•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dodeljene AFIFS i nagrada „Marko Glušac“ na 28. Festivalu autorskog filma

Olga Košarić dobitnica nagrade „Marko Glušac“

„Leto kada sam naučila da letim“, „Strahinja Banović“ i „Poslije zime“ dobitnici nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije

U četvrtak, 1. decembra u mts Dvorani na 28. Festivalu autorskog filma dodeljena je nagrada „Marko Glušac“, a uručena su i priznanja Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS).

Nagradu „Marko Glušac“ za najperspektivnijeg mlađeg montažera dugih i kratkih, igranih i dokumentarnih formi ove godine dobila je Olga Košarić, montažerka filma „Da li ste videli ovu ženu?“ autora Dušana Zorića i Matije Gluščevića. Nagrađenoj montažerki priznanje je uručila Vanja Kovačević, prošlogodišnja dobitnica ove nagrade.

Olga Košarić montirala je nekoliko kratkih filmova kao što su „Ljubav“ (2017) i „Strano telo“ (2018) Dušana Zorića, koji je prikazan na festivalu u Veneciji 2019. godine, zatim „Onaj koji donosi kišu“ (2019) Isidore Veselinović, „Budna deca sanjaju“ (2020) Hane Pišćević. 2021. godine je na Beldocs festivalu zajedno sa Anom Žugić nagrađena za najbolju montažu, za dugometražni dokumentarni film „Telenovela: Sivo u koloru“ Filipa Martinovića, a 2022. na televiziji N1 emitovana je mini dokumentarna serija „Ona se budi“ (2022) na kojoj potpisuje montažu. U septembru ove godine dobila je specijalno priznanje za montažu filma „Da li ste videli ovu ženu?” koji je premijerno prikazan u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, u selekciji „Nedelja kritike“. Film je imao domaću premijeru u okviru ovogodišnjeg, 28. Festivala autorskog filma.

Asocijacija filmskih festivala Srbije (AFIFS) osnovana od strane sedam festivala Srbije prema inicijativi Filmskog centra Srbije okuplja Palić Film Festival, Filmske susrete u Nišu, Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, Leskovački internacionalni festival filmske režije, Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma iz Kragujevca, Festival slika u pokretu iz Novog sada i Festival autorskog filma iz Beograda.

U konkurenciji od preko 40 naslova žiri u sastavu Branislav Jević, Milan Todorović, Miloš Ivanović jednoglasno je doneo odluku da se nagrada za najbolje srpske producirane filmove prema uspehu i kvalitetu dodeli filmovima „Strahinja Banović“ u produkciji Art & Popcorn producenta Miroslava Mogorovića i „Leto kada sam naučila da letim“ produkcije Sense production producenta Milana Stojanovića. Na uručenju nagrada publici se obratila Maja Popović Milojević, jedna od producenata filma “Leto kada sam naučila da letim” i Vanja Kovačević ispred ostvarenja „Banović Strahinja”.

Za Najbolju manjinsku kooprodukciju nagradu je dobio film „Poslije zime“ producentske kuće Biberče producentkinje Nikoline Zečević koja je i bila prisutna na ceremoniji dodele.

Foto: Vladimir Opsenica i Filip Olćan

Podeli:



Preporucujemo