•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Fabijan Šovagović (1932 - 2001)

Fabijan Šovagović (Ladimirevci, 4. januar 1932. - Zagreb, 1. januar 2001.) je bio hrvatski pozorišni i filmski glumac.

Rođen je i odrastao u slavonskom selu Ladimirevcima nedaleko od Valpova. Bio je jedan od najvećih hrvatskih glumaca čija su ostvarenja tokom decenija obeležavala i određivala smer i kvalitet hrvatskog glumišta. Srednju školu završio je u Osijeku, a studije glume na Akademiji kazališne umjetnosti u Zagrebu 1957. Tokom godina bio je član pozorišta "Gavella", HNK u Zagrebu, učestvovao je u radu "Teatra u gostima", delovao kao slobodni umetnik i nastupao na svim najvećim festivalima.

Neka od njegovih najpoznatijih ostvarenja su uloge u predstavama "Lenjin", "Skup", "Dundo Maroje", potom u TV-serijama "Prosjaci i sinovi", "Kuda idu divlje svinje", "U registraturi" i "Đuka Begović".


Filmografija:
1999 Zamrznuti kadar (TV short)
1997 Treca zena
1994 Vukovar se vraca kuci
1991 Djuka Begovic
1991 Caruga
1990 Gluvi barut
1990 Operacija Barbarossa (TV mini-series)
1990 Orao
1990 Ljeto za sjecanje
1989 Diploma za smrt
1989 Covjek koji je volio sprovode
1989 Hamburg Altona
1989 Povratak Katarine Kozul
1989 Ptice nebeske (TV mini-series)
1988 Gospodski zivot Stipe Zvonarova (TV movie)
1988 Zivot sa stricem
1988 Sokol ga nije voleo
1987 Slike iz zivota jednog salabahtera (TV movie)
1986-1987 Putovanje u Vucjak (TV series)
1987 Hi-Fi
1987 Na putu za Katangu
1987 Osudjeni
1986 San o ruži
1985 Crveni i crni
1985 Un foro nel parabrezza
1985 I to ce proci
1985 Horvatov izbor
1984 Inspektor Vinko (TV series)
1984 Mala pljacka vlaka
1984 Ambasador
1984 Raskoljnikov iz studentskog servisa (TV movie)
1983 Medeni mjesec
1983 Hildegard (TV movie)
1983 Rade Koncar (TV series)
1983 U logoru (TV movie)
1982 Zlocin u skoli
1982 Dvije polovine srca
1982 Trojanski konj (TV movie)
1982 Gle, kako lijepo pocinje dan (TV movie)
1982 Servantes iz Malog Mista
1982 Hocu zivjeti
1981 Duvanski put (TV mini-series)
1980-1981 Jelenko (TV series)
1980-1981 Velo misto (TV series)
1981 Ritam zlocina
1978-1980 Punom parom (TV mini-series)
1980 Ponedjeljak (short)
1980 Olovna brigada
1979 Parnjaca (TV short)
1979 Usijanje
1979 Povratak
1979 Anno domini 1573 (TV series)
1979 Meetings with Remarkable Men
1979 Liberanovi (TV movie)
1979 Daj šta daš
1979 Novinar
1977 Mećava
1977 Ne naginji se van
1977 Pucanj
1977 Marija (TV series)
1977 Sjena na suprotnom zidu (short)
1976 Samac (TV movie)
1976 Izbavitelj
1976 Cast mi je pozvati vas (TV series)
1976 Četiri dana do smrti
1975 Seljacka buna 1573
1975 Kuća
1975 Hotelska soba (short)
1975 Jad
1974 Predstava 'Hamleta' u Mrdusi Donjoj
1974 U registraturi (TV series)
1974 Deps
1974 Lov (TV movie)
1973 Ca smo na ovon svitu... (TV series)
1973 Scalawag
1973 Ca smo na ovom svitu... (TV series)
1973 Zivjeti od ljubavi
1972 Majstor i Margarita
1972 Prvi splitski odred
1972 Putovanje (short)
1972 Lov na jelene
1972 Pijetlov kljun (TV movie)
1972 U mrezi (TV movie)
1972 Prosjaci i sinovi (TV series)
1971 La corta notte delle bambole di vetro
1971 Makedonskiot del od pekolot
1971 Kuda idu divlje svinje (TV series)
1971 U gori raste zelen bor
1971 Balade Petrice Kerempuha (TV movie)
1971 Autodafe moga oca (TV movie)
1971 Ovčar
1970 Lisice
1970 Hranjenik
1970 Posvjeceno Antonu (TV movie)
1970 Zlatni mladic (TV series)
1970 Pucanj (TV movie)
1969 Bitka na Neretvi
1969 Svedske sibice (TV movie)
1969 Događaj
1969 Oziljak (TV movie)
1969 Transakcija (TV movie)
1969 Posmrtno zvono (TV movie)
1969 Slucajni zivot
1969 Kada čuješ zvona
1968 Imam dvije mame i dva tate
1968 Gravitacija ili fantasticna mladost cinovnika Borisa Horvata
1968 Maratonci (TV series)
1968 Negdje na kraju (TV movie)
1968 Politicka vecera (TV movie)
1968 Paviljon broj VI (TV movie)
1968 Koksari (TV movie)
1968 Dnevnik Ocenaseka (TV mini-series)
1968 Poslednji Stipancici (TV movie)
1967 Crne ptice
1967 Iluzija
1967 Breza
1967 Letovi koji se pamte (TV series)
1966 Prica o dva kamena (TV movie)
1966 Mokra koza (TV movie)
1966 Kat (TV movie)
1966 Ponedeljak ili utorak
1965 Dileme (TV series)
1965 Druga strana medalje
1965 Kljuc
1965 Paradoks (TV movie)
1965 San (TV movie)
1965 Intima (TV movie)
1964 Prometej s otoka Visevice
1964 Sluzbeni polozaj
1964 Cuvaj se senjske ruke (TV movie)
1964 Dolutali metak (TV movie)
1964 Sablasti (TV movie)
1963 Sumrak (TV movie)
1963 Patent 102 (TV movie)
1963 Dvostruki obruč
1963 Zara (TV movie)
1963 Jedna od onih godina (TV movie)
1963 Kandidat smrti (TV movie)
1963 Propali dvori (TV movie)
1962 Blizanci (TV movie)
1961 Branilac po sluzbenoj duznosti (TV movie)
1961 Pustolov pred vratima (TV movie)
1961 Svasta se moze dogoditi jednoga dana (TV movie)
1961 Vucjak (TV movie)
1961 Treci je dosao sam (TV movie)
1960 Ulica bez izlaza (TV movie)
1958 H-8...
1957 Svoga tela gospodar

