•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dune (2021)

Kao što je The Lord of the Rings je za književnu fantaziju, tako je Dune za naučnu fantastiku. Nјegov uticaj je bio toliko ogroman da je bilo i pre i posle, preoblikovanje žanra u medijima. U isto vreme, oboje se generalno smatralo da ne može da bude snimljeno, čak i nakon adaptacija koje su propustile poentu.

Dune se pokazao kao posebno podmukli peščani sprud, koju adapteri ne mogu zaista da pređu. Filmska verzija David Linch-a bila je letimična i, iako lepa, nikada nije istinski shvatila Herbert-ove teme moći i manipulisane sudbinom. Slično, miniserija kanala Sci-Fi Channel iz 2000. bila je sušna i beživotna kao i Arrakis (što se tiče nepotpunog pokušaja Alejandro Jodorowsky-og, dok je za kinematografe lepo da razgovaraju o njegovom scenariju nije imalo nikakve veze sa stvarnom pričom).

Ipak, kao što je Peter Jackson konačno dočarao Tolkien-ovu mitologiju, tako je i Denis Villeneuve (koji se usudio da gazi po sličnom svetom tlu praveći nastavak Blade Runner-a) prihvata i mistiku i dvorsku intrigu ogromne svemirske sage Frank-a Herbert-a.

Priča, koliko god zamršena jeste, poznata je mnogima: u veoma, veoma dalekoj budućnosti, međuzvezdano putovanje u svemir omogućeno je začinom, misterioznim prahom koji se nalazi samo na pustinjskoj planeti Arrakis. Plemenita Kuća Atreidesa dobila je planetu od nevidlјivog cara, ali to je zamka, jer on oslobađa podlu i brutalnu Kuću Harkonnen-a da ih uništi (i njihov politički uticaj). Bora je prisustvo mladog Paul Atreides-a (Chalamet), nespremnog centra zlokobnog plana o stvaranju svemoćnog nebeskog mesije koji će biti privržen volјi Bene Gesserit religijskog reda. Ali proročanstva su zbrkana, jer Paul može da bude i Maud'dib, spasitelј Arakis-ovih domorodaca.

Dune je uticao na bezbroj knjiga i filmova (većina javnih Star Wars-a), ali teško je zamisliti da bi ova verzija bila odobrena bez uspeha Game of Thrones. U isto vreme, Villeneuve pokazuje koliko vernost George R. R. Martin-a duguje originalu, ne samo u kadriranju osuđenog Vojvode Leto Atreides-a, pri čemu Oscar Isaac evocira istu patetiku kao Ned Stark videći oštrice koje mu dolaze, ali nikada ne može da ih izbegne. U međuvremenu, Chalamet prihvata smirenu Paul-ovu mladost, rođenu iz zavere i pokušavajući da se snađe u tome kako ga je njegova majka, Jessica (Ferguson), utkala u velike šeme i šta znače njegove vizije Fremen ratnika Chani (Zendaya).

Ako Villeneuve-ov grandiozni i epski snimak evocira bilo kakvu raniju kinematografsku viziju Dune, to bi bio prvi neuspeli snimak, koji bi video reditelja David Lean i pisca Robert Bolt-a kako prelaze sličnu pustaru kao u Lawrence of Arabia. Moć i sudbina, grabežlјivi imperijalizam i ekološka pustoš, kolonijalizam i prava domorodaca, sve implicitno i eksplicitno u Herbert-ovom delu. Ako ništa drugo, Villeneuve i koautori Eric Roth i Jon Spaihts zasejavaju seme dublјih složenosti koje Herbert nije razvio tek mnogo kasnije u šest knjiga koje je napisao. Ovaj Paule se buni protiv nasleđa koje je pokrenuto vekovima pre njegovog rođenja, dobro strukturirano koje nagoveštava buduće događaje (ovo je samo jedan deo onog što se raspravlјalo kao trilogija koja prilagođava prvi roman i prvi nastavak, Dune Messiah) .

To neizbežno znači da je prvi deo Dune epska tragedija, a Villeneuve čini pad Kuće Atreidesa i lepim i neizbežnim. Likovi koji naiđu na nepravedan kraj zbog mahinacija, i bol utisnut na licima preživelih (naročito Ferguson, koji nosi svaki gubitak sve dok ne ispuca ili ne uzvrati udarac) dodaje srce. Ipak, Villeneuve takođe čini dostupnim i zamršenu mitologiju i zamršeno politikovanje. U isto vreme, rat koji su vodili zlokobni Harkonnen-i (na čelu sa Skarsgardom) je mesto gde on najviše može da se pozove na Lean, mešavinu visokotehnološkog bombardovanja i borbe prsa u prsa koja se vraća u Lorens-ovu bitku kod Aqaba-e. To je ta ista mešavina veličine i ludosti, ovog puta u kosmičkim razmerama.

Žanr:akcija, avantura, drama, sf
Godina:2021
Reziser:Denis Villeneuve
Scenario:Jon Spaihts, Denis Villeneuve, Eric Roth
Uloge:Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya
Uzrast:PG
Award:dve nominacije
Studio:Warner Bros., Legendary Entertainment, Villeneuve Films
Website:www.warnerbros.com/movies/dune
Jezik:engleski
Trajanje:155 minuta
Podeli:



Preporucujemo