•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Filmski festival u Lokarnu: Svetska premijera filma „Vesti" Luke Popadića

Svetsku premijeru na 74. Filmskom festivalu u Lokarnu imaće švajcarsko-srpski sedamnaestominutni igrani film „Vesti“ (izvorni naslov „Real News“). Film Luke Popadića biće premijerno prikazan 12. avgusta u programu „Leopradi budućnosti", dok su reprize planirane za 13. i 14. avgust 2021. godine.

Film „Vesti“ snimljen je krajem 2019. godine u Srbiji i podržan je od strane Filmskog centra Srbije u kategoriji manjinskih koprodukcija. Priča filma prati mladog američkog TV reportera Džejmsa koji 1999. godine dolazi u Beograd sa jakim profesionalnim ubeđenjima i verom u slobodu. Shvativši da izveštavanje u ratu i bombardovanju Srbije baš nije crno-belo i postavši svestan medijskih manipulacija, Džejms je nakon bombardovanja zgrade RTS-a primoran da donese tešku profesionalnu i moralnu odluku.

Film „Vesti" je nastao u produkciji producentskih kuća Catpics (producent Rajko Jazbec) i Radar Film (producent Luka Popadić), obe iz Ciriha, i dve srpske producentske kuće – Prababa produkcija (producentkinja Jovana Nikolić) i Stanković i sinovi (producent Marko Stanković). Scenario za film je napisao reditelj Luka Popadić, zajedno sa Tamarom Baračkov. Direktor fotografije je Paskal Rajnman (Pascal Reinmann), film je montirala Jelena Maksimović, a muziku je komponovala Janja Lončar. Kostim su radile Valentina Vujović i Veliborka Brankov. Glavnu ulogu u filmu tumači britanski glumac Rajan Vitl (Ryan Whittle), a u filmu takođe glume Nebojša Ljubišić, Strahinja Blažić i Džejn Slevin (Jane Slavin).

Rajan Vitl nam je o svojoj ulozi rekao: „Džejms je mlad, neiskusan novinar kome se prosto desi da izveštava o bombardovaju Beograda. Doživljavam ga kao nekog ko nikada nije bio preterano vešt, nikada mu ništa nije išlo od ruke, i sada, kada je pred njim životna prilika za napredovanje u karijeri, očajnički pokušava da uspe i pronađe svoju svrhu. Isprva, ta svrha je idealistička, donekle naivna. Tada mora da se odluči: ili da ne odustaje od svojih uverenja, ili da ih pregazi i postane deo novinarske zajednice, što mu je san već veoma dugo."

Reditelj Luka Popadić je rođen u Švajcarskoj gde je i odrastao. Studirao je istoriju i političke nauke u Cirihu. Radio je kao asistent režije u čikaškom Gudmen teatru, kao grafičar u Cirihu i takođe u berlinskoj produkcijskoj kući Pandastorm Pictures. Završio je petogodišnju školu za filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2014. godine, gde je i stekao zvanje mastera. Bio je pomočnik režije na dva filma Želimira Žilnika („Naš čovek u Gabonu“, 2014; „Destinacija_Serbistan“, 2015).

Obrazlažoći svoju želju da snimi film o dvostrukim aršinima stranih medija pri izveštavanju o bombardovanju Radio-televizije Srbije, Luka Popadić je istakao: „Postoje dva glavna razloga zbog kojih sam se upustio u snimanje filma Vesti... Tokom bomardovanja 1999. godine bio sam u Švajcarskoj i veoma me pogodilo što je javno mnjenje na Zapadu toliko jednostrano izveštavalo o događajima u bivšoj Jugoslaviji. Pitao sam se kako je do toga moglo da dođe u navodno slobodnom društvu. A drugo pitanje je meni, a i verujem mnogim mojim kolegama iz filma izuzetno blisko... Koliko smo spremni da odstupimo od svojih ubeđenja zarad uspeha (festivalskog, fondovskog, komercijalnog...) i sami sebe da ubedimo da ona nikad nisu postojala? Vesti je film koji otvara ova pitanja.“

Filmski festival u Lokarnu se ove godine održava od 4. do 14. avgusta 2021.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....