•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

FEST - Održana završna konferencija za medije 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST

Na završnoj konferenciji za medije 49. Međunarodnog filmskog festivala - FEST, održanoj u nedelju, 16. maja u Kombank dvorani, govorili su Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda i predsednik odbora FEST-a, Damir Handanović, direktor CEBEF-a i potpredsednik festivalskog odbora, Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, i Darja Bajić, producentkinja festivala.

Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda, o 49. festivalskom izdanju je rekao: „Ovaj FEST je dobra timska i pokazna vežba, kako u uslovima korone može da se organizuje filmski festival na konvencionalni način. Sa projekcijama u bioskopu, sa gostima, sa bazičnom festivalskom atmosferom. Ovogodišnji FEST je bio jedini festival u ovom delu Evrope i sveta koji zaista liči na filmski festival. Važno je da se i nakon FEST-a nastavi povratak publike u bioskop, jer bez bioskopa nema festivala”. Karl je najavio i veliki jubilej naredne godine: „Nadam se da ćemo na 50. festu raditi u još relaksiranijim uslovima. Taj festival će zaista biti ispit generacije, za sve nas koji činimo festivalski tim”.

Damir Handanović, direktor CEBEF-a, na konferenciji za medije je rekao: „Želeo bih svima da se zahvalim: gostima, žiriju, novinarima i pre svega publici, koja nas je svojim prisustvom na filmskim projekcijama i ove godine podržala. Takođe se zahvaljujem gospodinu Jugoslavu Panteliću koji je više od 70 filmskih ostvarenja, što domaće, što evropske i svetske kinematografije vratio u naše bioskope, i posebno ističem važnost našeg PostFESTum programa, koji se od 17. do 23. maja održava u Domu omladine Beograda i bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center. Zahvaljujem se i zaspolenima CEBEF-a na saradnji, Gradu Beogradu i Republici Srbiji za odgovoran odnos prema građanima, jer smo u mogućnosti da se zahvaljujući vakcinaciji vratimo normalnom životu, pa i kulturnim manifestacijama.”

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim festivalskim izdanjem: „Uspeli smo da privedemo kraju FEST, sa svim karakteristikama festivala koji se održava u mirnodopskim uslovima. Prošla godina je bila loša za mnogo stvari, ali kada je u pitanju film, ona je bila dobra. Mislim da je publika to mogla prepozna u programima ovogodišnjeg FEST-a. Zahvaljujem se svim ljudima koji su, uprkos situaciji koja vlada u njihovim zemljama, došli ovde da budu s nama, što nije bila tako jednostavna odluka.

Darja Bajić, producentkinja festivala, povodom završetka 49. FEST-a je rekla: „Zahvaljujem se prvenstveno festivalskom timu, koji je zaista predano i neumorno, kao i svake godine, dao svoj maksimum. Naročito mi je drago što u festivalskom timu imamo mnogo mladih kolega, za koje verujemo da će u narednim godinama nastaviti da rade za FEST. Hvala publici što nam je i ove godine poklonila poverenje, i što ste nam pomogli da napravimo festivalsku atmosferu po kojoj je FEST i poznat”.

Predrag Azdejković, direktor Merlinka festivala i predsednik žirija Merlinka nagrade, posebno je skrenuo pažnju na užu selekciju tri najbolja filma s kvir tematikom u programima ovogodišnjeg FEST-a: „Vodim te sa sobom” rediteljke Hajdi Irving, „Supernova” Harija Makvina, i „Polje Maka” Ežena Žebelanua, koji je dobio nagradu „Merlinka”. Azdejković je pročitao obrazloženje nagrade, u kome stoji da je ovo „izuzetno precizno ispričana priča o homoseksualcu i njegovoj borbi za opstanak u represivnom društvu”, koja je istovremeno „i demistifikacija mačizma patrijarhata, ali i suptilan a britak komentar pozicije jedne zemlje istočnog bloka u Evropskoj uniji danas”. Žiri Merlinka nagrade činili su Dragan Jovićević, Milan Aranđelović, i Predrag Azdejković.

Od 17. do 23. maja 2021. biće održan i program „PostFESTum” koji će obuhvatiti projekcije 33 filma iz redovnog festivalskog programa. Usled specifičnih okolnosti održavanja FEST-a zbog pandemije i smanjenog kapaciteta bioskopskih dvorana, najpoznatiji domaći filmski festival ove godine želi da izađe u susret svojoj vernoj publici, kao i svima onima koji nisu uspeli da pogledaju svoje filmske favorite tokom prethodnih dana. PostFESTum će se održavati u Domu omladine Beograda i bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center, a satnicu programa PostFEST-um možete pogledati na sajtu festivala na linku: https://www.fest.rs/upload/document/postfestum_-_dom_omladine_beograda_i_cineplexx_ue.pdf

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....