•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Festival italijansko-srpskog filma od 17. do 25.10 - Beninjijev Pinokio, filmovi Alberta Sordija i jos mnogo toga

Peto izdanje Festivala italijansko-srpskog filma održava se od 17. do 25. oktobra, u oba sedišta Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, u prisustvu publike uz poštovanje svih propisanih mera zdravstvene zaštite. Festival organizuju kulturna asocijacija Excellence International, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom, Ministarstvom kulturnih dobara, kulturnih aktivnosti i turizma Italije (MIBACT), Institutom Luče/Činečita i Eksperimentalnim filmskim centrom.

Festival će s jedne strane biti posvećen savremenom italijanskom filmu i predstaviće šest filmova novije produkcije, a s druge istoriji italijanske kinematografije koja ove godine obeležava 100 godina od rođenja čuvenog Alberta Sordija. U znak sećanja na rimskog glumca biće prikazana velika retrospektiva filmova u kojima je igrao glavnu ulogu i priređena izvanredna izložba fotografija posvećena pojedinim trenucima iz njegove izuzetno dugačke karijere.

Festival će svečano biti otvoren u subotu 17. oktobra u 19.00 časova u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) izložbom posvećenom Albertu Sordiju i projekcijom filma „Izvinite“ Alberto Sordi?“. Reč je o biografskom televizijskom filmu koji govori o dvadeset godina života Alberta Sordija, od samih početaka do sticanja slave. Ulogu Sordija izvanredno je odigrao glumac Edoardo Peše, koji će biti prisutan na otvaranju festivala, kao i režiser filma, Luka Manfredi, i producent Serđo Đusani.

U narednim danima biće prikazana sledeća ostvarenja; „Pinokio“ reditelja Matea Garonea (glavna uloga Roberto Beninji), koji je na ovogodišnjoj dodeli nagrada Donatelov David 2020 bio nominovan u 15 kategorija i pobedio u čak pet: najbolja scenografija, najbolja šminka, najbolji kostim, najbolja frizura i najbolji specijalni vizuelni efekti; „Pet je savršen broj reditelja Igora Tuverija, alijas Igorta, sa Tonijem Servilom i Valerijom Golino u glavnim ulogama; „To je za tvoje dobro Rolanda Ravela u kome, između ostalih, igraju Marko Đalini i Izabela Ferari; „U Tor Bela Monaci nikada ne pada kiša“ Marka Bočija; „Moj brat juri dinosauruse“ Stefana Čipanija sa Alesandrom Gasmanom u glavnoj ulozi, i film „Čekajući varvare“ kolumbijskog režisera Čira Gvere za koga je produkciju radio Italijan Andrea Jervolino.

Kada je reč o novijoj srpskoj filmskoj produkciji, na platformi TATATU, italijanski producenti i stručnjaci za filmsku industriju moći će da pogledaju projekcije sledećih filmova: „Asimetrija“, debitantsko ostvarenje Maše Nešković u koprodukciji italijanskog udruženja NightSwim i srpskog This and That Productions; „Ajvar“, debitantski film Ane Marije Rosi, u produkciji Biberche Productions; „Hotel Beograd“ Konstantina Statskija sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi; „Otac“ Srdana Golubovića, u produkciji Baš Čelik, i „Šavovi“ Miroslava Terzića u produkciji West End Productions.

Kao i proteklih godina u okviru festivala, u ponedeljak 19. oktobra, biće organizovan susret između srpskih i italijanskih filmskih profesionalaca sa ciljem da se podrži međunarodna koprodukcija. Sastanku će putem video uključenja iz Italije prisustvovati italijanski profesionalci iz oblasti filma i srpski profesionalci prisutni u sali. Govoriće se o pokretanju malih i srednjih preduzeća u oblasti nezavisnog filma i audiovizuelne industrije, polazeći od aktuelne analize situacije u produkciji i distrubuciji u Evropi u periodu duboke revizije profesionalnog i kulturnog tržišta. Biće reči i o predstojećem Sporazumu o italijansko-srpskoj filmskoj koprodukciji kao i o drugim mogućim koprodukcijama, s ciljem da se italijanskom i srpskom nezavisnom filmu da međunarodna dimenzija. Na platformi TATATU biće moguće pogledati obraćanje italijanskih profesionalaca iz filmskog sektora.

Na kraju, biće predstavljena i aplikacija Italy for Movies, nova besplatna aplikacija koja je posvećena italijanskim centrima filmske i audiovizuelne produkcije. Reč je o inovativnom i ažuriranom vodiču putem kojeg je moguće otkriti Italiju i mesta u kojima se stvaraju filmovi. Italy for Movies je projekat koji je 2017. godine pokrenula Direkcija za film Ministarstva kulturnih dobara, kulturnih aktivnosti i turizma Italije u saradnji sa Italijanskom filmskom komisijom (IFC - Italian Film Commissions) kojim upravlja institut Luče/Činečita i nalazi se na ovom linku.

Ove godine zbog pandemije nije bilo moguće realizovati sekciju „Vertical Movies” ni organizovati susrete i masterklasove na lokanim univerzitetima, koji se odlažu za sledeću godinu.

Detaljan program Festivala italijansko-srpskog filma dostupan je na sajtu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu: http://iicbelgrado.esteri.it/iic_belgrado/resource/doc/2020/10/program.pdf

Podeli:



Preporucujemo