•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Film "Potreba za mržnjom" dobio Specijalnu nagradu žirija na 12. Underhill Festu

Sinoć je dodelom nagrada završen 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma Underhill Fest u Podgorici. Žiri u sastavu: Lejla Dedić – producentkinja AJB i selektorka AJB Doc, Dragan Nikolić - reditelj i Veliša Popović – producent odlučili su da specijalno priznanje žirija u REGIONALNOJ kategoriji dobije film POTREBA ZA MRŽNJOM (Recipe for Hate) u režiji Filipa Čolovića.

Obrazloženje žirija: “Urgentnost i važnost ove teme, kao i hrabrost reditelja da progovori o svom najdubljem bolu, i najtežem gubitku, gubitku brata, ostavljaju nas bez daha, i bude u nama najdublje emocije. Kroz slične gubitke i patnje drugih ljudi nismo ostavljeni bez nade da je promjena stanja u kojem se naša društva nalaze nemoguća, već naprotiv, ovaj film budi uspavani otpor u nama, da poželimo i sami da se uhvatimo u koštaca sa mrakom iz koga sve ovo naše društveno zlo dolazi, i da ga jednom za svagda svi zajedno pobijedimo.”

Film “Potreba za mržnjom” prikazan je u okviru regionalnog takmičarskog programa 24. septembra. Organizatori Underhill festivala podelili su ovu informaciju sa pratiocima na društvenim mrežama nakon projekcije filma: "Veče je obilježio razgovor sa rediteljem Filipom Čolovićem i čini nam se da za ovih 12 godina festivala nismo imali ovoliko pitanja iz publike na Q&A. Film ‘Potreba za mržnjom’ nikoga nije ostavio ravnodušnim."

Nagrada MASLAČAK u MEĐUNARODNOJ kategoriji pripala je filmu Kroćenje vrta (Taming the Garden) u režiji Salomé Jashi.

“Sve je više i više dobrih dokumentaraca, ali kada neki od njih uspije kroz svoju priču, prije svega slikama, što je ovdje slučaj, da pokaže veću i dublju metaforu našeg globalnog trenutka u kome živimo, onda možemo sa velikim zadovoljstvom potvrditi da se tu radi ne samo o dobrom dokumentarcu, već o izuzetnom filmu. “Kroćenje vrta” svedenim opservacijskim sredstvima donosi jednu nevjerovatnu priču o čovjeku i prirodi, o prirodi i ljudskom društvu, o bogatima i siromašnima, o migraciji, i o jednoj maloj zelenoj tački nade, na nepreglednom bespuću svih naših želja, mogućnosti, ambicija, nadanja i stradanja, modernu dokumentarnu bajku o drveću koje se sa svojim korenjem odcijepilo od svog rodnog tla, i otisnula u nepoznato, u potragu za nekim boljim svetom.”

Tročlani žiri je odlučio da SPECIJALNO PRIZNANJE u MEĐUNARODNOJ kategoriji dobije film Insajder (The Mole Agent) u režiji Maite Alberdi.

“Genijalnost narativne strukture, same postavke priče i zapleta navodi nas na trenutak na ideju da gledamo neki duhoviti igrani film, ali vrlo brzo nas emocije preplavljuju i shvatamo da za ljubav, kao i sve druge emocije, kroz koje kao rolerkoster prolazimo sa junacima ovog filma, ne postoje starosne granice. Ova priča o špijunu u jednom staračkom domu na jedan krajnje neposredan način pogađa sve ljude, jer ona govori o tome da na putu kojim idemo sa ciljvima i željama koje nosimo i kojima stremimo, često naša svrha na ovom mjestu, i u ovom životu, ima neki drugi plan sa nama. Ako uspijemo, kao glavni junak ove priče, ali i kao svaki uspješan dokumentarista, što rediteljka ovog ostvarenja nesumljivo jeste, da prepoznamo taj momenat, i da mu se bez ostatka predamo, onda nismo daleko od samog centra mete.”

Nagradu MASLAČAK u REGIONALNOJ kategoriji dobio je film NUN OF YOUR BUSINESS u režiji Ivane Marinić Kragić.

“Nerijetko teme koje se bave pitanjima o jednakim pravima i slobodama za sve ljude, ma kojih seksualnih opredeljenja bili, zaglave na tom prvom stepeniku, na toj samoj temi kojom se bave. Ivana Marinić Kragić je jedna hrabra i prije svega duhovita Splićanka, a usput i rediteljka ovog filma, koja uspješno nadilazi sve moguće zamke ove tema i to na kakav način! Inovativnim, svježim i modernim rediteljskim postupkom, ona nas sve vrijeme miluje i nježno navodi na smijeh tamo gdje je u pitanju najdublja emotivna drama kroz koju su njene junakinje prolazile zajedno sa njom. Duhovit i genijalan film o časnim sestrama i njihovoj potrazi za Bogom, kroz koju one konačno pronalaze ljubav i jedna drugu!”

Sve odluke žiri je donio jednoglasno.

Nagradu publike 12. UnderhillFesta dobio je film BLIZANCI SATKANI OD SNA (Twins Woven from Dreams) u režiji Seada Šabotića i Lee Vahrušev s prosječnom ocjenom 4,9.

Autori fotografija su Una Jovović i Milica Nedeljković.

Podeli:



Preporucujemo