupom” (Spotlight) Toma Makartija

Nabolja režija: “Povratnik” Alehandra Gonzalesa Injaritua

Najbolji glumac: Leonardo DiKaprio za “Povratnik”

Najbolja glumica: Bri Larson za “Soba” (Room)

Najbolja muška sporedna uloga: Mark Rajlens za “Most špijuna” (Bridge of Spies)

Najbolja ženska sporedna uloga: Alisija Vikander za “Dankinja” (The Danish Girl)

Najbolji strani film: “Son of Saul” (Madjarska)

Najbolji dokumentarni film: “Amy”

Najbolji animirani film: “Inside Out”

Najbolji originalni scenario: “Pod lupom” (Spotlight)

Najbolji adaptirani scenario: “Opklada veka” (The Big Short)

Website:blic.rs
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...