•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Festival Alternative film/video u znaku Nesvrstanih

Najstariji festival avangardnog filma u Srbiji i regionu Alternative film/video održava se od 8. do 11. decembra 2021. u Domu kulture “Studentski grad” (DKSG) na Novom Beogradu.

Tema ovogodišnjeg izdanja su Nesvrstani, a biće prikazano preko 40 eksperimentalnih, alternativnih, ličnih, avangardnih i političkih filmova iz celog sveta, uključujući filmove iz nesvrstanih zemalja poput Ekvadora, Čilea, Konga, Indije, Tajlanda...
O najboljim filmovima odlučivaće međunarodni žiri u sastavu Rim Šileh (Palestina/Belgija), Tomislav Šoban (Hrvatska) i Senka Domanović (Srbija).

Glavni kustosi programa, umetnički duo Doplgenger (Boško Prostran i Isidora Ilić), tražili su inspiraciju u Pokretu nesvrstanih i filmu “Trećeg sveta”, a takmičarski program su organizovali u tri celine, svaku sa idejom dekolonizacije u centru.

Festival se otvara u sredu 8. decembra od 19 časova u Velikoj galeriji Doma kulture “Studentski grad” izložbom “Ovo nije rat: Oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu”, kustoskinja Emilije Epštajn i Ane Knežević, nastale u saradnji DKSG i Muzeja afričke umetnosti.

Tradicionalni prateći program Jug-jugoistok selektora Grega de Kjura predstavlja nove filmske i video-radove nastale od juga do istoka Evrope.

Festival će pratiti i radionica “Idu dani: film, sećanje i rad algoritma”

Festival se zatvara u subotu 11. decembra od 20 časova projekcijom nagrađenih filmova.

Da podsetimo, ALTERNATIVE FILM/VIDEO je međunarodni festival osnovan 1982. Kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike, cilj Festivala je da zabeleži i teorijski definiše pokrete, promoviše konstruktivne vrednosti i podrži nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima. Ideja „Alternative” se odnosi na stvaralaštvo koje ne spada u lake kategorizacije i koje deluje suprotno dominantnim komercijalnim i estetskim trendovima. Festival pruža uvid u trenutno stanje novih filmskih i video tendencija u regionu i svetu. Osnivač i organizator festivala je Akademski kino klub u okviru Doma kulture Studentski grad u Beogradu.

Podeli:



Preporucujemo