•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ema Tompson

Ema Tompson je rođena 15. aprila 1959. u Padingtonu u Londonu u porodici glumaca - oca Erika Tompsona i majke Filide Lo, koja je sa Tompsonom glumila u nekoliko filmova. Njena sestra Sofi Tompson je takođe glumica. Njen otac je bio Englez, a majka Škotlanđanka. Tompsonovu duhovitost gajila je vesela, pametna, kreativna porodična atmosfera, a bila je popularan i uspešan student. Pohađala je Univerzitet Kembridž, studirajući englesku književnost, i bila je deo univerzitetske Footlights grupe, poznate grupe u kojoj su se mnogi članovi Monti Pajtona prvi put sreli.

Tompson je diplomirala 1980. godine i započela svoju karijeru u oblasti zabave, počevši od nastupa na radiju Bi-Bi-Si do turneja sa humorističkim emisijama. Ubrzo je dobila svoju prvu veliku ulogo na televiziji, u programu komičnih skečeva Alfresco (1983), pišući i nastupajući zajedno sa svojim kolegama iz Footlights grupe Stivenom Frajem i Hjuom Lorijem. Takođe je radila na drugim programima za recenzije TV komedije sredinom 1980-ih, povremeno sa nekim svojim kolegama iz Footlightsa, a često i sa glumcem Robijem Koltrejnom.

Tompson se ponovo našla u saradnji sa Frajem 1985. godine, ovog puta u njegovoj scenskoj adaptaciji drame „Ja i moja devojka” na londonskom Vest Endu, u kojoj je imala glavnu ulogu, glumeći Seli Smit. Emisija je bila uspešna i dobila je pozitivne kritike, a snaga njenog nastupa dovela je do njenog izbora za glavnu ulogu u televizijskoj mini seriji Fortunes of Var (1987), u kojoj Tompson i njen kolega Kenet Brana igraju ulogu Engleski bivši par koji živi u istočnoj Evropi u vreme izbijanja Drugog svetskog rata. Tompsonova je osvojila nagradu BAFTA za svoj rad na programu. Udala se za Branaha 1989. godine, nastavila da radi sa njim profesionalno i sa njim osnovala producentsku kuću. Kasnih 80-ih i ranih 90-ih, glumila je u nizu dobro prihvaćenih i uspešnih televizijskih i filmskih produkcija, od kojih je najznačajnija njena glavna uloga u Merchant-Ivori produkciji Hauards end (1992), koja je potvrdila njenu sposobnost da nosi film sa obe strane Atlantika i prikladno je obasuo transatlantskim počastima - i Oskarom i nagradom BAFTA.

Od tada, Tompson je nastavila da se kreće bez napora između sveta umetničkog filma i mejnstrim Holivuda, iako čak i njene holivudske uloge imaju tendenciju da budu u produkciji višeg kvaliteta. Ona nastavlja da radi i na televiziji, ali je generalno veoma selektivna u pogledu uloga koje preuzima. Piše i za serije, poput scenarija za Razum i osećajnost Anga Lija (1995), u kojem je takođe glumila Elinor Dešvud, i teleplej adaptaciju cenjene drame Snaga uma (2001) Margaret Edson u kojoj je takođe sa zvezdicom.

Tompsonova je poznata po svojim sofisticiranim, veštim, mada njeni kritičari kažu donekle manirnim, nastupima, i naravno po svojoj visokoj duhovitosti, na koju se ne plaši da ukaže na sebe - ona ​​je neustrašivi samosatiričar. Tompson i Brana su se razveli 1994, a Tompson je sada udata za kolegu glumca Grega Vajza, koji je igrao Viloubija u filmu Razum i osećajnost (1995) Anga Lija. Tompson i Vajz imaju jedno dete, Geju, rođenu 1999. Ona je imenovana za Damu komandanta Ordena Britanske imperije na Kraljičinim rođendanskim počastima 2018. za svoje zasluge u drami.

Nastupila je u četiri filma u režiji svog tadašnjeg supruga Keneta Brana: Henri V (1989), Ponovo mrtav (1991), Piterovi prijatelji (1992) i Mnogo buke ni oko čega (1993).

Jedna je od tri glumice koje su osvojile i Oskara za najbolju glumicu (njen je za Hauards end (1992)) i za najbolju gostujuću glumicu u komedijskoj seriji Emi (njen je za Elen (1994)). Ostale glumice su Gvinet Paltrou i Keti Bejts.

Podeli:



Preporucujemo