•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

FILM DARKA BAJIĆA „LINIJA ŽIVOTA“ BESPLATNO NA MOJ OFF

Student slikarstva, zatvorenik zloglasnog nacističkog logora KL Mauthauzen upisan pod rednim brojem 106.621 preživljava i pobeđuje smrt na jedinstven i sebi svojstven način – serijom crteža Mauthauzen koji, sakrivani tokom zarobljeništva danas predstavljaju svedočanstvo o mukama zatvorenika logora i zlokobnom činu.

Upravo sačuvani crteži akademskog slikara Miloša Bajića činili su i osnov za nastanak dokumentarnog filma "LINIJA ŽIVOTA" reditelja Darka Bajića koji će u petak, 29. maja biti BESPLATNO dostupan za posetioce Online bioskopu MOJ OFF. Već od narednog dana film će biti deo redovnog repertoara aktuelnog virtelnog bioskopa.

Film „Linija života”, o tadašnjem studentu slikarstva Milošu Bajiću, a potonjem profesoru na Akademiji likovnih umetnosti čiji su crteži, nastali tokom zarobljeništva skrivani od nacista, a zatim korišćeni kao dokazi na suđenju odbeglim zločincima, proglašen je najboljim dokumentarnim filmom u Srbiji za prošlu godinu, a sada u jeku pandemije film je na Međunarodnom filmskom festivalu u Hjustonu ("Worldfest") nagrađen zlatnom „Remi“ nagradom.

„Nagrada osvojena u Hjustonu nije samo priznanje filmu "Linija života", već i slikarstvu moga oca, profesora Miloša Bajića - od linije smrti, koja je nastala u Mauthauzenu, do oslobođene linije apstrakcije, koja je maštom dosezala do neotkrivenih prostora kosmosa,“ istakao je Darko Bajić, reditelj filma.

Film koji opisuje surovost Drugog svetskog rata, u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora, pozitivno je ocenila i domaća kritika:

„Istinski trijumf, redak i neponovljiv filmski praznik... LINIJA ŽIVOTA je jedan od vrhunaca srpskog filma u ovoj dekadi.“ Miroljub Stojanović, NIN

„Darko Bajić nudi gledaocu na uvid liniju ličnog i umetničkog života svoga oca tvoreći razigran, raskadriran, uzbudljiv i emotivno dubok film...Jezik je istančano filmski...Veliki raskošni i celovit portretski filmski mozaik života“. Dubravka Lakić , Politika

„Darko Bajić svojim filmom „Linija života“ daje umetnički najznačajniji i najveći pomak u srpskoj dokumetaristici u poslednjih nekoliko decenija“ obrazloženje, Počasna Diploma Beldocs

Podeli:



Preporucujemo