•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dr. Mabuse the Gambler (1922)

Snimljen četiri godine pre Metropolisa, prema motivima istonaslovnog romana Norbera Žaka, tada sa uspehom serijalizovanog u listu Berliner Illustrierte, ovaj film u mnogo pogleda predstavlja preteču Langovog remek-dela iz 1926.
Pre svega, ovde je takođe posredi anti-utopijska vizija jednog haotičnog potonjeg društva, u kome sve konce vuče neograničeno moćni, sumanuti zločinac, dr Mabuze.
Uzor za ovakvu sliku sveta Lang je našao u stanju tadašnjeg nemačkog društva, kojim je doninirala desničarska oligarhija, donoseći bezakonje, nasilje i obilje socijalnih nepravdi.
Film ima dva dela. Prvi, "Slika vremena", priča o usponu opakog dr Mabuzea, koji na putu prema vrhu piramide vlasti nemilosrdno satire sve takmace, uživajući pri tom jedino u osećaju moći nad drugima. Po ovome se on najviše razlikuje od srodnog Langovog junaka, industrijalca Džona Fredersena iz Metropolisa, kome vlast služi pre svega za sticanje profita.
U drugom delu, čiji je naslov "Pakao - ljudi vremena", Mabuzova manija neograničenog i nemilosrdnog vladanja nad ljudima prerasta u pravo ludilo, tako da on na kraju završava u jednom azilu za umobolne.
Zanimljivo je da u filmu 'Dr Mabuze, kockar' igra niz glumaca koji će se kasnije pojaviti u Metropolisu, čak u srodnim ulogama.
Lang je snimio još dva filma o dr Mabuzeu: Testament dr Mabuzea (1933) i Hiljadu očiju dr Mabuzea (1960). (Ovaj potonji je ujedno poslednji film velikog reditelja.)
Između 1961. i 1964. snimljena su još četiri filma o istom junaku, ali je tu njihov antiutopijski, pa, dakle, i SF pomak, znatno manje naglašen.

Žanr:krimi, misterija, triler
Godina:1922
Reziser:Fritz Lang
Scenario:Norbert Jacques, Fritz Lang
Uloge:Rudolf Klein-Rogge, Aud Egede-Nissen, Gertrude Welcker
Uzrast:PG
Award:1 nominacija
Studio:Uco-Film GmbH
Zemlja:Nemačka
Trajanje:242 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...