•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Filmski centar Srbije - Počinje obuka za asistente i asistentkinje režije

Obuka za asistente i asistentkinje režije, koju Filmski centar Srbije organizuje u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti počeće u subotu, 19. septembra i trajaće do 25. oktobra. Nakon uspešno održane radionice za sekretare režije, ovo je druga u nizu od šest obuka za deficitna zanimanja u filmskoj industriji koje se organizuju, a koje polaznicima pružaju mogućnost da steknu znanje i započnu filmsku i TV karijeru.

O potrebi za organizovanjem ove obuke, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić je rekao:

„Filmski centar Srbije prati vibrantnost filmske scene i potreba koje imaju naše produkcije. Na taj način je prepoznato da postoji problem na tržištu rada, tj. na tržištu „radne snage” u sektoru organizacije režije, naročito na poziciji asistenta režije. Tako smo u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti odlučili da organizujemo kurs deficitarnih zanimanja kako bi neki novi mladi ljudi koji žele da rade u kreativnoj industriji, na filmu i seriji mogli da pronađu kako sebe, tako i posao”, izjavio je Matić i dodao „To je jedno o zanimanja za koje naši producenti i izvođači filmova ne mogu da nađu kvalitetan kadar, i samim tim je cena znatno veća u odnosu na onu koja je bila predviđena kada su aplicirali u Filmskom centru Srbije, zbog čega je izvodljivost proizvodnje domaćih filmova ugrožena. ”

Filmska rediteljka Andrijana Stojković rukovodiće nastavom koja se sastoji iz praktičnog i teorijskog dela, a koja obuhvata ukupno 89 časova koji će se održavati tokom 12 dana. U okviru predavanja i praktičnog rada pod nadzorom predavača, polaznici će dobijati zadatke koje će rešavati uz provere i savete predavača. Na kraju kursa, polaznici će biti sposobni da naprave razradu scenarija, plan snimanja, izveštaje za različite sektore filmske ekipe i dnevna radna naređenja.

„Cilj kursa za asistente režije je da osposobi mlade profesionalce za posao asistenta režije u filmskoj i televizijskoj ekipi, i za korišćenje programa Movie Magic Scheduling za organizaciono planiranje snimanja audio-vizuelnih sadržaja. Ovaj program je standard u domaćoj i stranoj industriji i njegovo korišćenje je veoma rasprostranjeno. Osoba koja može efikasno da koristi ovaj program može bez poteškoća da pronađe angažman u domaćim, ali i stranim produkcijama koje se snimaju u Srbiji”, izjavila je Stojković.

U narednom periodu biće organizovane i radionice za još četiri deficitna zanimanja: rasvetljivač – gafer, scenski radnik – farmajstor, šarfer i švenker. Ovi intenzivni kursevi, u malim grupama polaznika, upoznaće polaznike sa procesom rada na filmu i televiziji, kao i sa svim segmentima saradnje sa rediteljem, produkcijom, montažom, kamerom i snimanjem i dizajnom zvuka. Učešće na radionicama je besplatno za sve polaznike, a prethodno iskustvo nije neophodno.

Foto: Tamara Markić, uz dozvolu za objavljivanje.

Podeli:



Preporucujemo