•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Donovan's Brain (1953)

Literarna potka ovog filma - istonaslovni roman poznatog nemačkog autora Kurta Siodmaka, koji je 1937. godine emigrirao u SAD, gde se između ostalog uspešno bavio pisanjem scenarija - ekranizovana je čak tri puta. Pored ovog filma snimljeni su još Gospa i čudovište (1944) i Mozak (1962).
Posredi je jedan od omiljenih motiva iz "palp" ere naučne fantastike, čija se vizuelna stilizacija često sreće na naslovnim stranicama časopisa iz tridesetih i četrdesetih godina: mozak koji se veštački napaja hranljivim sastojcima i tako neograničeno održava u životu.
Zaplet nastaje onda kada takav izolovan mozak počinje da vrši telepatski uticaj na doktora koji obavlja opite na njemu. Na žalost, premnogo "naučnih" proizvoljnosti teži da izbaci ovaj film iz užih žanrovskih okvira.

Žanr:sf, horor
Godina:1953
Reziser:Felix E. Feist
Scenario:Curt Siodmak, Hugh Brooke
Uloge:Lew Ayres, Gene Evans, Nancy Reagan
Uzrast:PG
Award:1 nominacija
Studio:Dowling Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:84 minuta
Podeli:



Preporucujemo