•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Eric Bana

Eric Bana (Melbourne, 8. avgust 1968.) je australijski filmski glumac, hrvatsko-nemačkog porekla. Pravo ime mu je Eric Banadinovich.

Nemac po majci, Hrvat po ocu, Eric započinje karijeru 1991. godine nastupajući kao komičar u lokalnom baru u Melbourneu. Dve godine kasnije pojavljuje se na TV-u nastupajući u seriji Full Frontal i svom vlastitom komičarskom showu The Eric Bana Show Live. Prvu filmsku (sporednu) ulogu ostvario je 1997. u The Castle. 2000. godine se ponovo pojavljuje u TV seriji, ovaj put u Something in the Air. Iste godine, u filmu Chopper utelovljuje Marka Choppera Reada, kultnog kriminalca i ubicu. Film je Ericu osigurao priznanje za najboljeg glumca od strane Australijskog filmskog instituta.

Godine 2001. glumi u ratnoj drami Pad crnog jastreba pod palicom reditelja Ridleyja Scotta, a 2003. ostvaruje glavnu ulogu u Ang Leejevoj ekranizaciji strip junaka Hulka. U aprilu iste godine započinje s radom na filmu Troja, inspirisanom Homerovom Ilijadom i to u ulozi Hektora, trojanskog princa. Filmski partneri su mu Brad Pitt i Orlando Bloom, velika imena Hollywooda. Za ulogu Hektora dobio je pozitivne kritike, te se moglo čuti kako je zasenio i samog Brada Pitta. Troja je bila samo još jedna afirmacija velikog glumačkog talenta koji Bana poseduje, iako se nikad nije glumački obrazovao.

Uspeh je ostvario i s filmom München, u kojem igra glavnu ulogu, i na kojem je sarađivao sa slavnim rediteljem Stevenom Spielbergom. Nakon Münchena radi na nekoliko filmova, među kojima je i Lucky You, u kojem glumi s Drew Barrymore i Robertom Duvallom, te Other Boleyn Girl, istorijska drama o sestrama Boleyn u kojoj glumi engleskog kralja Henrika VIII, a partnerke u filmu su mu mlade zvezde Hollywooda - Natalie Portman i Scarlett Johansson.


Filmografija:
2015 Beware the Night (filming)
2013 Lone Survivor (completed)
2013 Closed Circuit
2012 Deadfall
2011 Hanna
2009 The Time Traveler's Wife
2009 Funny People
2009 Star Trek
2009 Mary and Max
2008 The Other Boleyn Girl
2007 Romulus, My Father
2007 Lucky You
2005 Munich
2004 Troy
2003 Hulk
2003 Finding Nemo
2003 Hulk (Video Game)
2002 The Nugget
2001 Black Hawk Down
2000-2001 Something in the Air (TV series)
2000 Chopper
1999-2000 All Saints (TV series)
2000 Arctic Adventure (short)
1997 Eric (TV series)
1993-1997 Full Frontal (TV series)
1997 The Castle
1996 Eric (TV movie)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Film „Vojvoda” Rodžera Mičela na zatvaranju Festivala...
Beldocs na N1
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo...
„Najgora osoba na svetu” Joakima Trira i „Čisto...
Cineplexx bioskop na otvorenom stiže u Čačak
Festival evropskog filma Palić – izveštaj sa...
Dragan V. Vidojković dobitnik priznanja „Petar...
28. Palić Film Festival – Gorki List nagrada publike...
Zlatni toranj 28. Festivala evropskog filma Palić filmu...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa za period od 22. do 28....
„Gripa Petrovljevih” Kirila Serebrenikova i...
POTREBA ZA MRŽNJOM Filipa Čolovića na 27. SARAJEVO FILM...
Održana promocija knjige „Pisci u bioskopu: Književna...
Festival evropskog filma Palić – izveštaj sa...
Zrinko Ogresta: Kad ste pozvani na Palić, vaš film nešto...
Goranu Bregoviću nagrada “Šaban Bajramović”
Glumac Dino Bajrović voditelj ceremonije otvaranja 27....
Film „Nečista krv – greh predaka” premijerno...
Svečano zatvoren 28. Festival evropskog filma Palić
Milutin Petrović i “Nečista krv – greh predaka”:...
Pala poslednja klapa serije „Složna Braća – The Nekst...
Premijera prve dve epizode serije „Kljun” na zatvaranju...
Nišville workshop i Jazz for kids 2021
The Ice Road (2021) (2021)
Svetska premijera srpske koprodukcije „Elegija lovora”...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet
27. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce...
„Nečista krv – greh predaka“ Milutina Petrovića i...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 22. do 28. jula
Stanley Jordan svira Hendrixa!