•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Filmovi Koste Ristića, Barbare Vekarić i Miloša Škundrića na repertoaru Sale srpskog filma u beogradskoj Kombank dvorani

Počev od ovog četvrtka, 22. oktobra, pa zaključno sa narednom sredom poštovaoci i ljubitelji ovdašnjeg filma na repertoaru Sale srpskog filma u beogradskoj Kombank dvorani biće u prilici da po povoljnoj ceni pogledaju još tri recentnija ostvarenja sa ovih prostora - kao i dosad, jedan srpski dugometražni film, jednu manjinsku srpsku koprodukciju i jedan celovečernji dokumentarni film. Reč je o filmovima Koste Ristića, Barbare Vekarić i Miloša Škundrića, a nastanak sva ta tri naslova podržao je Filmski centar Srbije.

Banditi u potrazi za mamom je prvenac reditelja Koste Ristića na planu dugometražnih igranih ostvarenja. Sinopsis Bandita… glasi: Dok tragaju za mamom koja ih je napustila Kristijan, Edi, Emran i Sunita ulaze u svet ulice, gde nalaze slobodu. Postaju deo ulične džeparoške bande oko koje se za prevlast bore Buca i Emanuel Baljea. Ulica je slepa, pa bandu u akciji hvata policija. Kristijan uspeva da se izvuče, ostaje sam i mora da oslobodi braću i sestru iz Doma. U svojoj filmskoj avanturi Kristijan pokušava da iskoči iz carstva nužnosti u carstvo slobode.

Ovaj je film na FEST-u 2018. osvojio tri nagrade – nagradu žirija reditelju Kosti Ristiću, nagradu za najbolji debi glavnom glumcu Kristijanu Garipu, kao i Politikinu nagradu „Milutin Čolić“ za najbolji film. Režiju i scenario potpisuje Kosta Ristić, a uz Minu Stojadinović, Ristić je i producirao film. Koproducenti su: Ivica Vidanović i Miloš Ivanović. Ristićevi ključni kreativni saradnici na ovom projektu su direktorka fotografije Milica Drakulić i montažerka Jelena Maksimović, kao i Mićun Jauković i Dako Puač, zaduženi za dizajn i montažu zvuka. Muziku su komponovali i izveli Kheirawi & The Shamasass. Za kostime su bile zadužene Miljana Ljubičić i Tijana Topić. Scenografija je delo Emilije Orlić i Tamare Rakić. Uloge „bandita“ iz naslova tumače: Kristijan Garip, Edin Arifi, Sunita Garip i Emran Garip, dok su epizode odigrali Đorđo Ivanović, Simbad Beriša, Emina Dema, Dina Arifi, Robert Masini, Emanuel Šerifović, Senad Đorđević i Jašar Širza.

Koprodukcija Hrvatske i Srbije, debitantski dugometražni igrani film „Aleksi“ scenaristkinje i rediteljke Barbare Vekarić je priča čija se glavna junakinja Aleksi koja se nakon bezuspešnog pokušaja studiranja vraća kući na Pelješac. Aleksi je 28-godišnjakinja koja nakon završetka studija ne uspieva da pronađe posao, pa je prisiljena da se vratit pod roditeljski krov. U pokušaju da odagna dosadu, Aleksi beži od odgovornosti i upušta se u avanture s nekoliko muškaraca: američkim fotografom Kristijanom (Man), s kojim je vežu slični interesi, lokalnim muzičarem Goranom (Marković), čije tradicionalne stavove ne podnosi, ali ih veže snažna hemija, i starijim, šarmantnim, bogatim slovenačkim plejbojem Tonijem (Kavaca).

Aleksi, film koji je 2018. godineotvorio Pulski filmski festival, celovečernje debitantsko je ostvarenje rediteljke Barbare Vekarić, nastalo u koprodukciji Studija Dim, Filmkombajna, Filmske udruge Motion i Hrvatske radiotelevizije. Reč je o hrvatskoj-srpskoj koprodukciji, a srpski koproducenti su Snežana Penev i Gordan Kičić. Film je montirao srpski montažer Dragan von Petrović, a važne uloge tumače Neda Arnerić i Aljoša Vučković. Srpski deo ekipe dopunjuju dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić, a zvuk su snimali Maksimović i Ognjen Obradović. Aleksi glumi Tihana Lazović, dok se u filmu pojavljuju i Goran Marković, Sebastijan Kavaca, Džejson Man, Leon Lučev, Nataša Janjić…

Dugometražno dokumentarno ostvarenje „Dugo putovanje u rat“ autora Miloša Škundrića vodi gledaoce po dvorovima i kabinetima predsednika vlada, kroz zakulisne političke i vojne igre, istovremeno analizirajući širi kontekst i donoseći male, životne detalje situacija u kojima se odlučivalo o sudbini Evrope. Ovaj istorijski dokumentarac nam, kroz autentične priče iz prošlosti, pomaže da razumemo zašto je Prvi svetski rat počeo. Prvi svetski rat definisao je prethodni vek i živote svih nas. Pitanje ko je i zbog čega započeo ovaj sukob i danas, skoro 100 godina pošto se rat završio, jedno je od glavnih političkih i istorijskih pitanja.

U Dugom putovanju u rat učestvuju: John C.G. Röhl, Hew Strachan, Dominic Lieven, Annika Mombauer, Oleg Airapetov, Georges-Henri Soutou, Lothar Höbelt, Stig Förster, Jean-Paul Bled, Alan Sked, Dušan Bataković. Producent, scenarista i reditelj je Miloš Škundrić. Film je nastao pod okriljem kuće Paradox Film d.o.o. Nastanak i ovog filma je podržao Filmski centar Srbije.

Foto: FCS promo.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...