•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Filmska diva Sofija Loren slavi 86. rođendan

Neke dive i pored godina jednostavno kao da nikada ne stare. To je slučaj i sa Sofijom Loren, slavnom italijanskom glumicom koju čitav svet smatra za jednu od najvećih zvezda u istoriji filma, koja danas puni 86 godina.

Glumica rođena u Rimu 20. septembra 1934. godine u svojoj nezaboravnoj i dugoj karijeri osvojila je dva Oskara i pet Zlatnih globusa.

Sofija Vilani Šikolone, što je njeno pravo ime, glumila je u filmovima režisera svetske slave poput Čarlija Čaplina, a uz druge svetski poznate glumce kao što su Keri Grant, Klark Gejbl, Marčelo Mastrojani, Marlon Brando i Ričard Barton.

Prvog Oskara glumica je osvojila 1960. godine za glavnu žensku ulogu u filmu Ćoćara, čime je postala prva glumica u istoriji koja je dobila ovu nagradu izvan engleskog govornog područja.

Sledeća nagrada Američke filmske akademije stigla je 1991. godine za celokupnu karijeru.

Osim toga, Sofija je osvojila pet Zlatnih globusa, jednog Zlatnog Lava, jedan Gremi, jedno priznanje "Coppa Volpi" na Festivalu u Veneciji, 10 "Davide di Donatello".

Američki Filmski institut je 1999. godine pozicionirao na 21. mesto liste najslavnijih glumica u istoriji filma. Jedina je glumica sa liste koja je i danas u životu.

Podeli:



Preporucujemo