•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Filmografija Elvis-a Presley-ja

Elvis Presley je postao filmska zvezda 1956. godine filmom “Love Me Tender”. Nakon toga se pojavio u ukupno 33 filma, od toga 31 je mjuzikl i 2 koncertna dokumentarca. Uprkos jakom i obećavajućem početku svoje glumačke karijere koju su mu omogućili filmovi: Love Me Tender, Jailhouse Rock i King Creole, Presley-jevi filmovi koji su usledili nakon pevačevog povratka iz vojske su snimani sa malim budžetom ali je zanimljivo da su jako brzo ostvarili jako veliki profit. Kritika im nije bila naklonjena tokom 60. godina prošlog veka, ali su ih fanovi jako voleli, a producent Hal B. Wallis, koji je producirao 9 Elvis-ovih filmova, je rekao da su oni “jedina sigurna stvar u Holivudu”.

Sam Elvis je glumio sa mnogim poznatim i kvalitetnim glumcima, uključujući imena poput: Walter Matthau, Carolyn Jones, Angela Lansbury, Barbara Stanwyck, Jack Albertson, Gig Young i Mary Tyler Moore. Bilo je tu i drugih glumaca koji su kasnije stekli slavu, poput tada 11-ogodišnjeg Kurt-a Russell-a, koji je debitovao na ekranima u ostvarenju “It Happened at the World's Fair” (1963).

Presley je napustio Holivud i fratio se nastupima uživo 1969. godine, a usledile su supešne turneje i nastupi po Las Vegasu. Tada je dozvoli da ga kamere snime na samom koncertu, ali i u bekstejdžu, a sve se to dešavalo početkom 70-tih godina. Jedan od ovih filmova “Elvis on Tour” je osvojio i nagradu Zlatni Globus 1973. godine za najbolji dokumentarac.

Presley je počeo da se interesuje za glumu kao jako mlad. Uprkos kasnijim tvrdjama da nije imao glumačkog iskustva, njegovi drugovi iz srednje škole Humes se prisećaju da je on često bio u glavnim ulogama u Šekspirovim delima koje su čitali u školi. Elvis se divio glumcima poput James-a Dean-a i Marlon-a Brando-a, pa je i jako pratio kako su oni glumili, mnogo pre nego što je počeo da se bavi glumom. Od 267-28 marta 1956. godine, svega nekoliko dana posle objavljivanja njegovog prvog albuma, imao je kasting za Paramount Pictures. To je bila scena za komad William-a Inge-a “The Girls of Summer”, a učiteljica drame Charlotte Clary je izjavila svojim studentima da je Elivs prirodni talenat. Drugi kasting je bio za sporednu ulogu u filmu “The Rainmaker”, u kome je u glavnoj ulozi bio Burt Lancaster.

25. aprila Presley je potpisao 7-ogodišnji ugovor sa Paramount-om i producentom Hal-om Wallis-om, koji mu je omogućio da radi i sa drugim studijima. Wallis je mislio da Presley glumi u filmu “The Rat Race” koji je zapravo priča o naivnom i nevinom momku koji se bori da postane muzičar na Menhetnu, ali je odlučio da svoju odluku promeni. Elvis nije bio prava osoba za tu ulogu. Film je snimljen 1960. godine sa Tony-jem Curtis-om u naslovnoj ulozi. Druga ideja koju je Wallis imao vezano za Presley-ja je bila ta da bude partner sa Jerry-jem Lewis-om, koji se u tom trenutku “rastao” od svog komedijaškog partnera Dean Martin-a nakon uspešnih 17 zajedničkih filmova. Ali i ova ideja nije realizovana.

Wallis je zapravo pozajmio Presley-ja kompaniji Twentieth Century-Fox, pa je u novembru on snimio i svoj debitantski film za veliko plasno, muzički vestern “Love Me Tender”. Presley se nije puno trudio oko naslovne numere, ali kada je još nekoliko pesama dodato, on ih je ocenio kao “smešne pesme”. Kritičari su loše ocenili čitav film, ali je bilo i onih koji su ga videli u pozitivnom svetlu. Neki su pisali da Elvis može da glumi i da je jako dobar, čak i kada ne peva. Na boks ofisu je film odlično prošao uz zaradu od 540 000 USD tokom prve nedelje prikazivanja. Iako je Presley bio ljud zbog dodavanja pesama u filmu, fanovi su ih voleli.

Njegov prvi film po povratku iz vojske je bio “G.I. Blues” (1960), reditelja Norman-a Taurog-a. Presley-jevi fanovi su voleli miksovane muzičke numere, romansu i humor, a kritičari su imali samo reči hvale. Presley međutim nije bio jako uzbuđen i mislio je da mnoge muzičke numere iz filma nemaju nikakve veze sa radnjom filma.

Presley-jevi filmovi su bili generalno jako loše prihvaćeni. Jedna kritičar je rekao da su oni “Pantgeon lošeg ukusa”. Govorilo se da su svi scenariji bili identični i pisani po porudžbini čoveka koji nikada nije zaista razumeo Elvis-a i rok end rol. Tvrdilo se i to da je i sam Presley mrzeo neke od pesama koje su bile odabrane za ovaj film. Priscilla Presley, je krajem 60. rekla da je Elvis za smanjenje svoje popularnosti krivio svoje filmove. Da su bili bolje odrađeni, sa konciznijim scenarijima, boje bi prošli, ali nisu. Wallis je godinama kasnije tvrdio da je Elvis bio dobar zabavljač, sjajna ličnost i upravo to je ono što su oni “kupili” kada su njega angažovali. Ideja da se angažuje Elvis za dramske uloge je omogućila da se Elvis smatra brojem jedan.

