•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dodeljene nagrade najboljim filmovima festivala “Otvoreni predeli” na Rudniku

U nedelju, 31. jula u Domu kulture "Vojislav Ilić" na Rudniku, proglašeni su najbolji filmovi festivala “Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” (“Open Spaces - Rudnik Festival of Innovative Cinema”).

Žiri koji čine istaknuti srpski regionalni dokumentaristi - Kumjana Novakova, Tea Lukač i Goran Dević, glavnu nagradu festivala “Zapis” dodelio je ostvarenju “Neka vrsta bliskosti” Tobija Bula. Žiri je u obrazloženju naveo da nagradu dodeljuje “za dirljivu minijaturu koja fizičke prostore pretvara u metafizičke, nudeći slojeve značenja tihim, neopaženim prostorima, kao i za duhovitu ali sirovu kontemplaciju o nošenju sa gubitkom”. Pobednik festivala je, uz nagradu "Zapis", takođe dobio i vaučer za vikend u Etno kući Ostrvica, jednom od prijatelja festivala.

Posebna priznanja žirija osvojili su filmovi “Telurska drama” Riara Rizaldija i „Fantastično“ Maije Blofild

Žiri je je nagradu filmu “Telurska drama” dodelio “zbog pronalaženja specifičnog filmskog sredstva koji spaja međusobno zavisne procese, istorije i subjektivnosti, kao i zbog jedinstvenog pristupa kolektivnom i ličnom kojim se stvara jedno gotovo fizičko iskustvo kolonizacije, kako one iz prošlosti tako i one savremene”.

Film “Fantastično” nagrađen je jer je “uspeo preko ličnih, naoko apolitičnih svedočanstava ljudi o prvim gledalačkim iskustvima zapadnih filmova u Severnoj Koreji, da filmski suvereno izgradi sliku jednog zatvorenog, totalitarnog sveta”.

Festival “Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” (“Open Spaces - Rudnik Festival of Innovative Cinema”) održan je od 29. jula do 31. jula 2022. godine u Domu kulture "Vojislav Ilić" na Rudniku. Ova manifestacija posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora.

Za nagrade je, u okviru jednog objedinjenog takmičarskog programa, konkurisalo 18 filmova autora iz 13 zemalja - Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije.

Pored takmičarskog filmskog programa, ovogodišnje izdanje festivala posetiocima je ponudilo i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autorki i autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice čuvene francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan u Beogradu, kao i masterklas Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala Beldocs i reditelja filma „Rampart“ na temu „Sećanja, snovi i prostori“.

U okviru pratećeg programa, održan je i Prigodan muzički program prve dve festivalske večeri nakon projekcija. U Klubu penzionera Rudnik nastupili su bend Zauvar iz Gornjeg Milanovca, zajedno sa Skreč majstorom Ljubanom, i projekat Lenhart Tapes iz Beograda.

Festival je organizovalo Udruženje Srpski Holywood. Glavni pokrovitelj je Opština Gornji Milanovac, a festival su takođe podržali Kulturni centar Gornji Milanovac, i Rudnik i flotacija D.O.O. Rudnik. Prijatelji festivala su Serbia World Music Festival Gornji Milanovac i Etno kuća Ostrvica.

Foto: Danica Trajković

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....