•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Emma Stone vs. Glenn Close: Ko je bolјa Cruella?

Emma Stone i Glenn Close donose nešto jedinstveno klasičnom Disney-evom negativcu Cruelli De Vil. Jedna je bolјa u davanju dubine karakteru.

Od trenutka kada je najavlјen film Cruella, bilo je neizbežno da se onaj ko je izabran za rekreiranje Disney-eve ikonične zlice u živoj akcijskoj formi sa Glenn Close-inim sveobuhvatnim nastupom u Disney akcija uživo klasiku 101 Dalmatians. Cruella se pridružila spisku nedavnih Disney-evih filmova, koje pričaju potpuno nove priče o poreklu sa ikoničnim negativcima. Poput Angelina Jolie-ine Maleficent, Emme Stone-ina Cruella stiže odmah sa kultnim izgledom i dirlјivom prošlošću za Disney-evog negativca Cruella De Vil.

Recenzija za recenzijom filma upoređuje prikaz oskarovke Emma Stone sa očaravajućim preuzimanjem lika nominovane za Oskara Close. Iako svaki donosi na sto performanse bez zadržavanja, postoji jedna verzija Cruelle kojoj je suđeno da bude nezaboravna.

Cruella Glenn Close predstavlјena je kao otrovni, ekstravagantni vlasnik modne kuće, sklon maltretiranju njenog osoblјa. Cruella Emme Stone predstavlјena je kao Estella, mlada, nestašna i gladna da upadne u modni dizajn samo da bi joj poslodavac predstavljao pretnju za njene snove, koji deli više od jedne osobine, sa Close-inom verzijom Cruella-e. Najbolјa Cruella od njih dve je ona u kojoj je glumica zaista morala da zarije zube u ulogu.

Bolјe izvođenje: Stone vs. Close

U filmu iz 1996. Glenn Close nastanila je već uspostavlјeni lik, tako da se njen nastup poklapa sa Cruella-inim osobinama iz animiranog filma. Ona je nametlјiva, arogantna i neumolјivo zlonamerna. Close-ina Cruella donosi urnebes i nikada ne dozvolјava gledaocu da zaboravi da bi radosno ubila bilo koji broj preslatkih krznenih životinja kako bi pobolјšala njenu garderobu. Emma Stone-ina Cruella kreirana je gotovo od nule, kako od same glumice, tako i od njenog Estella lika. Baš kao što se Estella namerno oblikuje u zastrašujuću Cruella-u, Stone izrađuje oba lika od temelјa, postepeno ih spajajući u jednog bujnog, pretećeg protagonistu.

Close i Stone obe su podelile kritičare u njihovim nastupima. EW je rekao da je Glenn Close "kampuje sa ekstravagancijom u punom nagibu" u njegovoj recenziji 101 Dalmatians iz 1996. godine, dok legendarni kritičar Roger Ebert nije bio toliko oduševlјen, primetivši: "Ona nije Cruella DeVil. Niko od krvi i mesa ne bi mogao da bude. Ako je ona bilo ko, ona je Norma Desmond iz „Sunset Boulevard“, igrajući Cruellu DeVil“. Recenzije za Stone-ino izvođenje idu istim spektrom. Screen Rant hvali Stone-in rad, rekavši, „Stone je apsolutni Cruella epicentar, i ona u potpunosti poseduje ulogu, uronivši se u dvostruke uloge koje raščlanjuju nijanse emocionalno vođene prošlosti“, dok The London Times nije bio toliko impresioniran, jadikovanje za Stone-ovom „jednostavno vas ne plaši“. Na kraju, Stone-ina Cruella je original, koji je, kao što modni zalјublјenici znaju, uvek uzbudlјiviji za doživljaj.

Bolјi Cruella film: Stone vs. Close

Da li je Cruella ili 101 Dalmatians bolјi Cruella film? 101 Dalmatians pronalazi njegovu priču u ludorijama više dlakavih članova porodice izmičući ludom zlikovcu da im odere kožu. Cruella De Vil je antagonista, a stvarni glavni likovi su psi. Novi film ne samo da preokreće scenario da preokrene te uloge; umesto toga, Cruella dobija potpuno novog neprijatelјa sa kojim se suočava. To je oskarovka Emma (Thompson) protiv oskarovke Emme (Stone) u električnom uparivanju koje filmu daju najbolјe scene kada Cruella sparinguje sa Tompson-inom baronicom von Hellman.

