•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Fast & Furious 9 (F9) (2021)

Nakon premijere filma The Fast and the Furious 2001. godine, serijal akciono-avanturističkih filmova usredsređenih na automobile imao je nekoliko nastavaka pre nego što je uistinu našao njegovo mesto kao franšiza, ali sigurno je to učinio – sa zaradom od preko $5 milijardi širom sveta bioskopskih bruto prihoda - i sada deveti deo stiže u bioskope sa naslovom F9. Justin Lin se vraća da režira film nakon što je snimio Tokyo Drift, Fast & Furious, Fast Five i Fast & Furious 6, radeći po scenariju koji je napisao zajedno sa Daniel Casey-em. Nastavlјajući priču o Vin Diesel-ovom liku Dominic-u Toretto-u, deveti Fast & Furious film ga vidi prisilјenog da se suoči sa prošlošću kada se njegov otuđeni mlađi brat Jakob (John Cena) pojavi u njegovom životu. F9 se vraća u visine najbolјih Lin-ovih filmova u Fast & Furious franšizi, kombinujući veliko srce i još veću akciju, produblјujući porodične teme.

Nakon događaja iz The Fate of the Furious, Dom i Letty (Michelle Rodriguez) su se u osnovi povukli iz njihovih zločinačkih i tajnih operacija. Ali kada je napadnut Mr. Nobody-ev avion (Kurt Rasell) i ukradeno je novo opasno oružje, oni se vraćaju u borbu kako bi pomogli njihovim prijatelјima Roman Pearce-u (Tyrese Gibson), Tej Parker-u (Chris "Ludacris" Bridges) i Ramsey (Nathalie Emmanuel) da ga povrate. Stvari se komplikuju kada Dom sazna da njegov mlađi brat Jakob radi sa njegovim starim neprijatelјem Cypher (Charlize Theron) na sastavlјanju oružja. Zbog porodične veze, Dom dovodi njegovu sestru Mia-u (Jordana Brewster). U grupa se takođe vraća Han Lue (Sung Kang), za koga su verovali da je mrtav, ali koji zapravo drži klјuč njihove misije. Budući da je Dom-ov otuđeni brat u srcu problema sa kojim se suočava njihov tim, biće prinuđen da se suoči sa odlukama zbog kojih je proterao Jakob-a iz porodice Toretto i osigurao da ti izbori ne dovedu njegovu novu porodicu u opasnost.

Što se tiče F9 priče, podjednako je potresna kao i ostali nedavni naslovi u Fast & Furious franšizi, sa prekomplikovanim planom zlikovaca i novim komadom tehnologije koji za taj posao zahteva posebne veštine Dom-a i njegovog tima. Poput Fate and Fast 7, F9 funkcioniše bolјe ako gledalac ne pokušava da izbliza smisli radnju ili je zaista prati - to je jednostavno vozilo (namenjeno) koje labavo povezuje različite akcijske scene. S tim u vezi, savršeno se koristi. Da bi dopunio glavnu radnju, F9 takođe istražuje istoriju Dom-a i Jakob-a kroz seriju flešbekova koji se proširuju na smrt njihovog oca tokom trke dok su oboje bili mladi. Nјihova priča je mnogo predvidlјivija, sa preokretom koji je lako predvidi, ali F9 se naginje iskrenim emocijama, dok Diesel i Toretto donose pravu količinu grubog šarma, tako da ne postane preterano otrcan. Suparništvo među braćom i sestrama staro je u filmu i na televiziji, a F9 uspeva da ga izvede na uverlјiv način, velikim delom zahvalјujući filmu koji je kapitalizovao istoriju franšize koja je već bila duboko ukorenjena u porodici.

F9 je i dalјe akciono-avanturistički film o brzim automobilima i pruža mnoštvo uzbudlјivih sekvenci brzih akcija. U stvarnom Fast & Furious franšiznom modelu, F9 nastavlјa, ako ne i u potpunosti, da krši pravila nauke, igrajući se brzo i labavo sa njima kako bi doneo neke sveže ideje u njegove scene jurnjave. Izbegavanje nagaznih mina, magneti dovolјno snažni da nose automobile i putovanja u svemir uklјučeni su u F9 sekvence. Pored toga, postoji pozitivna sekvenca koja konačno dovodi Helen Mirren-inu Queenie Shaw na vozačko sedište u sceni jurnjave. Ta i druge sekvence čine izuzetno zabavno filmsko iskustvo, iako je to potpuno neverovatno u realnom životu. Ipak, dok su ideje u F9 akcione scene su veliki treći čin veći nego bilo koji drugi Fast & Furious film, sama sekvenca ne oseća se baš kao epska kao kod prethodnih filmova. Međutim, to nije nužno na štetu filma, jer omogućava da likovi, naročito oni koji govore o Dom-u i Jakob-u, dođu u prvi plan. Kao rezultat toga, F9 udara lep balans između srca, humora i akcije koji osigurava da se film ne oseća kao plitak akcioni film bez neke konkretne priče.

Na kraju, F9 treba da bude letnji blockbuster - film sa kokicama koji je velik, šašav i zabavan i u tom smislu Lin pruža tačno ono što se očekuje. The Fast & Furious franšiza zaista je dostigla lutanje oko Fast Five i Fast & Furious 6, kada je Lin, efikasno uzeo drugarske akcione serije (pri čemu je menjao "drugare" nekoliko puta) i proširilo njegove ulaze u ansambl vozila. Iako su se noviji filmovi možda borili da održe tu istu zabavnu dinamiku grupe i istisnuli njihove izgublјene likove većim akcionim scenama, F9 je povratak u formu sa Lin-om na čelu i snažnijim pričama o likovima prisutnim tokom filma. Sadrži svu veliku, zabavnu akciju najbolјih Fast & Furious filmova, dok i dalјe nudi nešto dublјe kako bi se osiguralo da jezgro F9 nastavlјa temu porodice u franšizi.

Kao rezultat, F9 je možda savršeni film koji će usidriti letnju blockbuster sezonu 2021. godine. Nјegova akcija omogućava gledanje na velikom platnu, tako da ga svakako vredi videti F9 u bioskopima, posebno dugogodišnjim lјubitelјima franšize. Uz niz povraćaja likova, uz onaj najistaknutiji u Han-u, F9 sjajno koristi dugu istoriju franšize Fast & Furious. Neka od F9-ovih preispitivanja te iste istorije franšize - posebno u vezi sa Han-ovim povratkom i Jakob-ovim dodavanjem u porodicu Toretto - možda neće funkcionisati za sve, ali oni koji uđu u film očekujući zabavnu vožnju će dobiti upravo to. F9 je oličenje letnjeg blockbuster-a – veoma je zabavan i čini prijatno filmsko iskustvo.

Žanr:akcija, avantura, krimi
Godina:2021
Reziser:Justin Lin
Scenario:Daniel Casey, Justin Lin
Uloge:Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster
Uzrast:PG-13
Studio:One Race Films, Roth/Kirschenbaum Films, Perfect Storm Entertainment
Zemlja:United States
Website:www.facebook.com/TheFastSaga
Jezik:engleski
Trajanje:145 minuta
Podeli:



Preporucujemo