•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Escape to Victory (1981)

Beg u pobedu (eng. Escape to Victory) je film Johna Hustona iz 1981. o fudbalskoj utakmici između Saveznika - ratnih zarobljenika i Nemačke. U glavnim su ulogama Michael Caine, Sylvester Stallone i Max Von Sydow, a osim njih glume i velike fudbalske zvezde Pelé, Osvaldo Ardiles, Bobby Moore i drugi.

Engleski ratni zarobljenici, pod vodstvom Johna Colbyja (Michael Caine) pristanu na utakmicu protiv ekipe Nemačke, koja želi događaj upotrebiti u propagandne svrhe. Nemački oficir Karl von Steiner (Max Von Sydow), veliki fudbalski zaljubljenik, dogovara s Colbyjem detalje oko utakmice i omogućava ekipi bolje uslove života i treninga u zarobljeničkom logoru. Iako se engleski oficiri protive utakmici, smatrajući da time učestvuju u nacističkoj propagandi, Colby i ekipa ipak žele igrati. Zarobljenici mogu napustiti logor samo da bi odigrali utakmicu u Parizu, nakon čega se trebaju vratiti. Amerikanac Robert Hatch (Sylvester Stallone) pobegne iz logora kako bi s francuskim Pokretom otpora dogovorio beg ekipe na poluvremenu utakmice. Hatch, koji je i golman ekipe, dozvoli da ga Nemci uhvate, kako bi zarobljenicima preneo poruku Francuza. S Hatchom u ekipi, Saveznike u strogoj pratnji Wehrmachta dovezu u Pariz na stadion Colombes. Nemci povedu s 4:0 i ozlede najboljeg savezničkog igrača, Luisa Fernandeza (Pelé), ali gol pre poluvremena uveri ekipu da se mogu ravnopravno nositi. Odustavši od bega kroz pod svlačionice, koji im je pripremio Pokret otpora, Saveznici sjajnom igrom izednače rezultat na 4:4. Četvrti gol je, iako ozleđen, postigao Fernandez, što je navelo i oficira von Steinera da ustane i aplaudira fudbalskom majstorstvu. U poslednjem minutu sudija utakmice, koji je i do tada pomagao Nemcima, dosudi za njih jedanaesterac, ali Hatch obrani udarac nemačkog kapitena, što je bio znak publici da provali na teren i izvede igrače van stadiona, skandirajući "Victoire" (pobeda).

Radnja je zasnovana na mađarskom filmu iz 1961. "Két félidő a pokolban" (Dva poluvremena u paklu).

Mađarski film je bio inspirisan istinitom pričom o igračima kijevskog Dinama, koji su stalno pobeđivali ekipe Wehrmachta za vreme nemačke okupacije Ukrajine. Većina ekipe je skončala život u nacističkom logoru, a samo ih je nekoliko preživelo.

Beg u pobedu je poseban po tome što je bio jedan od poslednjih filmova rediteljske legende Johna Hustona i što su se u filmu pojavili brojni fudbaleri New York Cosmosa, Ipswich Towna i drugih ekipa.

Stadion MTK u Budimpešti je u filmu predstavljao Stade Colombe.

Žanr:akcija, drama, sportski
Godina:1981
Reziser:John Huston
Scenario: Yabo Yablonsky
Uloge:Michael Caine, Sylvester Stallone, Pelé
Uzrast:PG
Studio: Lorimar Film Entertainment
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:116 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...