Cruella usredsređuje reflektor direktno iznad njenog naslovnog protagoniste, a celokupna estetika emisije u službi je njenog lika. Neverovatni kostimi vredni Oskara od dizajnerke Jenny Beavan, scenografija koja je zauzela London 1970-ih i vrhunska inkorporacija muzike iz 70-ih savršeno se podudaraju sa pričom koju priča film. A ta je priča o Cruella-i, čineći prepričanu priču iz 2021. godine daleko bolјim Cruella filmom.

Bolјi Cruella kostim i stil: Stone vs. Close

Close-ini 101 and 102 Dalmatians imali su veličanstvene kostime koji su oslikavali stil i duh garderobe koju je Cruella nosila u animiranom filmu 1961. godine. Većina Close-inih kostima treba da podseti publiku na njenu zlokobnu ulogu kroz obilnu upotrebu životinjskih elemenata poput krzna i perja, masivnih silueta i, naravno, crno-belih tačaka koje odražavaju njene zle cilјeve. Odeća u tim filmovima je neverovatan, zverski dodatak, onaj koji naglašava njenu negativnost.

Cruella uranja njene likove u modnu napred 1970-ih; ovo je bila decenija u kojoj je Vogue objavio, „U modnoj igri sada nema pravila!” Ovaj pristup i doba daju filmu neposrednu prednost u pogledu garderobe. Cruella koristi istu izjavu kako bi se izjavila svetu i predstavila njen stil smelom upotrebom smelih uglova i neobičnim kombinacijama materijala. Za Stone-inu Cruella-u, njen izgled je sastavni deo njene priče, svaki odgovara njenom individualnom razvoju i narativnom toku priče. Cruella-ini modni odabiri, koji uglavnom sadrže sintetičke materijale, sve su namerne odluke koje predstavlјaju inovaciju i transformaciju. Kako film dobija na brzini i intenzitetu, Cruella-ina promena odeće postaje sve češća. Sa svakim izgledom nezaboravnim i značajnim, Stone-ina Cruella osvaja modnu igru.

Cruella-ina tačnost ka originalnom filmu: Stone vs. Close

Cruella gotovo u potpunosti odbacuje koncept originalnog 101 Dalmatians filma, ali tu i tamo izbacuje neka iznenađenja. Ikonski krzneni kaput Cruella postaje glavni trenutak za izjavu. U prizoru srednjeg kredita nalaze se Cruella-ina prijatelјica Anita (Kirby Howell-Baptiste) i baruničin bivši advokat Roger (Kayvan Novak) koji primaju par dalmatinskih štenaca. Roger počinje da piše kultnu pesmu „Cruella De Vil“. Cruella takođe ima dva saučesnika po imenu Jasper i Horace, kao što je to činila u ranijim verzijama priče. Automobil koji Ema Stone-ina Cruella krade za nju i njen tim kako bi pobegli od Baronice povratak je originalnom Cruella roadsteru.

Filmovi Glenn Close pridržavaju se osnovnih postavki animiranog filma. Đavolska figura, veća od života, zverski lovi slatke psiće u jezive svrhe. 101 Dalmatians je, naravno, napravio izmene u originalnoj priči. Cruella je bila Anita-in poslodavac, a ne stari školski prijatelј, a kasnije je otpustila Anita-u kada je ona odbila da proda Cruella-i štenad. Osim što su sami psi potčinili Cruellau, film iz 1996. verno je stvorio strukturu dognacije i bekstva iz originalnog Disney-evog filma. Iako su se oba filma znatno razlikovala od originalnog animiranog filma, Cruella je potpuna reimaginacija u kojoj je 101 Dalmatians više adaptacija.

Zaklјučak: Emma Stone je bolјa surovost

Iako će Cruella Glenn Close-a uvek biti zabavna da se ponovo vidi, Emma Stone-in pristup liku u Cruella-i donosi živopisno, uzbudlјivo tumačenje koje izdvaja njenu verziju. Blisko je ostao veran originalnom, zastrašujućem zlikovcu, ali Stone unosi nijanse i crta u pikovima do trijumfalne reimaginacije lika.

Stone-ino izvođenje ne govori o poreklu opake, raskošne čudovišne publike koja već zna. Više antiherojski nego antagonistički, najnoviji Disney-ev rimejk u živoj akciji sadrži potpuno drugačiju Cruella-u koja se muči pod ograničenjima sveta koji bi da ugasi njenu individualnost i uzdiže se, rešena da taj svet spali, umesto da se preoblikuje u njegovu sliku. Za Cruella-u za koju vredi navijati nije lak podvig, ali Emma Stone uspešno izvršava taj zadatak.

Podeli:



Preporucujemo