•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Festival animiranog filma BALKANIMA slavi punoletstvo

Ove godine Balkanima slavi osamnaesti rođendan. Iako je u pitanju ozbiljan povod za slavlje, iz razumljivih razloga neće biti velike žurke sa puno gostiju. Punoletstvo ćemo proslaviti u krugu porodice - sa našom stalnom publikom, koja već skoro dve decenije prati svako izdanje festivala. I što je najvažnije, ovogodišnja Balkanima se vraća u bioskop!

A ono što ćete imati prilike da vidite u bioskopskoj sali je preko 130 filmova iz 27 zemalja: Mađarske, Francuske, Rumunije, Velike Britanije, Belgije, Danske, Grčke, Nemačke, Rusije, Belorusije, Norveške, Izraela, Kipra, Bosne i Hercegovine, Estonije, Srbije, Poljske, Austrije, Češke, Italije, Slovačke, Slovenije, Španije, Hrvatske, Turske, Portugala i Švajcarske.

S posebnom radošću želimo da najavimo i četiri animirana filma domaćih autora, od čega tri filma imaju svoju svetsku premijeru na ovogodišnjoj Balkanimi.

Poslednje dve godine bile su izazovne za autore u stvaralačkom smislu, ali i za festivalske oragnizacije, prikazivanje filmova i putovanja po festivalima. Program koji je pred vama predstavlja presek svega onoga što su autori širom Evrope smatrali da je važno i vredno prikazivanja u ovakvim uslovima. Nekada su to direktne reference na probleme koji su sada postali globalni i zajednički čitavom svetu, a nekada promišljanja o svim onim pitanjima koje je „novo vreme“ donelo, poput ekologije, teorija zavere ili raznih oblika paranoje. Ne mali broj filmova bavi se temom izolacije, ali u nekom širem društvenom, psihološkom ili čak intimnom kontekstu. Ima naravno i komičnih i eskapističkih filmova, kao i onih autora koji se ne obaziru na društvene promene niti na umetničke trendove i nastavljaju da razvijaju svoje specifične poetike.

Razmišljajući pre svega o bezbednosti svih gostiju festivala, ove godine smo, nažalost, bili prinuđeni da otkažemo veći deo pratećih programa koji će, nadamo se, sačekati do sledećeg izdanja.

Ipak, ostaju filmovi za gledanje a to je ono što je i najvažnije!

Podeli:



Preporucujemo