•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dve nagrade za film Kada sam kod kuće Ivane Todorović na festivalu u Njujorku

Kratki igrani film „Kada sam kod kuće“, autorke Ivane Todorović, na nedavno okončanom Festivalu Društveno relevantnog filma (SR Socially Relevant Film Festival) u Njujorku osvojio je dva priznanja – nagradu Ženskog kritičarskog kruga i nagradu za najbolju glumicu, za kreaciju Milice Stefanović.

Film „Kada sam kod kuće” govori o Mariji koja se, nakon nekoliko godina života u inostranstvu, vraća u porodični dom da bi se suočila sa traumom iz detinjstva. Film postavlja pitanja: Kako izgleda Marijin povratak? Kako se porodica nosi sa prećutanom tajnom? Moze li žrtva da oprosti u trenutku kada postaje jaca i moćnija od svog zlostavljača iz detinjstva?

Ivana Todorović, rediteljka filma, o ovom ostvarenju je rekla: „Želela sam da film, kao i sama trauma, bude više telesan, bez puno reči a da svima bude jasno što se događa. Suočavanje s traumom i nasilje u porodici me već dugo intrigiraju jer ta trauma koja se dogodi detetu u detinjstvu, od strane njoj bliske osobe, nešto je što ta devojčica, a kasnije žena, mora čitav život nositi. Nažalost, o ovoj traumi deca retko kada govore svojim bližnjima. Kasnije ove žene, a često i muškarci koji su prošli kroz ovo iskustvo, imaju razne probleme u prihvatanju sebe, u svom ponašanju, a često to dovede i do samoubistva”.

U glavnim ulogama su Milica Stefanović, Dragana Varagić, Radoje Čupić, i Sara Dinić. Film je urađen kao master-rad na Fakultetu dramskih umetnosti a scenario je pisala Melina Pota. Direktorka fotografije je Milica Drakulić, montažerka Tamara Kostić, dizajner zvuka Milan Mihajlović, scenografkinja Emilija Orlić, a kostimografkinja Milica Radovanović. Pomoćnik reditelja je Duško Stanivuk, a producentkinja Tijana Drakulić. Film je nastao u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i kuće Blok Film, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Ivana Todorović je rediteljka kratkih socijalno-angažovanih filmova koje je pravila u Beogradu i Njujorku. Igrani film „Kada sam kod Kuće" (2019, Beograd) je prethodno dobio priznanje Future Film Award na prvom izdanju IFFBHLA (International Film Festival Bosnia Herzegovina Looks Around) u Parizu, održanom krajem prošle godine. Osvojio je i Best Woman Film Award na Independent Shorts Awards festivalu u Los Anđelesu, Best Student Film Award na Short to the Point festivalu u Bukureštu, i Honorary Mention na South Eastern European Film Festival u Los Anđelesu. Film je prikazan na Brooklyn Film Festivalu i na izložbi „The Principle of Migration" u galeriji The New York Foundation for the Arts u Njujorku. Dokumentarni filmovi Ivane Todorović „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka", „A Harlem Mother", „Rapresent" i „Svakodnevica romske dece u Bloku 71" su prikazani na više od 150 internacionalnih filmskih festivala i osvojili su preko 20 nagrada.

Ivana trenutno završava dokumentarni film „Azil" i radi na novom igranom filmu.

Podeli:



Preporucujemo