•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Evil Dead II (1987)

Sam Raimi-ev "Evil Dead 2: Dead by Dawn" je vrisak svesti, noćna mora proburaženih trgovaca, i šta ako je to gotovo identična replika njegovog prethodnika, jednog od najuspešnijih (i, verovali ili ne, kritički priznatih) filmova u horor-gore žanru. Sa svojim gotovo neprekidnim gejzirima krvi, raščlanjivanjima i jezivom ružnoćom (likovi u Evil Dead nisu visoko sa ličnom higijenom), ovi filmovi nisu za malodušne ili plašljive - i definitivno nisu za decu.

Za odrasle, međutim, sve je tako Out There, tako komično preterano, da nema načina da se filmovi shvate ozbilјno. Raimi i njegova ekipa to sigurno nemaju. "Evil Dead" su posleponoćni spoj Roadrunner crtanih filmova i Three Stooges filmova, ali uglavnom je to predstava za zastrašujuće specijalne efekte i jezivu šminku: gegovanje zbog gegova.

U Raimi-evom svetu nema odmora za jezivo. Bruce Campbell (koji je takođe glumio u prvom "Evil Dead" i koji liči na David Byrne-a na steroidima sa zlobnim očima) ponovo se uputio u one poslovične duboke, mračne šume sa njegovom devojkom (Denise Bixler). Problemi se pojavlјuju onog trenutka kada se ušunјaju u zabačenu kabinu profesora koji je u prethodnom filmu prevodio "Necronomekon -- The Book of the Dead", nehotice oslobađajući duhove mrtvih, koji moraju da nasele živa tela da bi pobegli večnost u Klivlendu (ili nešto slično).

Neće dugo trajati da se zaplet razboli: Prvo mrtvi traže Bixler, koja provodi ostatak filma pokušavajući da pozove Campbell-a i ostale lјude koji se na kraju pojave u kabini (uklјučujući i profovu ćerku, koja može da spasi noć). Bixler dobija pomoć - od drugih ružnih mrtvih lјudi, od moćnih hrastova koji uhode kabinu i od Campbell-ove sopstvene desne ruke, koja je postala opsednuta. Duga scena u kojoj ga je ruka koja ga je nekada hranila čini Campbell-u neke užasne, užasne stvari, tipičan je za Raimi-ev urnebesni horor. (Konačno rešavajući njegov problem motornom testerom, Campbell zarobljuje svojevoljnu ruku ispod kante za smeće, koja je opterećena kopijom "A Farewell to Arms".)

Mnogo je sličnih scena je razbacanih kroz film, uklјučujući divlјi ples kostura Ray Harryhausen-a, posebno gadno rastavlјenu glavu, leteće očne jabučice, animirani nameštaj i pametna shvatanja u filmovima podednako različitim kao The Wizard of Oz," "Little Shop of Horrors," "Rambo," "Aliens" i "Altered States". Posebno treba istaći protetsku šminku Mark Shostrom-a i radove kamere Peter Deming-a i Eugene Shlugleit-a. Na početku se pojavlјuje scena u kojoj Wood Demon ili što god da je to progoni Campbell-a, prvo u njegovom automobilu, a zatim peške, i dok se on i kamera igraju sudaranja, to zaista oduzima dah, na „Bullitt“ način.

Gluma je direktno iz B filmova iz 50-ih. Izlaganje je nespretno, zvuk je korektan, rasplet blesav. Ali opet, ko je rekao da je loš ukus lak?

"Evil Dead 2: Dead by Dawn" nije ocenjen, ali je jasno da nije podoban za decu.

Žanr:komedija, horor
Godina:1987
Reziser:Sam Raimi
Scenario:Sam Raimi, Scott Spiegel
Uloge:Bruce Campbell, Sarah Berry, Dan Hicks
Uzrast:R
Award:5 nominacija
Studio:Renaissance Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:84 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...