•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ekipa filma „Deset u pola“ u Beogradu: PANDEMIJA ĆE PROĆI, FILM ĆE OSTATI

U nedelju, 28. novembra, održana je konferencija za medije povodom srpske premijere novog filma oskarovca Danisa Tanovića „Deset u pola“, zakazane za isti dan u 21:30 u Kombank dvorani, u okviru programa 27. Festivala autorskog filma (FAF). Prisutnim predstavnicima medija obratili su se glumci i glumice , Branko Đurić, , Izudin Bajrović, Helena Vuković, Kerim Čutuna i Anja Matković, i koscenarista Nikola Kuprešanin.

Helena Vuković, koja u filmu tumači ulogu Lane, ćerke jednog od dvojice ćevabždija, o iskustvu snimanja filma je rekla: „Bilo je predivno. Mislim da je to nešto o čemu sanja svaki mladi glumac – da bude u filmu Danisa Tanovića, i da ima pored sebe partnere kao što su Izudin Bajrović i Branko Đurić. Ovo je moj prvi dugometražni film i odličan start. Mislila sam da ću imati tremu dok nisam upoznala Danisa, a onda kad smo krenuli u zajedničku saradnju apsolutno nije bilo potrebe za tremom. Bilo je jako inspirativno raditi s njim, dosta sam učila i bio mi je podrška“.

Kerim Čutuna, u ulozi Orhana, sina ćevabdžije kojeg tumači Branko Đurić, o svojim impresijama o radu na filmu je rekao: „Uživao sam i bilo je stvarno lijepo raditi na ovom filmu. Jako sam zadovoljan i sretan jer sam bio u nekoj lijepoj atmosferi s ljudima koji su profesionalni, iskusni. Dosta toga sam naučio. Bilo je sjajno raditi sa Danisom, jer radi se o čovjeku koji je profesionalan i konkretan, i prilično opušten kad uđete s njim u neki odnos, tako da nije bilo treme. Prije euforija“.

Izudin Bajrović, jedan od dvojice glavnih glumaca u filmu, osvrnuo se na iskustvo snimanja filma u vreme pandemije: „Dosta sam radio otkad je počela, ali ovo je prvi film gde se i radnja filma dešava tokom pandemije, tako da smo imali slobodu - ko god je htio mogao je da radi sa maskom, čak i tamo gdje po scenariju nije bilo nužno da se nosi. Naravno da uvijek postoji neki strah da ćemo jedni druge zaraziti, ali imali smo sreću da za tih nešto manje od mjesec dana koliko smo radili film, ostanemo pošteđeni“:

Glavni glumac Branko Đurić je o snimanju u ovim okolnostima rekao: „Trudio sam se da Danisa nagovorim da snimamo bez maski kao da nije pandemija, jer mislim da će pandemija proći, a film će ostati. Ali shvatam da je u redu da se, na neki način, da znak da smo snimali u to vreme“.

Hrvatska glumica Anja Matković u filmu tumači food vlogerku iz Zagreba: „Bila sam sretna što sam u Sarajevu i što svaki dan jedem ćevape. Nisam se stigla baviti pandemijom. Uslovi su bili malo drugačiji, ali čovek se prilagodi svemu. Bilo mi je zanimljivo snimanje i verovatno bi bilo slično da nije bilo pandemije“.

Nikola Kuprešanin je opisao svoju saradnju sa Danisom Tanovićem tokom zajedničkog pisanja scenarija: „Proces rada sa Danisom je odličan jer tu, kada je pisanje u pitanju, nema nikakvog ega. Jako dobro smo sarađivali, jedno drugome smo prepisivali i ispisivali scene iznova i to je bio najljepši proces jer nije bilo sudara, sukoba i svađa. Mislim da tu jako puno govori i njegovo iskustvo“.

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi leto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i celog grada. Gde se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Nakon premijere na Festivalu autorskog filma, film „Deset u pola“ će biti prikazan u ponedeljak 29. novembra u 20:30 u Novom Sadu, u bioskopu Arena Cineplex, a potom će se prikazivati u bioskopima u Srbiji i regionu, kao i u većim evropskim gradovima od 2. decembra. Regionalni bioskopski distributer filma “Deset u pola” je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.

Da podsetimo, Tanovićev film “Deset u pola” nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo. Film je imao svetsku premijeru na otvaranju 27. Sarajevo Film Festivala, a prikazan je i na festivalima u Turskoj (Bosphorus Film Festival) u Istanbulu, i u Dohi u Kataru (Ajyal Film Festival).

Foto: FAF Promo

Podeli:



Preporucujemo