Pozanto je da su Elvis-ovi filmovi ostvarili komercijalni uspeh i postali samostalni filmski žanr. Prisley je uradio i 2 pozorišna filma koji su zapravo dokumentarci nastali 70. godina. Na osnovu izveštaja sa boks ofis liste, evo koliko su neki Elvis-ovi filmovi zaradili:

Viva Las Vegas (maj, 1964, MGM), no. 11, U.S., $38,606,833

Jailhouse Rock (oktobar, 1957, MGM), no. 12, $32,272,038

Blue Hawaii (novembar, 1961, Paramount), no. 13, $36,553,229

G.I. Blues (avgust, 1960, Paramount), no. 15, $33,780,877

Loving You (jul, 1957, Paramount), tied for no. 15, $30,617,062

Girls! Girls! Girls! (novembar, 1962, Paramount), no. 19, $27,659,406

Love Me Tender (novembar, 1956, Twentieth Century Fox), no. 20, $35,903,060

Girl Happy (1965, MGM), no. 25, $22,862,091

Kissin' Cousins (1964, MGM), no. 26, $20,981,974

Roustabout (1964, Paramount), no. 28, $22,480,687

“Elvis on Tour” (1972) je osvojio Zlatni Globus 1973. godine za najbolji dokumentarac. Oskarovac Martin Scorsese je bio supervizor u montaži filma.

Elvis Presley je osvojio 1966. godine Zlatnu Laurel-ovu nagradu za najbolju mušku ulogu u mjuziklu za “Tickle Me” (1965). Ovo je ujedno i jedina glumačka nagrada koju je osvojio u svojoj karijeri.

Za “Viva Las Vegas” (1964), je dobio treće mesto 1965. godine na dodeli Laurel nagrada za najbolju mušku ulogu u mjuziklu. Ovaj film je bio i drugi u kategoriji za najbolji mjuzikl u 1964. godini. “Girls! Girls! Girls! “ je nominovan za Zlatni Globus za najbolji mjuzikl, a Elvis je bio na drugom mestu za Laurel nagradu za najbolju mušku ulogu u mjuziklu za svoju glumu u ovom filmu. 2004, “Jailhouse Rock” (1957) je odabran za prezervazciju Nacionalnog filmskog registra u Americi i proglašen je “kulturno, istorijski i estetički” važnim filmskim ostvarenjem.

Filmografija:

1956 Love Me Tender

1957 Loving You

Jailhouse Rock

1958 King Creole

1960 G.I. Blues

Flaming Star

1961 Wild in the Country

Blue Hawaii

1962 Follow That Dream

Kid Galahad

Girls! Girls! Girls!

1963 It Happened at the World's Fair

Fun in Acapulco

1964 Kissin' Cousins

Viva Las Vegas

Roustabout

1965 Girl Happy

Tickle Me

Harum Scarum

1966 Frankie and Johnny

Paradise, Hawaiian Style

Spinout

1967 Easy Come, Easy Go

Double Trouble

Clambake

1968 Stay Away, Joe

Speedway

Live a Little, Love a Little

1969 Charro!

The Trouble with Girls

Change of Habit

1970 Elvis: That's the Way It Is

1972 Elvis On Tour

Podeli:



Preporucujemo

Ponovo radi Sala srpskog filma u beogradskoj Kombank dvorani
Festival italijansko-srpskog filma od 17. do 25.10 -...
Film 'Vikend sa ćaletom' od 29. oktobra u bioskopima -...
Specijalna projekcija filma "Vikend sa ćaletom"
Šest predstava i bogat prateći program na festivalu...
Trinaesto izdanje festivala savremenog plesa i performansa...
Premijera filma Živ čovek Olega Novkovića na 30....
Saradnja festivala Kondenz sa Institutom Servantes i...
Najgledaniji domaći filmovi u protekloj decenji
"Supergirl" serija će se konačno završiti
PETI FESTIVAL META FILMA - Od 22. do 24. oktobra u Art...
Dokumentarni film Faith and Branko i animirani Veliki robot...
Otvoreno trinaesto izdanje festivala savremenog plesa i...
Berlinski pobednik 'Zlo ne postoji' premijerno na 26....
Zatvorena BALKANIMA 2020 u Domu kulture Studentski grad
Problemi oko "Indiana Jones" petog filma
Razvratnik (Rake) – australijska dramedija je nova serija...
Sutra počinje Festival BALKANIMA 2020 u Domu kulture...
Osnovan Umetnički savet Filmskog centra Srbije
Sedam novih i nagrađivanih filmova besplatno na onlajn...
Počeo međunarodni umetnički projekat Oni žive -...
Reditelj Tim Burton na male ekrane vraća seriju "The...
Filmski sporazum o koprodukciji izmedju Italije i Srbije -...
Džonatan Mejdžors kao Kang
Sedam nominacija za film Stevana Filipovića na...
Sutra počinje Kondenz - festival savremenog plesa i...
Streltsov (2020) - uskoro
17. BALKANIMA - Evropski festival animiranog filma u Domu...
Cineplexx ne odustaje od investiranja u Srbiju i dovodi...
Filmski centar Srbije u poseti snimanju „Zlatnog...