•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dobitnici Oskara premijerno na 49. FEST-u

Na predstojećem, 49. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST, koji će se održati od 7. do 16. maja, premijerno u Srbiji biće prikazano pet ovogodišnjih dobitnika najprestižnije nagrade u svetu filma – Oskar. Publika FEST-a moći će da pogleda filmove „Zemlja nomada” rediteljke Chloé Zhao, koji je nagrađen Oskarom za najbolji film, režiju i glavnu glumicu (Frances McDormand), „Otac” Floriana Zellera, dobitnik u kategorijama glavna muška uloga (Anthony Hopkins) i adaptirani scenario (Florian Zeller i Christopher Hampton), „Žena koja obećava” čija je rediteljka i scenaristkinja Emerald Fennell dobila Oskara za najbolji originalni scenario, „Zvuk metala” sa nagradama za najbolju montažu i zvuk, kao i film „Minari“ Lee Isaaca Chunga, koji je dobio Oskara za najbolju glumicu u sporednoj ulozi (Youn Yuh-jung). U užem krugu izbora za najbolji film van engleskog govornog područja našao se film „Čovek koji je prodao svoju kožu” koji je režirala tuniska autorka Kaouther Ben Hania, a biće prikazan u Glavnom takmičarskom programu 49. FEST-a.

Ostvarenje „Zemlja nomada“ kineske rediteljke Chloé Zhao, u prvom planu ima legendarnu glumicu Frances McDormand koja je treći put dobila Oskara za svoju glumu, nakon filmova „Fargo” (1996) i „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” (2017), i mnogih drugih prestižnih priznanja u svetu glume. Ona se tako priključila odabranom društvu od svega četvoro aktivnih glumaca sa po tri Oskara, koji još čine Meryl Streep, Jack Nicholson i Daniel Day-Lewis. Chloé Zhao je postala druga žena u istoriji Oskara nagrađena u kategoriji najbolje režije, i to za svoj treći dugometražni film. „Zemlja nomada“ prati glavnu junakinju Fern koja je tokom ekonomske krize izgubila sve, i u svojim šezdesetim godinama kreće na putovanje preko američkog zapada živeći u kombiju poput nomada modernog doba.

U filmu „Otac“ reditelja Floriana Zellera glavnu ulogu tumači legendarni Anthony Hopkins, u jednoj od svojih najupečatljivijih uloga u čitavoj karijeri. U središtu radnje ovog ostvarenja je upravo njegova glumačka kreacija, koja je pobrala hvalospeve kritike i publike širom sveta i zasluženo nagrađena drugim Oskarom u karijeri ovog glumačkog veterana. Hopkins tumači „imenjaka”, osamdesetogodišnjaka Entonija, koji je nestašan, prkosno živi sam i odbacuje pomoć negovatelja koje njegova ćerka En ohrabrujuće dovodi. Pomoć takođe postaje nužna i za En jer ona više ne može svakodnevno da posećuje oca čija se veza sa stvarnošću ruši. U glavnoj ženskoj ulozi je britanska glumica Olivia Colman, i sama dobitnica Oskara pre dve godine za ulogu u filmu „Miljenica”, poznata i televizijskoj publici po maestralnoj ulozi u seriji „Kruna” o životu britanske kraljice Elizabete II. U ostalim ulogama su Mark Gatiss, Imogen Poots, Rufus Sewell, i Olivia Williams.

Film „Žena koji obećava“ rediteljke i scenaristkinje Emerald Fennell predstaviće beogradskoj publici britansku glumicu Carey Mulligan koja je ove godine drugi put u karijeri nominovana za Oskara (nakon uloge u filmu “Obrazovanje” iz 2009. godine), a na ovogodišnjem FEST-u publika će moći da odgleda i još jedan film s njom u glavnoj ulozi: „Veliko iskopavanje” na svečanom otvaranju festivala. Ostvarenje „Žena koji obećava“ govori o mladoj ženi Keri, čiji život je obećavao dok nije došlo do misterioznog događaja koji je naglo preokrenuo njenu budućnost. Ali ništa u njenom životu nije onakvo kakvim se čini: ona je vrlo pametna, lukava i noću vodi tajni, dvostruki život. Neočekivani susret pružiće Kesi novu šansu da ispravi prošlost. U glavnim ulogama su, uz Carey Mulligan, još i Bo Burnham, Alison Brie, i drugi.

Film „Zvuk metala“ prati bubnjara metal benda, Rubena, koji počinje da gubi sluh. Kreativan pristup dočaravanju njegove situacije najviše je došao do izražaja upravo u montaži i zvuku, za koje je ovaj film dobio najprestižniju svetsku filmsku nagradu. Kada Rubenu lekar kaže da će mu se stanje pogoršati, on pomisli da su njegova karijera i život gotovi i mora da bira između nove stvarnosti i života kakav je nekada poznavao. Ovo ostvarenje je režirao Darius Marder, a glavne uloge tumače Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci, Lauren Ridloff i Mathieu Amalric.

Drama „Minari“ prati korejsko-američku porodicu koja se seli na farmu u Arkanzasu u potrazi za sopstvenim američkim snom. Porodična kuća se potpuno menja dolaskom njihove lukave, neuredne, ali neverovatno ljubazne bake koju tumači Youn Yuh-jung, ovogodišnja dobitnica Oskara u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi. Film je režirao Lee Isaac Chung, a u glavnim ulogama su Steven Yeun, Han Yeri, Alan Kim, Noel Kate Cho, Youn Yuh-jung, i Will Patton.

Tuniski film „Čovek koji je prodao svoju kožu“ za glavnog junaka ima Sama Alija, mladog, osećajnog i impulsivnog Sirijca, koji je napustio svoju zemlju i prebegao u Liban da bi izbegao rat. Da bi mogao da otputuje u Evropu i živi sa ljubavlju svog života, prihvata da mu savremeni umetnik tetovira leđa. Pretvarajući sopstveno telo u prestižno umetničko delo, Sam će shvatiti da njegova odluka može značiti sve samo ne slobodu. Film je režirala Kaouther Ben Hania, a u glavnim ulogama su Yahya Mahayni, Dea Liane, Monica Bellucci, Koen de Bouw, Darina Al Joundi i Christian Vadim.

Međunarodni filmski festival – FEST će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacioni tim festivala kao prioritet ističe zdravlje i bezbednost publike, gostiju i festivalskog tima.

Informacije o programu i prodaji karata za 49. Međunarodni filmski festival – FEST možete naći na sajtu festivala: https://www.fest.rs/

Foto: FEST promo
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu