•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Festival posvećen Isidori Žebeljan na Kolarcu

Kolarčeva zadužbina krajem septembra obeležava godinu dana od odlaska naše istaknute kompozitorke i prve žene univerzitetskog profesora kompozicije u Srbiji Isidore Žebeljan festivalom "Isidori u čast" koji će okupiti njene prijatelje, kolege i umetnike.

Festival, koji se održava 25. i 26. septembra u Kolarčevoj zadužbini, obuhvatiće predstavljanje knjige intervjua i autorskih tekstova kompozitorke jedinstvenog muzičkog jezika, i izvođenjem njenih dela od kojih će neka moći da se premijerno čuju u Srbiji.

Među umetnicima koji učestvuju na festivalu su i holandsko-britanski violinista i umetnički direktor Međunarodnog muzičkog festivala u Holandiji Stift Daniel Rouland (Daniel Rowland) za koga je Isidora komponovala Koncert za violinu i orkestar "Tri čudne ljubavi", i naša briljantna čelistkinja Maja Bogdanović.

Prvog dana festivala u subotu, 25. septembra, u 18 časova biće predstavljena knjiga intervjua i autorskih tekstova Isidore Žebeljan "Dok slušamo muziku, sadašnjost je večna" (Akademska knjiga, Novi Sad) i nastupom članova Žebeljan ansambla. Na promociji će govoriti Anica Dobra, Vladislava Gordić Petković, Bora Babić i Borislav Čičovački.

U večernjem programu, u subotu od 20 časova, biće održan koncert solističke i kamerne muzike Isidore Žebeljan pod nazivom "Isidora intimno". Program obuhvata dela koja će biti prvi put izvedena u Srbiji, između ostalih i jedina njena kompozicija za gitaru iz 1999, koja je posvećena sinu Petru.

Drugog, zavšnog dana festivala u nedelju, 26. septembra, od 20 časova je koncert pod nazivom "Isidora moćno" u okviru kojeg će biti izvedena i poslednja Isidorina dovršena kompozicija "Gajdaški vitraž" kao omaž banatskim pejzažima, banatskoj muzici i njenom detinjstvu.

Dvodnevni festival u znak sećanja na jedinstvenu srpsku kompozitorku podržali su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i SOKOJ.
Fotografije: Kristina Miljković.
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu