•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dragomir Felba (1921 - 2006)

Dragomir Felba (Skoplje, 7. jul 1921 — Beograd, 13. jul 2006) je bio srpski i jugoslovenski filmski, pozorišni i televizijski glumac.

Studirao je tehnički i pravni fakultet, a kasnije i Visoku filmsku školu u Beogradu koju je i završio 1950.

Debitovao je u kragujevačkom Narodnom pozorištu ali je već 1952. godine prešao u Jugoslovensko dramsko pozorište. Već od 1956. godine ima status slobodnog umetnika.

Prvu filmsku ulogu odigrao je 1948. godine u filmu „Sofka“ a proslavio se ulogom u filmu „Barba Žvane“. Za ulogu u filmu „Kozara“ je, na pulskom filmskom festivalu, nagrađen specijalnom diplomom.


Filmografija:
1940.-te
1948. Sofka
1949. Majka Katina
1949. Barba Žvane

1950.-te
1950. Jezero
1950. Crveni cvet
1951. Na granici
1951. Major Bauk
1951. Dečak Mita
1952. U oluji
1953. Daleko je sunce
1955. Vučja noć
1955. Njih dvojica
1958. Aleksa Dundić
1958. Oluja
1959. Vendicatore, Il
1959. Kapò
1959. Vetar je stao pred zoru Čeda

1960.-te
1960. Dan četrnaesti
1960. Trojica
1961. Uzavreli grad
1962. Sjenka slave
1962. Prekobrojna
1962. Kozara Obrad
1963. Operacija Ticijan
1963. Nasilje na trgu
1964. Pod isto nebo
1964. Nikoletina Bursać
1964. Herrenpartie
1964. Prometej s otoka Viševice
1965. Graf Bobby, der Schrecken des wilden Westens
1965. Dani iskušenja
1965. Čovik od svita
1965. Fabuleuse aventure de Marco Polo, La
1965. Winnetou - 3. Teil
1966. Do pobede i dalje
1966. Sretni umiru dvaput
1967. Makedonska krvava svadba
1967. Praznik
1968. Višnja na Tašmajdanu
1968. Planinata na gnevot
1968. Pre istine
1968. Delije
1968. Vuk sa Prokletija
1968. U raskoraku
1969. Zaseda Topolovački
1969. Republika u plamenu
1969. Krvava bajka
1969. Bitka na Neretvi

1970.-te
1970. Cena grada
1970. Siroma' sam al' sam besan
1971. Klopka za generala
1971. Opklada
1971. Bubašinter
1972. Pucanj
1972. Deveto čudo na istoku
1972. Devojka sa Kosmaja
1972. Zvezde su oči ratnika
1972. I Bog stvori kafansku pevačicu
1972. Tragovi crne devojke
1972. Vuk samotnjak
1973. San Dr Mišića
1973. Kamiondžije
1973. Paja i Jare - Kamiondžije
1973. Opasni susreti
1974. Partizani
1974. Pozorište u kući 2
1974. SB zatvara krug
1974. Otpisani
1974. Derviš i smrt
1974. Partizani
1975. Kičma
1975. Naivko Deda Vukajlo
1975. Crvena zemlja
1975. Žive veze
1975. Hajdúk
1975. Dečak i violina
1974-1975. Otpisani
1975. Đavolje merdevine
1975. Pesma
1976. Sve što je bilo lepo
1976. Idi tamo gde te ne poznaju
1976. Jagoš i Uglješa
1976. Devojački most Deda
1976. Četiri dana do smrti
1976. Čuvar plaže u zimskom periodu
1977. Kućna terapija
1977. Presuda
1977. 67. sastanak Skupštine Kneževine Srbije
1977. Leptirov oblak
1977. Hajka
1978. Dvoboj za južnu prugu
1978. Tigar
1978. Vučari Donje i Gornje Polače
1979. Ujed
1979. Partizanska eskadrila
1979. Nacionalna klasa
1979. Die Rote Zora und Ihre Bande

1980.-te
1980. Vreme, vodi
1980. Pozorišna veza
1980. Hajduk
1980. Dud
1980. Snovi, život, smrt Filipa Filipovića
1981. Oružje od mora
1981. Erogena zona
1981. Neka druga žena
1981. Dorotej
1981. Lov u mutnom
1981. Gazija
1982. 13. jul
1983. Mahovina na asfaltu
1983. Priče iz Nepričave
1983. Veliki transport
1984. O pokojniku sve najlepše
1984. Opasni trag
1985. Uzmi pa će ti se dati
1985. Crveni i crni
1986. Vrenje
1986. Otac i sin
1986. Razgovori stari
1986. Divlji vetar Naum
1987. Vuk Karadžić
1988. Suncokreti
1988. Portret Ilije Pevca
1988. Ortaci Deda u vozu
1989. Iskušavanje đavola
1989. Vreme čuda
1989. Vreme čuda
1989. Najbolji
1989. Dome, slatki dome
1989. Bunker Palas Hotel
1989. Boris Godunov


1990.-te
1990. Staro gvožđe ne rđa
1991. Glava šećera
1992. Achterbahn
1993. Puh
1995. Sve će to narod pozlatiti
1995. Nasleđe
1995. Otvorena vrata
1997. Moja domovina
1997. Gore dole

2000.-te
2000. Senke uspomena

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Bh. kandidat za Oscara, „Balada“ Aide Begić, od danas...
Top Gun je postao još bolji Tom Kruz dobio urnebesnog...
Skandal trese Holivud: Glumica optužuje vođu Sajentologa...
Otvaranje izložbe Sadka Hadžihasanovića ,,Don’t Play...
Dodelom nagrada zatvoren 2. Međunarodni festival nemog...
Nije trebalo da snimite nastavak Top Guna bez našeg...
Set Rogen: Mislio sam da ću dobiti otkaz zato što sam...
Karavan srpskog filma u osam srpskih gradova u decembru
Pozorište lutaka - repertoar za nedelju 20. novembra
Više od 70 ostvarenja na ovogodišnjem FAF-u
Kolarac i kustoskinja Biljana Ćirić - Dva predavanja u...
NAJGLEDANIJI FILM U SVETU I KOD NAS “CRNI PANTER: VAKANDA...
Kako je FIFA dobila crveni karton: Netflixov dokumentarac o...
Demi Moore i 13 godina mlađi švajcarski kuvar raskinuli...
Morgan Frimen na meti kritika nakon otvaranja Svetskog...
Srpska premijera filma „Kristina“ Nikole Spasića na...
Srpski filmovi i brojna delegacija na IDFA festivalu u...
Nišvil u minusu 11.2 miliona
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 17. novembra do 23....
Nakon velikog uspeha izložbe Kiki Smit, nova izložba u...
Emili Blant: Dosadilo mi je da budem opasna i verbalno...
"AVATAR: PUT VODE" PREMIJERNO OD 14. DECEMBRA - KARTE U...
Filmski festival Merlinka od 8. do 11. decembra u Domu...
Nesvakidašnja filmska priča o životu Dejvida Bouvija...
HOTEL ZA INSEKTE KAO REZULTAT EDUKATIVNE I ZABAVNE...
Izložbe austrijskih umetnica Johane Brukner i Rozmeri...
Druga konferencija Mreže kinoprikazivača Srbije
ZVEVDA HOLIVUDA ANJA TEJLOR-DŽOJ I RENOMIRANI BRITANSKI...
Kejt Vinslet oduševila sve humanim gestom
Selekcije Hrabri Balkan, Bande à part i Sirovo na 28....