•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Errol Flynn (1909 - 1959)

Errol Leslie Thomson Flynn (20. jun 1909 – 14. oktobar 1959) bio je australijski filmski glumac, najpoznatiji po ulogama romantičnih pustolova u klasičnim holivudskim filmovima i svom burnom, hedonističkom privatnom životu.

Errol Flynn se rodio u Hobartu na Tasmaniji kao sin Theodorea Thomsona Flynna, cenjenog biologa i predavača na Univerzitetu Tasmanije. Majka Lily Mary Young je bila potomak buntovnika s broda Bounty.

Flynn je još u najranijim danima stekao reputaciju "zločestog dečka" i velikog zavodnika, pa je tako iz jednog prestižnog sidnejskog inernata izbačen zbog tučnjava i navodno zbog što su ga uhvatili in flagranti delicto sa školskom čistacicom. Flynn je zbog sličnih prestupa bio izbacivan iz još nekoliko škola. Sa 20 godina je otišao u Novu Gvineju gde je okušao sreću kao vlasnik plantaže duvana, a potom rudnika bakra, oba puta bez uspeha.

Početkom 1930-ih je Flynn otišao u Veliku Britaniju gde je nastupao u lokalnim pozorištima. Godine 1933. je u imao svoj debi u filmu In the Wake of Bounty, australijskom filmu posvećenom poznatoj pobuni. Nakon što su ga u Londonu otkrili agenti Warner Brosa, otputovao je u Hollywood i s tim studijom potpisao ugovor. Na samom početku karijere Flynn je za sebe često govorio da je Irac, i to zato što je u to vreme Australija bila relativno nepoznata pa niko nije znao odakle zapravo dolazi.

Godine 1935. je Flynn glumio naslovnu ulogu gusara u filmu Captain Blood. Film je doživeo enormni uspeh, pa je Flynn nastupao u celom nizu uloga gde je tumačio romantične pustolove, a od kojih je najpoznatiji Robin Hood u filmu The Adventures of Robin Hood.

Flynn se 1935. oženio za francusku glumicu Lili Damita, s kojom je imao jedino dete - sina Seana. Flynn je, međutim, već tada razvio reputaciju holivudskog "zločestog momka" sklonog pijančenju, tučnjavama i ljubavnim aferama; istovremeno je postao blizak prijatelj svog britanskog kolege Davida Nivena. Brak s Damita je potrajao do 1942. godine.

Kada su SAD ušle u drugi svetski rat, Flynn je tome dao doprinos ratnom naporu glumeći ratne heroje u filmovima sa snažnom propagandnom niti. Međutim, za razliku od mnogih svojih holivudskih kolega sam nikada nije obukao uniformu pa je bio kritikovan zbog licemerja. Kasnije se otkrilo da je Flynn odbijen od strane regrutnog odbora zbog lošeg zdravlja, odnosno posledica tuberkuloze, a što je bila jedna holivudska tajna. Godine 1943. se oženio za 18-godišnju glumicu Noru Eddington, ali isto tako morao je odgovarati pred sudom zbog optužbi za silovanje po slovu zakona, odnosno seksualne odnose s maloletnicama. Brak s Eddington je potrajao do 1949. godine i u njemu je imao dve kćeri.

Godine 1950. se oženio s Patrice Waymore. S njom je imao jednu kći, ali se brak nakon nekoliko godina počeo raspadati zbog Flynnove sklonosti piću i drogi. Flynn je nakon rata počeo i fizički propadati, pa je u filmovima tumačio gubitnike. S druge strane je Flynn i tada našao vremena da se posveti pisanju, pa je napisao i objavio nekoliko pustolovnih romana.

Iako je bio rastavljen od svoje poslednje supruge, s njom je do smrti ostao u braku. Pred sam kraj života je dovršio autobiografiju pod nazivom My Wicked Wicked Ways. Tada je upoznao i 15-godišnju Beverly Aadland koja mu je postala životna partnerica i s kojom je sarađivao na svom poslednjem projektu - dokumentarnom filmu Cuban Rebel Girls, posvećenom ženama koje su se u kubanskoj revoluciji borili na strani Fidela Castra. Nedugo potom je na jednoj zabavi umro u Vancouveru od srčanog udara.

Filmografija:
1959 Cuban Rebel Girls
1959 Goodyear Theatre (TV series)
1959 The Red Skelton Hour (TV series)
1958 The Roots of Heaven
1958 Too Much, Too Soon
1957 The Sun Also Rises
1957 Playhouse 90 (TV series)
1956-1957 The Errol Flynn Theatre (TV series)
1957 The Big Boodle
1957 Istanbul
1956 Screen Directors Playhouse (TV series)
1955 King's Rhapsody
1955 The Dark Avenger
1954 Let's Make Up
1954 Crossed Swords
1953 The Master of Ballantrae
1953 The Story of William Tell (short)
1952 Against All Flags
1952 Mara Maru
1951 Adventures of Captain Fabian
1951 Hello God
1950 Kim
1950 Rocky Mountain
1950 Montana
1949 That Forsyte Woman
1949 It's a Great Feeling
1948 Adventures of Don Juan
1948 Silver River
1947 The Lady from Shanghai
1947 Escape Me Never
1947 Cry Wolf
1946 Never Say Goodbye
1945 San Antonio
1945 Objective, Burma!
1944 Uncertain Glory
1943 Northern Pursuit
1943 Thank Your Lucky Stars
1943 Edge of Darkness
1942 Gentleman Jim
1942 Desperate Journey
1941 They Died with Their Boots On
1941 Dive Bomber
1941 Footsteps in the Dark
1940 Santa Fe Trail
1940 The Sea Hawk
1940 Virginia City
1939 Essex and Elizabeth
1939 Dodge City
1938 The Dawn Patrol
1938 The Sisters
1938 Four's a Crowd
1938 The Adventures of Robin Hood
1937 The Perfect Specimen
1937 Another Dawn
1937 The Prince and the Pauper
1937 Green Light
1936 The Charge of the Light Brigade
1935 Captain Blood
1935 Don't Bet on Blondes
1935 The Case of the Curious Bride
1935 Murder at Monte Carlo
1933 I Adore You
1933 In the Wake of the Bounty

Podeli:



Preporucujemo

Konkurs za prijavu filmova na 18. Festival srpskog filma...
Selekcije „Europe 4 Kids”, „Best of Europe” i...
Umetnicko slikanje sa ljubimcima na terasi CineStara u...
MONODRAMA TIHOMIRA STANIĆA ,,DETINJARIJE” I PRVA NEDELJA...