•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Festival evropskog filma Palić – izveštaj sa konferencije za medije / 3. festivalski dan

Trećeg dana Festivala evropskog filma Palić, 19. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su Vitalij Akimov, reditelj filma „Dečak”, Lajla Pakalnina, rediteljka filma „U ogledalu”, i predstavnici mreže AFIFS: Ilija Tatić (Festival evropskog filma Palić), Srđan Savić (Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma “Filmski susreti” u Nišu), Sanja Conić (LIFFE Leskovac) Damjana Jovanović (Šumadijski internacionalni filmski festival, Kragujevac).

Vitalij Akimov govorio je o nastanku svog dokumentarnog filma, u kome prikazuje svoje porodicu u Arsenijevu, ruskom provincijskom gradu: „Ovaj film me je zainteresovao jer je to bio način da razgovaram sa svojim ocem. Oni nije bio prisutan u mom životu kad sam bio mali. To je prosto bio razgovor posle 23 godine, i tada sam pomislio da bi to trebalo da bude zabeleženo kamerom. Onda sam intuitivno počeo da razmišljam gde ću naći svog glavnog junaka. Tada sam zapisao da je to vrsta filma o jednom dečaku koji nema oca. Kada sam počeo da radim sa svojim ocem, kod njega je živeo taj mali dečak, koji je u stvari postao glavni junak mog filma”.

O desetogodišnjem Stepanu, posinku njegovog brata i glavnom protagonisti filma, Vitalij Akimov je dodao: „Čini mi se da dosta liči na mene. Okružen je teškom porodičnom situacijom, ali to njega ne dodiruje. On uspeva da na neki način bude srećan dečak. Zaista se nadam da će sačuvati tu svoju crtu karaktera, i smatram da moram da preuzmem odgovornost, i da mu pomognem u tome”.

Lajla Pakalnina je svoj film „U ogledalu” zasnovala na poznatoj bajci „Snežana i sedam patuljaka”, koju je prevela u savremeni kontekst. O tome kako je došla na ideju za film, ona je rekla: „Prvo sam se zainteresovala za selfije, za sam format. Čak sam i pokrenula sopsveni fejsbuk nalog samo zbog filma. Morala sam da uvidim kako se ta komunikacija odvija. Selfi sam po sebi je veoma kul stvar. Komunicirate s drugima gledajući sebe, i to je zapravo ogledalo. Prvo nisam znala kako da istražim ovu temu, ali onda mi je odjednom sinulo - u „Snežani” kraljica govori sa ogledalom, tako da je to zapravo selfi. Tako mi je došla ta bajka, ali to je i arhetip koji znaju svi u svetu. Odlučila sam da napravim film koji nije o kraljicama i princezama, već da imam krosfit, parkuriste, i da radim stvari koje su savremenije. Ali to je na neki način isto”.

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 20. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „ Prirodna svetlost” mađarskog reditelja Deneša Nađa, a u 23h „Čuvar brata svojega” turskog reditelja Ferita Karahana. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Duga” crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića (17h), „Noćna smena” Reinisa Kalvinša iz Letonije (17:15) i „Časovi nemačkog” bugarskog reditelja Pavela G. Vesnakova u 19 časova.

Foto: Igor Irge

Podeli:



Preporucujemo