•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

FCS - Selekcija “Nasleđe” od 25. novembra do 9. decembra u Sali Srpskog filma u Kombank dvorani

Od 25. novembra do 9. decembra, u okviru programa “Sala Srpskog filma” u Kombank dvorani, na repertoaru će biti domaći filmovi koji se bave temom nasleđa: „Teret“ Ognjena Glavonića, „Cinema Komunisto“ Mile Turajlić i dva kratkometražna filma - „Tranzicija“ Milice Tomović i „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića. Urednica selekcije „Nasleđe“ je Katarina Koljević, rediteljka i članica Filmoskopije, portala filmske kritike u okviru Filmskog centra Srbije.

Dokumentarni film „Cinema Komunisto“ Mile Turajlić biće prikazivan od 16 časova. Uvršten u top liste novina Wall Street Journal i Indiewire, kao film koji se ne sme propustiti, i proglašen ultimativnim festivalskim filmom Tribeca Film Festivala, ovaj nagrađivani dokumentarac nas vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije, ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije.

Termin od 17:45 rezervisan je za kratkometražne filmove koji se temom nasleđa bave kroz intimnu prizmu: „Tranzicija“ Milice Tomović i „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića.

Priča o tranziciji iz jednog pola o drugi, govori pre svega o jakom osećanju identiteta koje se probija uprkos svemu. Protagonistkinja Jana (Ivana Vuković) se oprašta od svoje porodice i prijatelja, svog nasleđa, sa tajnom koju zna samo njena sestra. Tajna je da se ona pozdravlja i sa svojim biološkim nasleđem, i ne odlazi u Ameriku na postdiplomske studije, već na operaciju promene pola. Baveći se jednom intimnom pričom, autorka tretira društveni portret zemlje na primeru jedne porodice.

„Poslednja slika o ocu“ prati terminalno bolesnog Dušana (Igor Benčina) koji bezuspešno pokušava da pronađe nekoga ko će preuzeti brigu o njegovom sinu Lazi (Marko Matić). Protagonista se bori sa sopstvenim odlaskom, pokušavajući da ga olakša stvarajući uspomene svom sinu. Put kroz opustošenu zemlju u kojoj ima malo ljubavi, kristališe ljubav oca i sina. Ovaj put ostavlja neizbrisiv trag ljubavi i prisustva u životu sina, ali ne poriče prazninu koja ostaje, poput očigledno prevelike jakne koju otac ostavlja svom sinu. Sin će naslediti prazninu, ali će naslediti i sećanja i ljubav, te Đorđević na intiman način razlaže dvojakost pojma nasleđa.

Termin od 18:30 rezervisan je za film „Teret“ Ognjena Glavonića koji prati Vladu (Leon Lučev), koji radi kao vozač kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije, 1999. godine. Prevozeći nepoznati teret sa Kosova za Beograd, on prolazi kroz nepoznatu teritoriju, pokušavajući da se snađe u zemlji razorenoj ratom. On zna da će, nakon što obavi posao, morati da se vrati kući i suoči sa posledicama onoga što je učinio.

Sala Srpskog filma, koja je svečano otvorena pre početka pandemije, normalizacijom uslova, ali i dalje pod epidemiološkim merama, od četvrtka 11. novembra nastavila je rad. Ovaj kulturni poduhvat, nastao u saradnji Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane, namenjen je celodnevnom prikazivanju filmova srpskih koprodukcija. Takođe, publici se otvara mogućnost da pogledaju radnim danima, ali i vikendom i praznicima, srpske filmove koji su imali manje zapažen odjek ili uopšte nemaju bioskopsko prikazivanje, kao i filmove koji su u drugim bioskopima završili svoj bioskopski život.

Cena ulaznice je od 200 do 300 dinara.

Podeli:



Preporucujemo