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Filmska čokolada voli zvuk klapera - Nevena Šarčević
UNESCO Međunarodni fond za kulturnu raznolikost podržao...
Čombe iz LZN u nastavku Paklenih ulica
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 10. do 16. juna
Specijalna projekcija filma POTREBA ZA MRŽNJOM
Cruella (2021) (2021)
Tribina KNJIŽEVNOST NA FILMU - U susret novom konkursu...
Potpisan sporazum o saradnji Filmskog centra Srbije i...
Specijalna projekcija filma POTREBA ZA MRŽNJOM - DKC 9.6....
Da se Tarantinu ispunila svaka želja, ekipa Petparačkih...
Otvoren konkurs za volontere Nišvila!
Fast & Furious 9 (F9) (2021) (2021)
Leto na Porodičnom danu u Cineplexx bioskopima
Robin Vilijams je u crtanom filmu Aladin promenio 52...
16 nominiranih serija za nagrade Srca Sarajeva za TV serije...
Otvorena izložba Eme Bregović „Don’t Worry” u...
Ponovo obustavljeno snimanje Nemoguće misije 7
U prostorijama FCS-a dodeljene diplome polaznicima kurseva...
OTVOREN 6. DOK’N’RITAM FESTIVAL U DOMU KULTURE...
Access Bars® Seminar u Beogradu
Branimir Popović glumi Blejka Karingtona u seriji Dinastija
Autentično liderstvo
Cineplexx pakleno veče 11. juna od 20 časova
Agata Kristi: Partneri u zločinu (Partners in Crime) –...
Izložba Eme Bregović „Don’t Worry” od 12. juna u...
Austrijski kulturni forum - Boris Burić i Sangam Šarma u...
30 godina Filmskog festivala u Beču
Veče za muškarce u bioskopu Cine Grand Delta Planet
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa za period od 10. do 16....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 10. do 16....