•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Faruk Begoli (1944 - 2007)

Faruk Begoli (Peć, 14. februar 1944 - Priština, 23. avgust 2007) je bio jugoslovenski filmski i televizijski glumac.

Osnovnu i srednju školu završio je u rodnoj Peći. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1966. godine. Bio je profesor glume na Akademiji umetnosti u Prištini, a kada se nastava na albanskom jeziku izdvojila, i on je, zajedno s Enverom Petrovcijem, nastavu prebacio u prostorije Pozorišta mladih, gde su istovremeno 1990. godine formirali i pozorište na albanskom „Dodona“, angažujući u njemu studente. No, to mu nije smetalo da pozorište sarađuje s Pokrajinskim narodnim pozorištem koje je bilo pod ingerencijom Ministarstva kulture Republike Srbije.

U jugoslovenskoj kinematografiji ostvario je značajne uloge u mnogim filmovima, najpoznatije uloge ostvario je u filmovima Puriše Đorđevića ratne trilogije San, Jutro i Podne.

Filmografija:
1960.-te
1966. Pogled u zjenicu sunca
1966. San
1967. Deca vojvode Šmita
1967. Jutro
1968. Vuk sa Prokletija
1968. Operacija Beograd
1968. Brat doktora Homera
1968. Podne
1969. Sarajevski atentat
1969. Bitka na Neretvi
1969. Moja strana sveta

1970.-te
1970. Naši maniri
1970. Zid i ruža
1970. Rekvijem
1970. Draga Irena!
1970. Prva ljubav
1972. Valter brani Sarajevo
1973. Hleb
1974. Valter brani Sarajevo (TV serija)
1974. SB zatvara krug
1974. Derviš i smrt
1974. Crveni udar
1975. Pavle Pavlović
1975. Dole sa oružjem
1975. Sinovi Voja
1976. Vrhovi Zelengore
1976. Čuvar plaže u zimskom periodu
1978. Stići pre svitanja

1980.-te
1982. 13. jul
1982. Nepokoreni grad
1983. Mahovina na asfaltu
1983. Timočka buna
1983. Idi mi, dođi mi
1983. Dani AVNOJ - a (TV serija)
1984. Proka
1984. Opasni trag
1985. Crvena baraka
1985. Učini to svojski
1987. Vuk Karadžić (TV serija)
1988. Azra
1988. Kuća pored pruge

1990.-te
1991. Noć u kući moje majke
1991. Operacija Cartier
1991. Srčna dama
1992. Bulevar revolucije

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Međunarodni umetnički projekat “Remix Comix” podržan...
SVETSKOM PREMIJEROM OTVOREN SLAUGHTER FESTIVAL, A DRUGOG...
Promocija knjige Milana Nikodijevića “Zabranjeni bez...
Nišville jazz theater 2022 - Koprodukcija njujorške trupe...
Žuti vikend u Cineplexx Niš bioskopu u subotu, 2. jula i...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 30. juna do 06. jula
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 30. juna do...
PORODIČNI VIKEND 2. I 3. JULA U BIOSKOPIMA CINE GRAND...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 23. juna do 29. juna
Bašta Fest – Izveštaj sa drugog festivalskog dana
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 30. juna do 6. jula
Do sada najvise filmova na Ravno Selo festivalu -...
Otvaranje petog RAVNO SELO FILM FESTIVALA 30. juna uz...
Najavljeni takmičarski programi i dobitnici nagrada...
OD TEMELJA SRPSKOG HOROR FILMA DO NOVIH OSTVARENJA SA ISTOKA
Poklonite nezaboravno filmsko iskustvo ili priuštite sebi...
9. Bašta Fest – izveštaj sa trećeg festivalskog dana
Sutra otvaranje izložbe „Svesvrstani“ Uroša...
Dodelom nagrada svečano zatvoren 9. Bašta Fest
VEČERAS NA SLAUGHTER FESTIVALU U DOLJEVCU
Strip autori Anđela Janković i Leopold Pridon izabrani na...
FCS konkursi: Odluke u četiri kategorije
Sutra počinje 9. Bašta Fest
“Lančana reakcija” Dragana Bjelogrlića dobio podršku...
ZLATNA MACOLA POBEDNIKU SLAUGHTER HOROR FESTIVALA
Velika letnja akcija - Filmsko leto
Glazbeno filmski spektakl Birdman uz Antonija Sancheza i...
George Cables na Nišvilu 2022
DODELOM NAGRADE „ZLATNA MACOLA 2022“ ZAVRŠEN SLAUGHTER...
Glumac Mladen Sovilj otvara 9. Bašta Fest