•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Film "Šavovi" dobio nagradu na festivalu u Sofiji

Film "Šavovi" dobio je specijalno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, saopštili su danas iz Filmskog centra Srbije.

U okviru letnog izdanja festivala prikazano je, na otvorenom i onlajn, 111 filmova iz 48 zemalja.

Na ceremoniji dodele nagrada, održanoj 6. jula, saopšteno je koji su filmovi izdvojeni.

Gran-pri je dobio bugarsko-katarski film “Sestra“, dok je nagrada za Najbolji balkanski film pripala tursko-nemačko-holandsko-grčkoj koprodukciji “Tri sestre“.

U ovoj drugoj, balkanskoj selekciji “Šavovi“ dobili su pomenuto specijalno priznanje, prenosi Tanjug.

Od svoje premijere na Berlinskom filmskom festivalu, “Šavovi“ su imali veoma uspešan festivalski život postavši jedan od najnagrađenijih srpskih filmova u 21. veku.

Ovaj srpski film nastao je i uz podršku Filmskog centra Srbije, kao koprodukcija naše zemlje sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a na Berlinskom filmskom festivalu je prikazan u zvaničnom programu “Panorama“ i osvojio dve nagrade - Nagradu za najbolji evropski film u toj programskoj celini i Drugu nagradu publike.

Na FEST-u je nagrađena Snežana Bogdanović za ulogu Ane u ovom filmu, dok je film kao celina poneo i nagradu žirija FIPRESCI i nagradu Nebojša Đukelić.

Film je potom nastavio zapažen i uspešan festivalski pohod po Srbiji, regionu i čitavom svetu, a bio je i deo redovnog bioskopskog repertoara u Srbiji.

“Šavovi“, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim a zapravo prodavane na usvajanje.

Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od 20 godina.

Ova majka je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaže svoju sumnju i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od 20 godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.

Podeli:



Preporucujemo