•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Festival italijansko-srpskog filma od 18. do 22. septembra u Beogradu uz dve svetske premijere

Festival italijansko-srpskog filma, koji organizuje kulturno udruženje Excellence International u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom i italijanskim Eksperimentalnim centrom za kinematografiju, organizuje se po šesti put. Pod pokroviteljstvom italijanskog Ministarstva kulture i Instituta Luce Cinecitta, Festival se održava u skladu sa važećim epidemiološkim merama, u upečatljivom ambijentu Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1) od 18. do 22. septembra.

Na konferenciji su uživo govorili: NJ.E. Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji, Gabrijela Karluči - umetnička direktorka festivala , Marjan Vujović - upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Roberto Činkota - direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Anđelka Janković - predstavnica Iervolino Studios koji su počeli sa radom 2020. godine i prestavljaju pravi primer inicijative Festivala italijansko-srpskog filma na osnovu koje je u Srbiji otvoren ovaj perspektivni studio sa sedištem u Beogradu i Novom Sadu. Pored toga, putem video linka uključili su se brojni domaći i inostrani autori, među kojima je bio i Miloš Biković koji je najavio saradnju u okviru prve italijansko-srpsko-španske koprodukcije, u filmu “Trideset godina mlađi”.

Festival ima za cilj promociju mladih italijanskih i srpskih autora i predstavlja mesto susreta autora, producenata, distributera, novinara i glumaca iz filmske industrije. Brojni italijanski i srpski gosti učestvovaće na Festivalu, onlajn ili fizički prisutni.

Festival se otvara u subotu 18. septembra u 20.15 u Jugoslovenskoj kinoteci projekcijom filma „Ružne bajke“ (2020) u režiji Damjana D’Inočenca i Fabija D’Inočenca koji je osvojio nagradu za najbolji scenario na Filmskom festivalu u Berlinu 2020. godine i 5 nagrada David di Donatello (za najbolji film, režiju, originalni scenario, produkciju i montažu). U narednim danima uslediće film „Ja i Anđela“ (2021) Herberta Simonea Paranjanija kome je ovo svetska premijera u bioskopima, „Burako, fatalna igra karata“ (2019) Đulijane Gambe, „Nur“ (2019) Mauricija Zakara, „Hteo sam da se sakrijem“ (2020) Đorđa Diritija, „Očenaš“ (2020) Klaudija Nočea. Na programu je i svetska premijera filma „Edi i Sani“ (2021) u režiji Dezmonda Deveniša u produkciji Andree Jervolina.

Biće prikazano i šest filmova novije srpske produkcije: „Moj jutarnji smeh“ (2019) Marka Đorđevića, „Telenovela sivo u koloru“ (2021) Filipa Martinovića, „Jedini izlaz“ (2021) Darka Nikolića, „Električni orgazam za ljude budućnosti“ (2019) Marije Vukić, „Oaza“ (2020) Ivana Ikića i „Asimetrija“ (2019) Maše Nešković.

Tradicionalno, u okviru Festivala biće održani susreti italijanskih i srpskih filmskih profesionalaca sa ciljem promocije međunarodnih koprodukcija. Takođe će biti reči o mogućim koprodukcijama koje bi dale međunarodnu dimenziju italijanskoj i srpskoj nezavisnoj kinematografiji, kao i o ulozi i funkciji novih platformi i tehnologija za distribuciju filmova. Na onlajn platformi TATATU biće moguće pristupiti odlomku sadržaja Festivala.

PROGRAM U KINOTECI:
subota, 18. septembar

20.30 – RUŽNE BAJKE (2020), režija: Damjano i Fabio D’Inočenco

nedelja, 19. septembar

18.00 – JA I ANĐELA (2021), režija: Herbert Simone Paranjani

20.30 – BURAKO, FATALNA IGRA KARATA (2019), režija: Đulijana Gamba

ponedeljak, 20. septembar

18.00 – NUR (2019), režija: Mauricio Zakaro

20.30 – HTEO SAM DA SE SAKRIJEM (2020), režija: Đorđo Diriti

utorak, 21. septembar

20.30 – OČENAŠ (2020), režija: Klaudio Noče

sreda, 22. septembar

20.30 – EDI I SANI (2021), režija: Dezmond Deveniš, produkcija: Andrea Jervolino

U prilgu fotografije sa konferencije,

fotograf je Irena Nuhanović

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...