•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Evo kako je Velimir Živojinović dobio kultni nadimak Bata

Na današnji dan pre četiri godine napustio nas je legendarni glumac Velimir Bata Živojinović, a anegdote iz njegovog života i bogate glumačke karijere nikada nisu prestali da zanimaju javnost.

Velimir "Bata" Živojinović rođen je 5. jun 1933. u mestu Koraćica u podnožju planine Kosmaja.

Bio je najpoznatije glumačko ime kako u Srbiji tako i na prostoru bivše Jugoslavije.

Ostvario se u oko 400 televizijskih i filmskih uloga, među kojima se nalazi i 17 vesterna snimljenih u Nemačkoj koji su malo poznati.

Bio je glavni lik u velikom broju filmova bivših jugoslovenskih republika. Bata je bio jedan od rodonačelnika tzv. crnog talasa u jugoslovenskom filmu, koji je nastao početkom šezdesetih, a u kojima je konstantno nastupao sve do kasnih sedamdesetih godina 20. veka. Pored toga, igrao je i u tzv. partizanskim filmovima u kojima se proslavio takođe tokom ’60-ih i ’70-ih, a jedan od njih "Valter brani Sarajevo", doneo mu je ogromnu slavu u Kini.

Gluma mu nije bila jedina ljubav. Živojinović se pored nje bavio i politikom. Od početka devedesetih godina 20. veka bio je poslanik Socijalističke partije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. godine bio je kandidat SPS-a na neuspelim predsedničkim izborima u Srbiji.

Velimir važi za najvećeg jugoslovenskog i srpskog glumca, sa najviše odigranih uloga.

Čak 55 godina je proveo u skladnom braku sa svojom velikom ljubavlju, Julijanom - Lulom, s kojom je dobio dvoje dece: sina Miljka i kćerku Jelenu. Jednom prilikom je iskreno priznao da mu je supruga Lula predstavljala najveći oslonac tokom iscrpne dugogodišnje karijere, koja je bila praćenja stalnim i dugim odsustvima od kuće.

Nadimak Bata, koji ga je pratio tokom čitave karijere, dobio je u periodu pohađanja srednje glumačke škole u Nišu, gde je direktor škole bio njegov imenjak - čuveni pesnik Velimir Živojinović Masuka. S obzirom na to da su im se zbog istog imena i prezimena često mešale poštanske pošiljke i prepiske, direktor Masuka ga je pozvao jednog dana u svoju kancelariju i rekao: "Mali, od danas će na tvojim pismima uz ime i prezime stajati nadimak "Bata", a na mojim "Masuka"". Taj nadimak ga od tada nije "napuštao" i pratio ga je tokom čitavog života.

Zanimljivo je i to da je pored svog maternjeg srpskog jezika, glumio i na hrvatskom, makedonskom, slovenačkom, romskom, albanskom, nemačkom, engleskom, francuskom, italijanskom i ali i ruskom jeziku. Sedam filmova u kojima je glumio našlo se u zvaničnoj konkurenciji Kanskog filmskog festivala: "Vlak bez voznog reda" (1959), "Pogled u zenicu sunca" (1966), "Skupljači perja" (1967), "Biće skoro propast sveta" (1969), "Seljačka buna 1573." (1976), "Grupni portret s damom" (1977) i "Poseban tretman" (1980). Godine 1981. bio je član žirija na 12. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, Rusija.

Bata je preminuo 22. maja 2016. godine u 82. godini u bolnici Sveti Sava usljed posledica gangrene, srčane slabosti, anemije i dijabetesa.

(Glossy.rs)

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila