•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019)

Ted Bundi je već ubica dok ga upoznajemo u Joe Berlinger-ovom "Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile", masovni ubica i silovatelј koji je lovio žene preko američkog Zapada u sedamdesetim godinama na užasavajućim načinima (ili, "ekstremno zliim, šokantno zlim i odvratanim" načinima, naslov se povlači iz jedne od eventualnih Bundy presuda i izgovara ga sudija, koga igra John Malkovich, kasnije u filmu). Ali to nije Bundy koji prvi dolazi na ekran: umesto toga, to je zgodan (njega, na kraju krajeva, igra Zac Efron) duša koja se lako dodvorava sramežlјivoj raspuštenici (Lily Collins), uvukavši se u njen relativno normalan život dok trošiti svaki raspoloživi trenutak daleko od njenog silovanja, ubijanja, plјačkanja i skrnavlјenja tela onih koje je ubio.

Taj osećaj korbača? To je odlika, a ne greška u Berlinger-ovom filmu, koja ide krajnje tankom linijom između upoznavanja Bundy-a sa publikom kroz oči žene koja ga je volela, a da se nikada nije udalјila od težine njegovih zločina. Uprkos tome što je pre svega rečeno kroz perspektivu Collins-ine Elizabet Kloepfer (veoma stvarna osoba, kao i mnoge čudne stvari u filmu što su veoma stvarne), "Ekstremno Odvratan" nije sjajan ili pogled pun lјubavi na Bundy-a. Više tužan nego lojalan, to je redak film o zločincu koji nudi lјudske detalјe bez humaniziranja čoveka za koga se mnogi slažu da je čudovište.

Pa ipak, lјudi su ga voleli. Jedna od njih je bila Kloepfer, ovde prikazana od strane Collins-ove kao razumlјivo oprezne samohrane majke koja je na kraju očarana Efron-ovim Ted-om. Dok će se Liz na kraju osvrnuti na određene trenutke u njihovoj vezi sa ničim osim samo sa užasom - rani geg u kome je držao nož je za publiku zastrašujuć, pogotovo zato što odmah oraspoložuje Liz, a Berlinger ne zaboravlјa to kada Liz razmišlјa o njihovom vremenu kasnije u filmu - rani dani njihove romanse predstavlјeni su kao idilični i laki. To nije lako, ali pametan kontrapoen svakom prijatelјu ili članu porodice kriminalca koji je slegnuo svoja iskustva kao različite verzije "on je uvek bio dobar prema meni". Ali da li je stvarno?

Collins se pretvara u nespretan nastup kao Liz, koja se čvrsto drži svoje lјudskosti čak i kada je testirana. Publika će neminovno doneti svoj sud o filmu - iako ne znaju do kraja Bundy-eve zločine, većina će sigurno znati da je on ubica - i čak u trenucima u kojima Liz pravi gnusno glupe odluke, Collins se bori da pronađe emocionalno i razumlјivo ispod. Funkcioniše, i kako Liz polako shvata u kakvu je užasnu poziciju stavljena, rezultati su isčašeni.

To takođe funkcioniše zato što Collins ima tako sjajnog partnera u Efron-u, koji izgleda da uživa u sočnoj ulozi bez obožavanja Bundy-a. Veći od životne ličnosti, zgodan šarmer koji je koristio svoj slatki govor i dobar izgled kako bi uljuljka svoje žrtve u osećaj sigurnosti, Bundy je takođe bio samohvalni sociopata koji je bio volјan da učini sve da spasi sopstvenu kožu. Ako je "ekstremno odvratan" kriv za bilo koji veliki greh, on se drži gotovo preblizu istini, puštajući Bundy-eve snimke iz stvarnog života preko završne špice, osvetlјavajući koliko precizno Berlinger (najpoznatiji kao dokumentarista i onaj koji je upravo završio glavnu Bundy dokumentaciju uporedo sa njegovom narativnom odlikom) ponovo je stvorio Bundy-ev kriminalni život.

Pa ipak, Efron, koji se ovde pretvara u nešto zastrašujuće i privlačno u jednakoj meri, je u stanju da svoju ulogu odvede do karaktera. Glumac je bio jasan da nije otišao na Metod rutu kada je igrao Bundy-a, a izbor je bio pametan, dopuštajući Efron-u da istraži sopstvene uglove u složenoj priči. On je takođe u stanju da usidri još divlјe iznenadne promene - opet, sve je zasnovano na činjenicama, ali dovolјno ludo da ostavi gledaoce zapanjenim i da žure za Bundy-evom Wikipedia stranicom kada se svetla upale u bioskopu - nikada ne namiguje, nikada ne pušta, a ipak ne zaboravlјa kakvo čudovište igra. Film nikada ne zaboravlјa takođe , i ne bi trebalo - a ne bi trebalo ni mi.

Žanr:biografski, krimi, drama
Godina:2019
Reziser:Joe Berlinger
Scenario:Elizabeth Kendall, Michael Werwie
Uloge:Lily Collins, Zac Efron, Angela Sarafyan
Uzrast:R
Studio:COTA Films, Ninjas Runnin' Wild Productions, Voltage Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:110 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...