•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Emma Stone: ‘Anksioznost je u suštini strah’

Gospođice Stone, kada ste prvi put shvatili moć muzike?

Moja mama bi puštala Les Miserables u našoj kući kad sam odrastala. Ispričala mi je priču i onda sam je videla na pozornici kad sam imala osam godina, i to je za mene bilo transformativno. Dopalo mi se. Posle toga, pevanje je postalo medij izražavanja osećanja koje je bilo mnogo veće od samog izgovaranja.

Da li je to onda kada ste počeli da nastupate u pozorištu?

Odrasla sam u mjuziklima, ali ples je verovatno moja omilјena umetnička forma. Učila sam ples 10 godina - uglavnom časove stepovanja. Nikad nisam bila tehnički sposobna plesačica, nisam mogla da budem balerina, znate? Nisam mogla da izvršim mnogo toga, tako da mi je gluma stvarno govorila na drugačiji način.

Kako to?

Mislim da sam se povezala sa sposobnošću da oživim ono što sam želela da učinim sa glumom. Izvođenje mi je pomoglo kao klinki da kanališem svoju energiju negde drugde, da je ugasim umesto da je okrenem prema unutra. Gluma je terapija, posebno kao detetu, bilo je lepo imati takav izlaz kad sam se stvarno borila sa napadima panike. Biti na pozornici rano mi je učinilo manje strašnim da pokušam stvari koje su izazovne i zastrašujuće.

Zato što ne možete toliko da mislite kada nastupate?

Tačno, gluma je neka vrsta suspenzije svega što se dešava, i lepo je imati nešto takvo. Kao u La La Land-u, balski ples mi je bio težak jer sam imala uklješten živac na levoj strani i način na koji morate da se držite za balski ples; Imala sam bolove koji su izbijali kroz moje oči svaki put kad smo to radili. Ali još uvek moram sve da sipam u to i da ne brinem da ću biti tehnički savršena.

To je nekako olakšanje od tih briga.

Da, ne bih rekla da je izvođenje lek za anksioznost, ali kada imate višak energije koja se okreće prema unutra i čini vas preteranim misliocem, možete početi da paničarite. Kada sam pre nekoliko godina bila u Cabaret-u, moj lik je komunicirao kroz nastup, koji me je doveo na ovo novo mesto, stojeći u središtu pažnje, pevajući poslednju pesmu. Smešno je jer nikada ne bih htela da stojim tamo i recitujem monolog, ali s tom pesmom, publika je potpuno nestala i to ste vi na ovaj grleni način - vrištala sam pesmu. Prenelo me je kao da sam sam u svojoj spavaćoj sobi, ali bila sam na ovoj pozornici u Studiju 54.

Da li vaše rastuće prepoznavanje olakšava te vrste iskustva?

Znate, mislim da to nema nikakve veze sa tim jer je to spolјa. To su drugi lјudi koji vam govore da vam dobro ide, a oslanjajući se na spolјašnji svet, to mi izaziva anksioznost. Upravo sada, to postaje sve više i više usklađeno sa saznanjem zašto donosim izbore i posedujem greške koje pravim i kažem sebi: "U redu si." Ne radi se o visokom samopoštovanju, ne radi se o, "Ti si najbolja, odlično ti ide.” To je upravo suprotno, to je: "Ti si ovde zabrlјala i to je u redu." Ne morate da tučete sebe zbog toga.

Da li ste oduvek bili osetlјiva osoba?

Sigurno. Apsolutno.

Sada izgledate neverovatno opušteno... Šta se promenilo za vas?

Definitivno je sve bolјe s vremenom. Nisam stroga prema sebi - mnogo toga je bio pritisak koji bih ja stavila na sebe. Naučila sam da je anksioznost u svojoj suštini strah. A šta je glavni strah? Strah od smrti. Ne postoji ništa čega se treba bojati. Koristeći pozitivnu stranu toga, postoji uzbuđenje za život, znate, kažu da je anksioznost uzbuđenje bez daha. Dakle, ako dišete kroz njega, to postaje uzbuđenje.

Tako ste naučili da usmeravate strah u drugu vrstu energije?

Upravo tako, i ta energija se može koristiti za stvarno pozitivne stvari, kao što su gluma ili priča ili kreativnost, stvarno prisutni u vašim iskustvima. Ima mnogo toga što možete učiniti sa time. I ta promena je u potpunosti na meni! To je unutrašnje. Niko to ne može da učini za mene. Nema reči ili filma ili bilo čega. Sve se svodi na mene i mene samu. Odrastanje i shvatanje da je stvarno pomoglo. Dugo sam mislila da je biti osetlјiva osoba bilo kao prokletstvo.

Zbog toga kako bi bili povređeni?

Tačno, ili ja previše reagujem na stvari. Stvari me duboko pogađaju ponekad - mnogo puta. U tom smislu vaša krila mogu da se osećaju puno slomlјena, pogotovo kada zabrlјam, kada napravim grešku. Moj ceo život je bio najteža stvar jer se osećam kao da činim sve što mogu, ali stvari promaknu, znate, ja sam čovek. Pravim greške ili čudne izbore ili želim da sam uradila nešto drugačije. Ali učim iz grešaka ... Osećam to sve vreme, nikada ne osećam kao da radim sve ispravno svo vreme. Ali to je u redu. Biti čovek je u redu. To je teška lekcija ako ste osetlјiva osoba, teško je, kad ti je stalo do lјudi i ne želite da nikoga povredite, ne želite da zajebete. I teško je, jer ćete.

Naravno - svi to radimo.

Svi to rade! Ali ništa nije zauvek. Sve je prolazno, i u mom životu sve prolazi. To može da bude posebno korisno kada je loše. Ne želim da zvučim arogantno - ali zamišlјam da je, kako vreme prolazi, ludo graditi takav život, a onda biti poput: "O moj Bože, u nekom trenutku moraš da napustiš ovaj život." Ja definitivno ne želim da napustim život. Volim da budem živa. Tako sam zahvalna što sam živa. Ali postoji nešto da iskoristite trenutak i iskoristite mogućnosti i znate da nemate zauvek. Za mene, to me tera da ne samo sedim i čekam da mi se nešto dogodi. Želim da odem tamo i otkrijem stvari i istražujem i imam avanture. Meni je to okreplјujuće.

Podeli:



Preporucujemo